Sunnuntai, 05.06.2011

Blogi, sunnuntaina 05.06.2011

Heinäluoman jälkeen SDP:n kakkosjohtaja Erkki Tuomioja syytti nyt työnsä päättävää sinivihreää hallitusta eriarvoistavasta politiikasta. Ymmärrän, että politiikkaan kuuluu retoriikkaa, mutta toivoisi, että Tuomiojan tasoisella poliitikolla olisi sanojensa tueksi edes vain puolet petäjäistä. Nyt ei niin näytä olevan.

Ei tarvitse kuin hieman tutustua faktatietoon niin huomaa, että viimeisen neljän vuoden aikana on tuloerot supistuneet. Eli keskustan ja kokoomuksen johdolla tehdyt etuus- ja veropäätökset siis supistivat tuloeroja. Itseasiassa keskusta-kokoomushallitus oli Tuomiojan väitteiden sijaan ensimmäinen hallitus peräti 20 vuoteen, jonka toimet todella ovat supistaneet tuloeroja. Ja vastaavasti nimenomaan SDP:n ollessa vallassa ns. punamultahallituksen aikana tuloerot taas kasvoivat roimasti. Tosiasioiden tueksi on luettavissa esimerkiksi VATT:n tutkimus aiheesta ja se kertoo yksiselitteisesti, että porvarihallitus teki siis sosiaalisesti selkeästi oikeudenmukaisempaa politiikkaa kuin Tuomioja ja kumppani vallankahvassa.

Jos hieman vielä avaa nykyisen sinivihreän hallituksen ja demarien punamullan eroja niin sitä voisi vaikkapa tehdä näin. Nykyhallitus on parantanut perusturvaetuuksien tasoa kuluneella hallituskaudella 2007-2011 päätöksillään noin 730 miljoonalla eurolla. Se on enemmän kuin neljällä edellisellä hallituskaudella yhteensä. Punamullan aikaan edellisellä hallituskaudella vastaavat parannukset perusturvan tasokorotuksiin olivat noin 250 miljoonaa euroa.

Ja esimerkiksi maaliskuun alussa astui voimaan takuueläke, joka paransi kaikkein pienimpiä kansaneläkkeitä jopa 170 eurolla kuukaudessa. Ja samaan aikaan hallitus sitoi perusturvaetuudet kansaneläkeindeksiin. Tämän seurauksena perusturvaetuudet seuraavat siis nykyisin hintojen nousua automaattisesti ja täten säilyttävät ostovoimansa ilman tarvittavia aktiivisia päätöksiä.

VATT:n selvityksestä käy siis ilmi, että tuloverotukseen ja sosiaalietuuksiin tehtyjen muutosten myötä tuloerot ovat hieman supistuneet 2008-2011 ja myös köyhyys vähentynyt.

Tässä vielä voita leivän päälle eli laitetaan Erkki Tuomioja faktat pöytään väitteiden ja tyhjien sanojen sijaan. Tässä meidän teot: Hallituksen toimien vaikutukset tuloeroihin 2008-2011 

….

Ja tässäkin tilanteessa missä nyt elämämme niin SDP puheenjohtajansa Eero Heinäluoman johdolla ei Säätytalolla ottanut tilannetta vakavasti. Eilen ryhmämme varapuheenjohtaja Petteri Orpo totesikin, että ”järkyttävintä on, että demarit eivät missään vaiheessa ottaneet työllisyyden ja talouden kasvua tukevia toimia tai velkakierteen katkaisemista vakavasti. SDP:n työn verotusta kiristävä talousesitys olisi päinvastoin heikentänyt työllisyyttä. Suomen työllisyyttä heikentävään esitykseen Kokoomus ei yksinkertaisesti voi suostua, Orpo tykittää tiedotteessaan”.

Orpo kertoi miten SDP  teki nyt 13 neuvottelupäivän aikana hallitusneuvotteluiden pöydissä jopa työllisyyttä heikentäneitä esityksiä. Demarien työn verotusta kiristävä talousesitys olisi siis nimenomaan heikentänyt maamme työllisyyttä. Ja näihin me emme yksinkertaisesti voineet yhtyä. Emme tietenkään. 

Mutta nyt siis tarvitaan ennen muuta talouskasvua ja työllisyyttä tukevaa verouudistusta. Sen eteen pitää tehdä töitä ja itse olen vakuuttunut, että keskusta lähtee mukaan jatkamaan tätä työtä myös tulevaan hallitukseen. Alkava viikko antaa siihen varmasti vastauksen.

Eilinen helle hieman helpotti. Tai ainakin täällä Lopella aika paljonkin. Yöllä vesisadetta ja nyt selkeästi viileämpää kuin eilen. Olisikohan hyvä nurmenleikkuun sää… näin uskon. Töihin.

Nurmet leikattu ja vapaapäivästä nautittu ja myös hieman juhlittu. Tänään jatkoimme siis valmistuneiden juhlintaa Lopella, kun Anne Malinin väitöstä juhlimme. Malinit ovat kunnostaneet vanhaa Joentaan Työväentaloa ja oli hieno samalla päästä myös taloon tutustumaan. Kun kaikki valmista niin upea kokonaisuus kasassa. Arvokkaasti ja tyylillä tekevät. 

Tänään sitten juhlinnan jälkeen paluu tänne Loppijärven rantaan. Hieman huomisen kunnanhallituksen asioita läpi ja sitten jo juhannuskokkoakin kasailimme serkun perheen kanssa ja sen semmoista. Jotenkin tuntuu, että nämä neljä rennonpaa päivää tuli tarpeeseen.

Huomenna paluu arkeen ja businekseen. Tärkeä viikko tulossa myös hallituksemme suhteen. 

 

 

Kommentit