kainen tie on koulutie.

Blogi, keskiviikkona 08.08.2012


Jo

Noudata nopeusrajoitusta.

Liikenneturvan tämän syksyn kampanja kulkee näillä kahdella tunnuslauseella. Muistutus siis kuuluu, että ”jokainen tie on koulutie – noudata nopeusrajoitusta”.

Entisenä opettajana syksy aika pysäyttää. Muistan miten aikanaan teimme monena syksynä paikallisen Lopen MLL:n kanssa kampanjaa turvallisen koulutien puolesta täällä Lopella ja muistutimme mm. siitä, että suojatien pitää olla nimensä veroinen.

Kyllähän tämä kaikki siis lähtee loppujen lopuksi meistä aikuisista ja ennen muuta autoilijoista. Olen aivan sata varma, että jokaisessa kodissa käydään läpi liikennesäännöt ja turvallisen koulutien pelisäännöt tänäkin syksynä näinä päivinä viimeistään. Mutta en ole ollenkaan yhtä varma, että muistammeko me autoilijat saman nyt syksyllä kun tuhannet koululaiset suuntaavat jälleen koulutielle. Ja uusia ekaluokkalaisia heistä on tavan mukaan se noin 60 000. Siis 60 000 uutta pientä lasta liikenteessä mukanamme jännittäen ensimmäisiä koulupäiviä ja ollen täynnä intoa ja kiirettäkin. Vaikka olisimme kuinka kodeissa puhuneet valppaudesta ja tarkkaavaisuudesta ja vasemmalle ja oikealla –katsomisesta niin joskus se lapsen into ja halu voi unohduttaa nämä ja silloin meidän autoilijoiden vastuu on vieläkin suurempi. Varaudutaan siis myös siihen, että piskuinen koululainen tai isompikin voi joskus tehdä jotain yllättävää ja ennalta-arvaamatonta. Hiljetään siis vauhtia nyt erityisesti ja katsellaan tarkkaan ympärillemme.

Liikenneturvan kampanjassa muistutetaan, että ”taajamissa alhaisemmat nopeudet sekä ennaltaehkäisevät että vähentävät mahdollisten onnettomuuksien seurauksia. Jalankulkijan mahdollisuus jäädä henkiin heikkenee selvästi, kun auto törmää jalankulkijaan yli 40 km/t nopeudessa.”

Puhumattakaan muista liikkennesäännöistä. Esimerkiksi Liikenneturvan liikennekäyttäytymisen seurannoissa viime keväänä havaittiin yhden tai useamman auton ajavan päin punaista joka neljäs kerta liikennevalojen vaihtuessa. Miettikääpä hieman.

Mutta ollaan nyt valppaina me aikuisetkin. Mutta ollaa valppaita läpi koko kouluvuoden. Ja muistetaan sekin, että lapsenne oppivat ennen muuta meidän vanhempien antamasta esimerkistä.

 

Tässä vielä liikenneturvan vinkit vanhemmille turvalliseen koulumatkaan. Aika hyvä paketti.

1.Valitse koulumatkaksi turvallisin reitti, joka ei välttämättä ole se lyhyin mahdollinen.
2.Harjoittele koulumatkan kulkemista yhdessä.
3.Käy lapsen kanssa läpi koulumatkan vaaralliset paikat ja anna hänelle ohjeet niissä toimimiseen. Neuvot kannattaa yhdistää aina tiettyyn paikkaan ja tilanteeseen, niin ne pysyvät parhaiten lapsen mielessä.
4.Tarkkaile lapsen liikkumista koulumatkalla ja varmista, että ohjeet ovat vielä mielessä muutaman viikon kuluttua koulun alkamisesta ja silloin tällöin myöhemminkin.
5.Lähekkäin asuvien ekaluokkalaisten vanhemmat voisivat harkita kävelevää koulubussia: lapset kokoontuvat aamulla ennalta sovittuun paikkaan ja kukin vanhemmista kävelee heidän kanssaan vuorollaan kouluun.

Otathan sinä haasteen vastaan ja olet vastuullinen tienkäyttäjä tänäänkin.

 

….

Me suuntaamme tänään vielä lyhyelle kesälomamatkalle. Ensimmäinen tämän kesän kokonainen lomaviikko siis edessä ja se vietetään Seiskan mainostamassa kohulomakohteessa eli Turkissa :). Aurinkoa siis vielä hetkeksi luvassa ja sitten paluu arkeen ja eduskuntaryhmän kesäkokoukseen jne.

Matkan aikana en tule täällä blogissa käsittelemään politiikan pelikenttää. Tottakai tässä duunissa koko ajan seurataan mitä maailmalla ja Suomessa tapahtuu. Ja ollaan valmiita reagoimaankin. Mutta vain ääritapauksessa. Nyt nimittäin minun ja ennen kaikkea meidän lomaviikko.

Ajattelin kuitenkin tänne joka päivä jonkun kuvan ja tunnelma teille välittää. Nyt Helsinki-Vantaan Lentokenttää kohden. Kohuloma voi alkaa 🙂

 

Kommentit