Sunnuntai, 07.03.2010

Blogi, sunnuntaina 07.03.2010

Keskustelu maamme lisäydinvoimasta vilkastuu. Tyytyväinen olin eiliseen Vihreiden puheenjohtajan Anni Sinnemäen lausuntoon, että vihreät jatkavat hallituksessa riippumatta siitä, millaisen ydinvoimapäätöksen hallitus tekee. Tämä hyväksyntä lisäydinvoimalle on maamme kannalta tervetullut.

Itse suhtaudun lisäydinvoimaan asiallisen myönteisesti. Uskon niin, että lupa tullaan myöntämään tarvittaville ainakin kahdelle mielellään jopa kolmelle lisäydinvoimalle vielä tämän kevään aikana. Toisaalta olen pohtinut sitäkin, että onko meidän tehtävä päättää mitkä hankkeista toteutuvat vai voisimmeko jättää sen hakijoiden päätettäväksi. On nimittäin totta, että vain kannattavat ja tarpeelliset hankkeet lähtevät liikkelle. Itseasiassa tai käytännössä vaikka myöntäisimmekin kolme lupaa niin se tarkoittaisi vain todennäköisesti yhtä ydinreaktoria lisää maahamme. Esimerkiksi nykyisistä, Fortumin kaksi reaktoria, tulee lähitulevaisuudessa käyttöikänsä päähän. Fortum siis voisi korvata nyt annettavalla luvalla nämä kaksi käyttöikänsä päähän tulevaa reaktoria. Siis yhdellä uudella kaksi poistuvaa. Eli kaksi lupaa menisivät siis poistuvien korvaamiseen ja venäläisen ydinsähkön tuonnin korvaamiseen ja kolmas korvaisi poistuvaa hiilivoimaa. Eli oikeasti viiden reaktorin sijaan todennäköistä olisi tulevaisuudessa maassamme kuusi reaktoria kolmenkin luvan jälkeen.
Oma tavoitteeni on, että maamme olisi tulevaisuudessa sähkön suhteen omavarainen. Nykyisinhän tuomme Venäjältä mm. yhden ydinvoimalan verran sähköä. Ydinvoiman vastustajilta olisi mielenkiintoista kuulla myös vastaus siihen, että onko parempi vaihtoehto tuoda ydinsähköä Venäjältä kuin tuottaa se itse Suomessa. Ihmettelen suuresti, että jotkut vastustavat Suomessa tuotettua ydinvoimaa mutta hyväksyvät kuitenkin Venäjältä tuodun rajan tuntumassa tuotetun ydinvoiman? Miksi näin? Ainakin minä valitsen mieluummin suomalaisen täällä työllistävän ja valvotun ydinsähkön kuin Venäjältä nyt tuotavan ydinsähkön.

Ydinvoima on myös varsin perusteltu ratkaisu tässä vaiheessa myös sen päästöttömyyden suhteen ja myöskään nykyisen neljän ydinvoimalan sijaan kuudenkaan ydinvoimalan jätteiden varastointi ei olisi ongelma. Merkille pantavaa on myös se, että ydinvoiman rakentamiseen emme tarviset lainkaan valtion rahaa. Eli niin vesivoima, tuulivoima kuin bioenergiakin vaativata panostusta ja tukea valtiolta, mutta ydinvoimalat nousevat ilman valtion verorahojen tukea. Olen myös vakuuttunut, että lisäenergia helpottaisi sähkönhinnan nousupaineita ja koituisi näin suomalaisen teollisuuden, yritysten ja työpaikkojen hyödyksi ja pelastukseksi, mutta myös meidän kaikkien kotitalouksien avuksi.

Ehdottomasti tärkeintä noin suuressa mittaluokassa on siis se, että turvaamme ja takaamme tulevaisuudessa maassamme teollisuudelle ja yrittäjyydelle ja kotitalouksille niiden tarvitseman mahdollisimman edullisen perusenergian. Esimerkiksi SAK on vahvasti tukemassa puheenjohtajansa Lauri Lylyn johdolla lisäydinvoiman rakentamista. Lylyn haastattelussa Helsingin Sanomien Kuukausiliitteessä todettiin, että ”Voimalapäätös on myös SAK:lle tärkeä asia. Siinä on kysymys tunansista rakentamisen ja teollisuuden työpaikoista”. Turvatun ja vakaan perusenergian saaminen teollisuudelle ja tätä kautta työpaikkojen turvaaminen tarkoittaa siis oikeita ratkaisuja energiapolitiikassa. Ei voi olla yhteiskunnan eikä meidän kenenlään etu tehdä kaikkensa sen eteen, että energialasku on yrittäjille ja meille suomalaisille yleensä mahdollisimman suuri. Vaan juuri päinvastoin.

Eli niin kuin Katainen on todennut on energiapolitiikassa maassamme on ainakin kahdenlaisia vihreitä: Vihreän liiton vihreitä ja järkivihreitä. Päämäärästä olemme hyvinkin samaa mieltä, mutta siis keinoista emme. Me uskomme, että pakottamalla vähentämään energian kulutusta, ja pakottamalla ihmisiä sekä yrityksiä maksamaan korkeampia energian hintoja hyvinvointiyhteiskunta ei voida pitää pystyssä. Tämä on eromme.
Eli me haluamme tehdä kokoomuksessa Suomessa sellaista energiapolitiikkaa, joka maksimoi työpaikat ja työllisyyden, koska vain sitä kautta hyvinvointivaltio pysyy pystyssä. Ja tämä näkökulma tuppaa unohtumaan aika monelta. Pelkillä tuulimyllyillä ei Suomi pysy pystyssä. Valitettavasti.

Mutta siis hyvin olennaisinta tässä keskustelussa on myös se, että tavoitteenamme pitää olla se, että maallamme on riittävästi ilmaston kannalta puhdasta energiatuotantoa. Itse kannatan puolueemme tapaan erittäin vahvasti samalla uusiutuvan energian selvää lisäystä. Se on jo tarpeen siksi, että voimme saavuttaa EU:n uusiutuvien energianlähteiden tavoitteet. Mutta niin kuin eilen aamulla ministeri Jyri Häkämies Ykkösaamussa totesi, jo yhdestäkin lisäydinvoiman lupahakemuksesta on vaikea luopua, jos maamme työllisyys ja talouskasvu halutaan turvata ja samalla kansainvälisistä ilmastositoumuksista aiotaan pitää kiinni.

Nyt katolle poistamaan lumia. Näyttää siltä, että sää siihen hyvä ja turvallisin varustein se käy ammattimiehen apulaisena hyvästä ulkoilusta. Nautitaan talvipäivästä.

Kommentit