Kuka tässä aiheuttaa haittaa?

Blogi, tiistaina 07.08.2012

Italian pääministeri Mario Monti jatkaa maamme arvostelemista talouskriisin hoidossa. Ei toki miehestä ollut sitä tekemään suoraan vieraillessaan pääministerimme Jyrki Kataisen vieraana Suomessa. Mutta jälleen takaa huudellen Mon­ti jatkaa arvostelua ja hänen mu­kaan maamme hallitus aiheuttaa ”vakavaa haittaa” Euroopassa. Tekisi mieli kysyä Montilta, että minkä maiden ja minkä alueen ongelmia tässä hoidetaan? Ketkä ovat eläneet leväperäisesti ja jopa väärentäneet omia talouslukujaan?

Kannattaisiko Etelä-Euroopan maiden nyt itse ymmärtää jo se, että mitä ovat päättäjät siellä tehneet. Ja ymmärtää se, että heitä tässä autetaan, mutta se on totta, että vain pakon edessä ja itsekkäistä lähtökohdista. Suomessa tehtävien ratkaisujen tulee kaikissa tilanteissa olla punnittuja niin että ne tehdään suomalaisten edun mukaisesti ja suomalaisten taloutta ajatellen. Suomalaisten työpaikkoja ja maamme talouskasvua ajatellen. Parhaaseen mahdolliseen tietoon nojaten.

Italian virkamieshallitus näyttää nyt ottaneen itselleen sanelijan roolin. Ehkä sitä sanelua olisi kannattanut käyttää jo aikanaan maan omassa parlamentissa ja hoitaa maan taloutta niin, että ei olisi nyt muiden maiden armoilla.

Monti oli todennut, että hän ”­voi ym­mär­tää, et­tä heidän (meidän ministereiden ja neuvottelijoiden) täy­tyy ot­taa par­la­ment­tin­sa huo­mioon. Mut­ta jo­ka EU-maas­sa on par­la­ment­ti ja pe­rus­tus­la­ki­tuo­miois­tuin. Ja tie­tys­ti jo­ka hal­li­tuk­sen pi­tää nou­dat­taa par­la­men­tin pää­tök­siä. Mut­ta jo­ka hal­li­tuk­sel­la on myös vel­vol­li­suus si­vis­tää par­la­ment­tia.”

Arvoisa Herra Monti. Jos te nyt sivistätte ensin omaa maatanne ja ennen muuta oman maanne parlamentaarikkoja ja sitä kautta laitatte omat asianne kuntoon. Ei tarvitse olla muista maista riippuvainen ja huolissaan ja neuvoa jos hoitaa oman pesänsä kuntoon eikä anna oman maan velkaantua holtittomasti. Olisikohan nyt monessakin Etelä-Euroopan maassa ennen muuta peiliin katsomisen paikka.

Tällaiset Herra Montin kommentit tekevät entistä vastenmielisemmäksi tämän kriisin hoitamisen. Ymmärtäisivät edes hävetä tapaa jolla ovat toimineet ja eläneet ja jopa huijanneet muita EU- ja Euromaita. Ja näköjään myös omia kansojaan. Toivottavasti siellä vielä ymmärretään joskus ketkä ovat heidän asiansa näin sotkeneet.

Toivottavasti edes nyt valvonta näissä kriisimaissa saadaan sellaiselle tasolle, että tulevaisuudessa meidän ei enää tarvitse olla heidän ongelmiaan ratkomassa. Herra Monti, älkää te enää aiheuttako EU:lle ja Euroalueelle uusia ongelmia tulevaisuudessa.

….

Työajo kuuluu korvata 100% työntekijälle jatkossakin. 

Kiitos palautteesta liittyen nyt esilläolleisiin ajankohtaisiin asioihin. Erityisesti kritiikkimme VM:n suunnittelemaa työajon kilometrikorvausten leikkausta kohtaan on saanut paljon myönteistä palautetta. Yhtenä perusteluna kilometrikorvauksen puolittamiselle on erityisesti liikenneministeri Merja Kyllönen pitänyt esillä väitettä, että kilometrikorvauksessa on ”ylikompensaatiota”. Korvaus siis olisi tämän väitteen mukaan liian suuri auton ylläpito ja käyttökustannuksiin nähden.

Työajon kilometrikorvaus on laskettu samalla tavalla vuosikausia. Itseasiassa se korvaa tavallisen keskikokoisen perheauton kulut kilometriä kohden. Ja toisaalta aina suuremmalla autolla ajaminen on ollut tappiollista työntekijälle.

Jos liikenneministeri Merja Kyllösen pitävä väite kilometrikorvauksen ylikompesaatiosta pitää paikkansa niin silloin kyllä täytyy kysyä, että mitä teemme sellaisilla virkamiehillä jotka ovat vuosikausia laskeneet kilometrikorvauksen näin. Siis näin pieleen. Eiköhän sitten ole aika vaihtaa virkamiehiä jos he ovat vuosikausia muka sallineet tällaisen verottoman lisäpalkan maksamisen ylisuurina kilometrikorvauksina.

Itse en siis usko tätä liikenneministeri Merja Kyllösen perustelua. Miksi vuosikausia olisi VM:n virkamiehet sallineet tällaisen ylimaksatuksen. 

Eli itse en edelleenkään ymmärrä tätä esitystä joka ennen muuta siirtäisi työntekemisen kustannuksia työntekijän maksettavaksi. Eikä se niin voi olla.

Ja on täysin kohtuutonta väittää, että paljon ajava työntekijä pärjäisi puolet pienemmällä kilometrikorvauksella. Ei todellakaan. 

Siksi nyt asia kannattaa kyllä pohtia vielä huolellisesti uudelleen. Löytyisikö oikeudenmukaisempi malli ratkaista tavoiteltu 70 miljoonan euron säästö. Jota en edes itse usko tällä nyt esillä olleella mallilla saavutettavan.

Olenkin enemmän kuin tyytyväinen, että liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja Arto Satonen on jo asiaan tarttunut ja todennut samansuuntaisesti. Arto on yksi osaavimpia ja ahkerimpia kollegoitani ja luotan, että tässä tehdään nyt kaikki sen eteen, että löydetään parempi ja oikeudenmukaisempi malli.

Ei suomalaista työntekijää pidä rangaista siitä, että hän joutuu käyttämään omaa autoaan työnantajan määräämiin tai työn välttämättömiin ajoihin. Ja vielä vähemmän siitä, että jotkut käyttävät tätä järjestelmää väärin. Sitä varten kannattaa sitten tiukentaa valvontaa ja esimerkiksi matkojen ylöskirjaamista yms. 

….

Kotitalousvähennys on paras ja nopein piristysruiske. 

Kiitosta on tullut myös Petteri Orpon esityksestä palauttaa kotitalousvähennys entiselleen. Toivottavasti siinäkin onnistumme nyt. Virheet politiikassa pitää uskaltaa myöntää ja sen jälkeen korjata. Kotitalousvähennys on niin kuin eilen kirjoitin yksi parhaista ja nopeimmin vaikuttavista piristysruiskeista maamme takoudelle ja ennen muuta kotitalouksille ja pienille yrityksille. Ja toisaalta mitä parhain keino vähentää pimeän työvoiman käyttöä. Jatkamme tämän aiheen parissa duunia varmasti.

….

Mutta näin se etenee. Kotikunnan Lopenkin asioita on ollut pöydälläni tänään ja eilenkin. Kiitokset siis myös palautteesta Lopen asioiden suhteen. Muutamat teistä on ollut yhteydessä rakennuslupien myöntämisestä. Kuntamme kotisivuilla aiheesta on tiedote, että ”rakennuslupien myöntö heinäkuun kesätauon jälkeen viivästyy rakennustarkastajan tapaturman vuoksi”. Eilen olemme aiheesta käyneet keskustelua ja nyt lupia käsitellään väliaikaisjärjestelyin eli kaikista kiireisimmissä tapauksissa kannattaa olla yhteydessä rakennusvalvontaan suoraan. Yhteystiedot löytyy täältä: Lopen rakennusvalvonta.

 

Mutta nyt jälleen töiden pariin. Tänään vielä tuhti päivä työasioita hoidettavana ja illalla sitten Hollolaan kesäteatteriin. Huomenna alkaisi sitten kesän ensimmäinen lomaviikko.

….

 

Kello 23.19 ja hetki sitten Hollolasta kotiin. Tänään Hämeen kokoomuslaisten perinteinen kesäteatteri-ilta Heinäsuolla. Hollolan Kokoomus isännöi ja emännöi aina tätä elokuun alun yhteistä teatteri-iltaamme ja tänäänkin jälleen katsomo tupaten täynnä väkeä ja kaikki tutut siis mukana ympäri Hämettä. Näytelmä jälleen takuuvarmaa Mantereen rannan menoa. Tällä kertaa todellakin hulvaton Fiasko vihkipuvussa. Voisi sanoa, että jo ajoittain täysin hullua. Mutta tällainen sopii suomalaiseen kesään ja todella kiva oli jälleen kesätauon jälkeen nähdä paljon kokoomusystäviä ympäri Hämettä. Ja uusiakin ystäviä. Mukana mm. yksi uusi nuori ehdokkaamme Asikkalasta. Viivi Ikävalko lähtee ehdokkaaksi siellä ja hienoa aina saada näitä nuoria mukaan vaaleihin ja toimintaan. Viivistä ensivaikutelma heti sellainen, että tuo nuori nainen menee vielä pitkälle.

Mutta nyt vielä pakattava huomiseksi. Huomenna aamusta Seiskan mainostamaan kohulomakohteeseen lomalle 🙂

 

Kommentit