Sunnuntai, 04.09.2011

Blogi, sunnuntaina 04.09.2011

”Jos ihminen ei saa muuta luottoa kuin pikavippejä, hänellä ei voi olla varaa niihin. Jos taas on varaa pikavippeihin, on mahdollisuus myös edullisempaan lainaan. Pikavippibisnes perustuukin siihen, että ihmisen hätää tai heikkoa harkintakykyä käytetään hyväksi”

Näillä sanoilla vieruskaverini Takarivintaaveista, puolueemme varapuheenjohtaja Sampsa Kataja esitti eilen lopulta pikavipien kokonaan kieltämistä. Kataja totesi, että pikavipejä käyttävillä ei tavallisesti oikeasti ole varaa käyttää niitä. Perustelu on hyvä ja suojaava.

Hän totesikin aivan oikein, että ei pikavipit voi olla vastaus tai ratkaisu tyhjään jääkaappiin sivystysvaltiossa vaan keinot tällaisten ongelmatilanteiden ratkaisemiseksi pitää olla sellaisia, että ne eivät ongelmaa enää pahenna. Pikavipit niin tekevät.

Minusta tämä Sampsan avaus on erinomainen. Moni ei varmasti sitä odottanut meiltä kokoomuksen riveistä, mutta nimenomaan tämä on jälleen yksi hyvä esimerkki puolueemme vastuullisuudesta. Moni varmasti muistaa miten puhuimme monta vuotta sitten jo ”vastuullisesta markkinataloudesta” ja sellaista pitääkin nyt rakentaa. ”Tulee olla rohkeutta kieltää toiminta, jonka sosiaaliset ja kansantaloudelliset haitat ovat paljon suuremmat kuin henkilökohtaiset hyödyt. Pelkästään kysyntä ei saa määrätä mitä tuotteita ja palveluita voi tarjota.”

Loistava avaus Sampsa Katajalta jälleen ja voin sanoa, että aihe on ollut yksi sellainen kestosuosikki minunkin sähköpostissani. Hätähuutoja on tullut itse pikavipien käyttäjiltä, heidän perheenjäseniltä, vanhemmilta ja silloin tilanteeseen pitää puuttua. Tuki Katajan esitykselle ja esitys vain ministeriltä eduskuntaan.

Tänään itse suuntaan meklarin hommiin. Päivä siis huutokaupassa. Ensin lupauduin meklaroimaan Valtionkonttorin kuolinpesän huutokaupan ja sitten perään kuntamme vanhan tavaran huutokaupan. Siellä kaupan mm. höyläpenkkejä, veneitä ja sen semmoista. Erilainen päivä.

Huikean hauska päivä takana. Vedin pitkästä aikaa kaksi huutokauppaa ja saimme hienot summat rahaa kokoon. Ensin Valtionkonttorille yhden kuolinpesän huutokauppa jonka hoidimme kunnan väen kanssa ja sitten kuntamme oma vanhan tavaran huutokauppa kunnan varikolla. Kummastakin saldona reilu viisitonnia myyntiä eli ihan hienosti meni. Sääkin meitä suosi ja väkeä valtavasti kummassakin huutokaupassa paikalla. Kaikki siis hyvin.

Huomenna jatketaan. Yksi isompi lehtihaastattelu päivällä Riihimäellä ja siitä se.

 

Kommentit