Maanantai, 06.06.2011

Blogi, maanantaina 06.06.2011

Uusi työviikko näin käyntiin. Tänään toivottovasti jälleen jo myös hallitusneuvotteluistakin joitain askelmerkkejä lisää. Mutta huomenna joka tapauksessa. Näyttää siltä, että keskusta lähtee mukaan vastuunkantoon ja uskoisin ja toivon, että voimme jatkaa hyvää työtä yhdessä keskustalaisten kanssa. Hieman sellainen leffamaailman fiilis – Sekaisin Marista II – tai jotain 🙂

Mutta tärkeintä on nyt saada maahan toimintakykyinen ja vastuuta kantava hallitus ja näyttää, että Heinäluoman SDP:n kanssa se ei vain yksinkertaisesti ole mahdollista. Valitettavasti. Itse uskoin, että Jutta Urpilainen olisi saanut puolueensa jo johtoonsa, mutta jouduimme jälleen pettymään. Don Eero ei otettaan ole irrottanut ja pelin politiikka on saanut jatkoa.

Valtavasti on tullut palautetta siitä, että oli hyvä, että vihelsimme pelin poikki. Oikeastaan keneltäkään ei herunnut ymmärtämystä SDP:lle talousesityksille, joissa verolle olisi pantu lapsilisät ja kiristetty perheiden asemaa ja taloutta vielä lisäksi kotitalousvähennyksestä luopumisella ja myös asuntojen korkovähennysoikeuden poistamisella. Kovaa raippaa olisi tämä tuonut ja onneksi sille pelille nyt laitettiin piste.

Mutta nyt tarkoitus etsiä pakettia missä mukana oli hallitusneuvotteluita jatkavat puolueet sixpackistä ja lisäksi ainakin keskusta ja mielellään myös perussuomalaiset. Toivotaan, että malli löytyy jolla myös vaalivoittaja perussuomalaiset lähtisivät ja voisivat lähteä tekemään uudistuksia.

Nyt kuitenkin puheenkirjoituksen pariin ja sitten Lopen kunnan ja Riihimäen seutukunnan asioiden pariin. Tänään illalla mm. kunnanhallitus ja paljon muutakin. 

….

Kello 22.39 ja ajatukset jo huomisessa. Aamusta ensin valiokuntaan ja sitten ryhmäkokoukseen päättämään hallitusneuvotteluiden jatkosta. Tänään keskusta teki odotetun ja vastuunkantajan ratkaisun ilmoittamalla olevansa mukana Kataisen hallituksessa. Mutta sen sijaan Vihreät tekivät yllättävän päätöksen ja jättäytyivät äänestyksen jälkeen pois. Vihreiden kokouksesta kantautui tietoa, että nimenomaan maakuntien vihreät jyräsivät mm. yhtä lukuunottamatta koko eduskuntaryhmän ja koko puoluejohdon, jotka siis ymmärsivät asemansa. Asema nimittäin olisi ollut enemmän kuin otollinen heidän näkökulmasta hyväänkin vihreään politiikkaan. Vihreät olisivat olleet aito vaaánkieli-puolue hallituksessa, jos ja kun perussuomalaiset eivät kokoomuksen ja keskustan hallitukseen lähde. Siinä olisi ollut oiva vallankäytönpaikka Vihreille ja sen ymmärsivät puheenjohtaja Sinnemäki ja ryhmäpuheenjohtaja Ville Niinistökin, mutta ei näköjään vihreän kentän väki. He näyttävät luulevan, että oppositosta he saisivat jotain aikaan. No ei millään ja sieltä ei edes ääni Arhinmäen ja Heinäluoman takaa kuulu. Niin se vaan on. Mutta jokainen tekee ratkaisunsa.

Huomenna meillä siis ryhmäkokous aamupäivällä ja linjataan tulevaa ja sitten puoliltapäivin eduskuntaryhmien puheenjohtajat Pekka Ravin johdolla koolle. Ja homma etenee niin. En nyt tässä tämän pidemälle halua syystäkään mennä. Itse toivon, että löytyy EU-politiikkaankin ratkaisu niin että perussuomalaiset voivat hallitukseen tulla. Toisaaltahan SDP:n kanssa on jo olemassa neljän vuoden sopimus Suomen Euroopan talouspolitiikasta. Tai mene ja tiedä mitä Heinäluoman pelaamisessa tämäkään sopimus enää huomenna tai ylihuomenna vaikuttaa. Urpilaiseltahan sitä ei kuitenkaan kysytä. Siinämäärin mielenkiintoisia oli nuo 13 neuvottelupäivää tarinoiltaan ja demarijohtajuudeltaan.

Meillä Lopella tänään siis kunnanhallituspäivä. Taloutemme on jatkanut kohtuullisen hyvällä uralla vaikka epävarmuustekijöitäkin on ilmassa. Alkuvuoden talousluvut ovat hieman suunniteltua parempia, mutta toki laskevatrendi ja se voi muuttua nopeastikin. Olemmekin päättäneet nyt seurata tilannetta erityisen tarkkana. Samalla myös tehostamme edelleen tulevankin vuoden budjetinlaadintaa ja itse olen tuonut siihen työhön lisää mm. seurantaa ja vertailtavuutta lisääviä elementtejä. On hyvä, että helposti tiedetään mikä muuttuu tai ei muutu ja mitä mikäkin uusi tai vanha toiminto maksaa. 

Tänään uudistimme myös kuntamme palvelualueiden johtosääntöä. Jälleen siis yksi iso asiakirja kunnanjohtaja Karoliina Viitasen aikana uuteen uskoon. Isoimpana uudistuksena hallinnonalan muutos päivähoidon ja varhaiskasvatuksen osalta perusturvasta koulutoimeen. Näin sivistyslautakuntakin muuttuu nimeltään kasvatus- ja sivistyslautakunnassakin. Pohjaesitys oli toisinpäin, mutta se olisi antanut niin mielenkiintoisen lyhenteen lautakunnalle, että päädyimme sanojen kääntöön :). 

Tänään myös esillä mm. Kiertokapulan uuden jätelain vaatiman yhteislautakunnan valmistelutyö ja paljon muitakin asioita. Tuossa jäteasiassa on nyt tärkeä toimia paikallisesti niin että pystymme turvaamaan tulevaisuudessakin laadukkaan ja kilpailutetun suoran yrittäjäpohjaisen jätehuoltosopimisen Lopella. Laissa erikoinen halu viedä jätteitä yhteiseen pussiin eli ns. kunnallistaa ja sen tiedämme mitä se tarkoittaa laskuissa ja kuljetuksissa. Siksi nykyinen toimiva hyvin rakennettu malli kannattaa pitkienetäisyyksien Lopella säilyttää jatkossakin ja antaa muutenkin eri kuntien itse päättää tällaisista kysymyksistä. Tärkeintähän on laadukas ja kilpailukyinen jätteenkuljetus ja ennen muuta se, että jätettä syntyisi tulevaisuudessa entistä vähemmän ja se kuitenkin syntyvä jäte voitaisiin mahdollisimman hyvin hyödyntää uudelleen.

Mutta siis varsin tiivis ja lyhyt kokous tänäänkin. Reilussa tunnissa nuijin keskustelujen kautta asiat kasaan. Kunnanhallituksessamme erinomainen yhteishenki ja asiat hyvin valmisteltu. Hyvä niin.

Huomenna sitten eduskuntaan. Uusi avustajani Riitta Joutsi-Hänninen aloittaa huomenna työnsä. Uusia tuulia siis siinäkin mielessä.

 

 

Kommentit