Kotitalousvähennys kannattaa ja tulee palauttaa ennalleen.

Blogi, maanantaina 06.08.2012

Meidän kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, kansanedustaja Petteri Orpo teki viime viikon lopulla esityksen, että kotitalousvähennys palautettaisiin ennalleen. Viime eduskuntavaalien jälkeen kotitalousvähennysta haluttiin leikata. Into ja halu oli tähän kovaa muutamassa puolueessa ja vaikka jo silloin esitimmekin monta kertaa huolemme toimenpiteestä niin asia haluttiin viedä maaliin. Hallitusneuvotteluissa kotitalousvähennystä päätettiin leikata syystä tai toisesta. Joita minä en ymmärtänyt silloin ja vielä vähemmän nyt.

Nyt on siis myönnettävä kyllä kaikkien, että teimme virheen.

Minusta politiikassa on tärkeää pystyä myös myöntämään tehdyt virheet ja myös sen jälkeen sitten korjaamaan ne. Ja tässä on yksi sellainen. Myönnän, että oli virhe leikata kotitalousvähennystä.

Kotitalousvähennys pienennettiin 3000 eurosta 2000 euroon. En tiedä mitä tällä sitten innokkaimmat kotitalousvähennyksen leikkaajat hakivat. Fakta on kuitenkin nimittäin se, että tutkimusten mukaan kotitalousvähennys on yksi parhaista keinoista lisätä työllisyyttä ja myös erinomainen keino kitkeä pimeetä kauppaa, pimeetä työntekemistä. Tähän tosiaan saa heti vastauksen kun hieman haastattelee yrittäjiä ja myös heiltä palveluita ostavia tavallisia suomalaisia.

Olen ystäväni ja kollegani Petteri Orpon kanssa täysin samaa mieltä, että tätä energiaruisketta ei kannattaisi nyt jättää käyttämättä. Me tarvitsemme tässä taloustilanteessa käyttöön kaikki työllisyyttä tukevat toimet ja meillä ei yksinkertaisesti ole varaa hukata kotitalousvähennyksen tuomaa työntövoimaa.

 

Kotitalousvähennys tulee siis palauttaa viime vuoden mukaiseen malliin. Se tarkoittaa siis vähennyksen korottamista takaisin 3000 euroon, mutta myös vähennyskelpoisen osuuden korottamista. Tämän vuoden alusta alkaen vähennyskelpoista on siis ollut enää 45 prosenttia ennakkoperintärekisteriin merkitylle yritykselle maksetusta työkorvauksesta, kun vuoteen 2011 asti vähennyskelpoista oli vielä 60 prosenttia työkorvauksesta. Yhtälailla kotitalouden palkatessa työntekijän, vähennyskelpoista on ollut tämän vuoden alusta alkaen 15 prosenttia palkasta ja sivukulut, kun se aiemmin oli vielä 30 prosenttia palkasta ja sivukulut. Palataan siis hyvään aiempaan malliin ja annetaan suomalaiselle työlle hyvä piristysruiske.

Toivon siis todella, että syksyn budjettiriihessä tämä asia nostetaan Petteri Orpon esittämällä tavalla pöydälle ja keskusteluun. Budjettiriihen tärkein tehtävä on nimittäin nyt yksinkertaisesti ottaa käyttöön kaikki mahdolliset keinot talouskasvun vauhdittamiseksi ja siinä tärkeässä roolissa on työllisyyden, yrittäjyyden ja myös positiivisen hengen luonti. Sitä nyt tarvitaan. Yksinkertaisesti pitää kääriä hihat.

 

….

 

Itse tässä odotan vielä kesän ainoaa kokonaista lomaviikkoa. Tarkoitus keskiviikkona suunnata vielä perheen kanssa hetkeksi lomalle ennen eduskuntaryhmän kesäkokousta ja muuta kokousrumbaa. Tahti tulee nimittäin olemaan hurja.

 

Mutta nyt maanantai ja tiistai mennään vielä töiden parissa tiukasti. Aamukahvit ja sitten hommiin.

 

Päivä aikalailla pulkassa ja hyvin sain työt tehtyä. Hieman kirjoitustöitä, firman laskutuksia ja paperitöitä. Ja sitten illalla vielä Hausjärven Oitissa Riihimäen seudun kuntien puheenjohtajien tapaaminen. Tänään neuvottelupöydässä oli yhteisen pitkäaikaisen terveyskeskuskuntäyhtymämme laskutusperusteiden uudistaminen. Tarkoitus uudistaa kuntalaskutus ensi vuoden alusta niin että kunnat maksavat paremmin omien käyttöjensä mukaan terveyspalveluista. Tämä toivottavasti myös osaltaan terävöittää ja kehittää palveluitamme parempaan suuntaan. Ja toisaalta uusi laki joka jatkossa mahdollistaa terveyspalveluiden haun helpommin yli kuntarajojen tullee osaltaan varmasti kehittämään näitä palveluita ja auttamaan myös mm. työssäkäyviä ja myös vapaa-ajanasukkaita terveyspalveluiden suhteen.

Tänään hyvä ja keskusteleva tapaaminen ja uskon, että tässä asiassa voimme edetä valmistelutyön pohjalta hyvinkin niin että uudet laskustusperusteet ovat käytössä ensi vuoden alusta lähtien. Tämä toisalta tulee myös lopettamaan jatkuvan alijäämien tekemisen terkkarissa kun palveluista maksetaan tarkemmin aina toteutuneiden kustannusten mukaan eikä tarkoitushakuista alibudjetointia käytännössä enää voi olla. Siinäkin mielessä hyvä ja järkevä uudistus joka laittaa myös kuntamme tässäkin mielessä toimimaan entistä vastuullisemmin.

Toisaalta malli tulee myös turvaamaan sen, että voimme jatkossa taata myös tärkeimmät palvelut kaikissa alueemme kunnissa. Tämän jälkeen käytännössä jokainen kunta voi itse päättää mitä ja minkälaisia palveluita ja missäpäin kuntaa halutaan tarjota. Yksi hyvä askel siis oikeaans suuntaan.

Työ siis jatkuu nyt tältä pohjalta ja asia pian kunnanhallituksien ja Riihimäen kaupunginhallituksen käsittelyssä ja siitä se sitten etenee jos niin halutaan. Ja toisaalta tämä sitten yksi osa suurempaakin sote-asioiden tulevaisuussuunnittelua. Sitä ennen muuta tulemme tarvitsemaan ja myös perusterveydenhoidon ja erikoissairaanhoidon yhteistyön kehittämistä.

Mutta nyt jo taas täällä mökillä. Rapuja on Loppijärvestä noussut jälleen. Tero-serkkuni on perheineen vastannut jo monet kesät ravustuksesta rannassamme ja jälleen saksiniekkoja on luvassa pimenevien elokuun iltojen herkuiksi. 

Kommentit