Sunnuntai, 05.08.2012

Blogi, sunnuntaina 05.08.2012

Lopen Päivä. Hyvää Lopen Päivää siis kaikille loppilaisille ja vapaa-ajanloppilaisille. Tänään voimme varmasti kaikki ihan luvan kanssa olla Lopen Uupuneita. Eikös se niin mene.

Loppi-viikko siis huipentuu tänään Lopen Päivään. Viikon aikana on jälleen ollut monenlaisia tapahtumia ja monenlaista ohjelmaa Lopella. Tällaiset kesäviikot ovat todellakin sitä parasta tässä meidän kauniissa kunnassamme. Kiitos siis kaikille eri tapahtumien ja tilaisuuksien järjestäjille ja kulttuuri- ja vapaa-aikapäällikkö Tuula Piriselle kaiken laittamisesta ”yksiin kansiin”.

On siis hyvä päivä suunnata takaisin Lopelle täältä Keski-Suomesta. Muutama Loppi-viikon päivä meni minulta täällä vieraana ja osittain töissäkin. Perinne siis tämäkin.

Mutta nyt kiitos Jyskälä ja ensi vuonna jälleen näemme. Nyt aamupalan kautta Loppea kohden. Matkalla toki pysähdyn Janakkalan kokoomuslaisten kanssa Turengin Kesämarkkinoille. Johan tässä melkein viikko menikin ilman markkinoita 🙂 Tervetuloa siis Janakkalan Kokoomuksen Korvakahvilalle koko päivän ja minä siellä paikalla kello 13 jälkeen.

Mukava päivä takana. Lopen Päivä siis minun osaltani osittain autossa kotimatkalla ja sitten Janakkalan Turengissa kesämarkkinoilla. Kokoomus oli vahvasti mukana markkinatunnelmissa jälleen ja oli kiva saada olla mukana. Kotimatkan piipahdus Kokoomuksen Korvakahvilalle todisti sen, että kokoomuksella menee jatkossakin Janakkalassa kovaa. Ehdokkaita oli nimittäin hieno listallinen jo nyt koossa ja tämän päivän aikana oli tullut monta uutta lisää. Erityisesti minua lämmitti yhden vasta 18-vuotiaan tervakoskelaisen nuoren mukaan lähteminen. Ja vielä niin, että tämä nuori oli itse ottanut yhteyttä ja halusi mukaan. Mahtava juttu. Mutta muutenkin ehdokkaita erinomaisesti ja näyttää siltä, että viime vaalien ehdokasmäärä lyödään Janakkalasta. Siinä sitten kyteekin jo vaalivoiton siemen. Ehdokasasettelu nimittäin erittäin tärkeää näissäkin vaaleissa.

Janakkalasta sitten Riihimäen kautta Lopelle ja nyt kotirannassa. Ja tuntuukin muutaman matkapäivän jälkeen todella hyvältä. Oma koti kullan kallis.

 

Kilometrikorvaus keskusteluun.

Tänään keskustelua on herättänyt myös Helsingin Sanomien uutinen työajojen kilometrirkorvauksien mahdollisesta leikkaamisesta. Uutisen mukaan Valtiovarainministeriössä valmisteltaisiin suurta leikkausta työntekijöiden työajojen kilometrikorvauksiin. Kyse ei siis ole työmatkavähennyksestä (eli kodin ja työpaikan välisestä matkasta) vaan työntekijän omalla autolla ajamista työajoista esimerkiksi kun kunnan kiertävä kieltenopettaja tai erityisopettaja ajaa eri koulujen väliä. 

Jos suunnitelma toteutuisi niin se leikkaisia työajon korvauksia kaikilta ja todella paljon enemmän ajavilta. Itseasiassa korvaus uutisen mukaan jopa puolittuisi noin 25 senttiin yli 15 000 kilometriä ajavilta. Kaikkien korvaus laskisi kaksi senttiä. Kuulemma tällä säästettäisiin 45-70 miljoonaa euroa.

Helsingin Sanomat käytti perusteluna asian äitinä tunnetun liikenneministeri Merja Kyllösen toteamusta, että ”kilometrikorvauksesta on tullut laiton tapa maksaa verotonta palkkaa”.

Itse en lähtökohtaisesti ole ymmärtänyt tätä Kyllösen perustelua. Myönnän sen, että ehkä osa käyttää kilometrikorvausta väärin. Huijaa siis ajamissaan kilometreissä ja palkkaa maksetaan verovapaina kilometrikorvauksina. Mutta en ymmärrä sitä että miksi se olisi kestävä peruste leikata kaikilta tätä elintärkeää korvausta. Eli rangaista siis valtaosaa täysin oikein ja rehellisesti korvausta käyttäviä työntekijöitä. Tuntuu jotenkin julmalta rangaista huijareiden takia kaikkia näitä kuntien kiertäviä erityisopettajia ja vastaavia sekä eri yritysten työntekijöitä jotka joutuvat käyttämään omaa autoaan työntekijän määräämiin työajoihin. En oikein ymmärrä sitäkään, että miksi työnteon kustannuksia haluttaisiin näin siirtää työntekijöiden maksettaviksi. Eikös juuri työnantajan tule vastata työnteon aiheuttamista kuluista ja sitten maksaa tehdystä työstä palkka. Näin se minusta menee.

Itse toivon, että budjettiriihessä vielä kertaalleen mietitään onko tässä oikeasti mitään järkeä ja saavutetaanko tällä oikeasti mitään säästöä. Itse en usko, että saavutetaan. Miksi työntekijä enää suostuisi ajamaan työajoja omalla autollaan jos siitä ei korvattaisi kohtuullisia todellisia kuluja. Ei auton omistaminen tänä päivänä todellakaan ole mitään halpaa ja en ymmärrä, että miten se yhteiskunnan rahoja säästäisi jos esimerkiksi näille kiertäville opettajille ja esimerkiksi työssäoppimisjaksoja valvoville ammatillisenkoulutuksen opettajille kaikille hankittaisiin auto työnantajan puolesta työajoja varten. Ei ihan halpaa ole sekään. 

Ymmärrän siis hyvin, että nin SAK kuin Veronmaksajien keskusliitto kuin Suomen Yrittäjätkin vastustavat esitettyä leikkausta.

Oma ehdotukseni voisi mieluumminkin olla se, että jos ja kun säästöjä täytyy löytää niin leikataan sitten tasaisesti kaikilta tätä kilometrikorvausta eikä rangaista niitä jotka joutuvat oikeasti käyttämään autoa reilusti työssään.  Laskeskelin, että kun kiertävä erityisopettaja esimerkiksi ajaa työssään helpolla 100km päivässä työajoa niin kouluvuodessa hänen matkansa tekee 19 900km. Eli leikkuri rankaisi reilusti tässäkin tapauksessa. Näitä yli 15 000 ajavia työntekijöitä oli HS:n mukaan 2010 38 000. Kaiken kaikkiaan työajosta kilometrikorvauksia maksettiin samana vuonna 728 000 yksityisen sektorin palkansaajalle. Ja pitää siis muistaa, että tämän korvauksen siis maksaa työnantaja niin kuin tottakai pitää tehdäkin.

Ja lisäksi olisin valmis porrastamaan tämänkin korvauksen autojen päästöjen mukaan. Jos pienipäästöisestä autosta saisi paremman korvauksen niin uskoisin sen osaltaan vaikuttavan myös siihen, että työajoissa käytettävisiin vähemmän ympäristöä kuormittavia autoja. Tämä malli kannattaisi minusta ainakin laskea ja selvittää.

Eli en oikein ymmärrä tätä nyt julkisuudessa esiteltyä mallia. Itse toivon, että nyt asia selvitetään huolella ettei tehtäisi virhettä ja askelta väärään suuntaan. Huomenna otan kantaa yhteen sellaiseen liikkeeseen. Ja myönnän, että virhe tuli tehtyä.

 

 

 

 

 

 

Kommentit