Lauantai, 03.09.2011

Blogi, lauantaina 03.09.2011

Tankki täyteen!

Tänään taas teatteriin. Riihimäen Teatteri esittää tällä kaudella hulvatonta Neil Hardwickin tv-sarjaa lavallaan. Tankki Täytee on varmasti yksi sellainen tv-sarja mistä lähes jokaisella suomalaisella on jonkinlainen muisto ja onhan se sellaista sopivaa parodiaa ja karikatyyriä 70-luvun Suomesta ja sopii monessa vielä hyvin tämänkin päivän elämänmenoon. Mainiosti on Hardwick on osannut  ”parhaat puolemme” ja ainutlaatuisuutemme tekstiinsä kahlita ja nyt siis Riihimäen Teatterin ensi-iltaa aiheesta.

Itse sain aikanaan olla katsomassa tietääkseni ihan ensimmäistä teatteriesitystä tästä tv-sarjasta. Muutamia vuosia sitten Orimattilan Kesäteatteri avasi tämän tekstilippaan teatterilavalla ja sen jälkeen suosio on ollut tälläkin saralla valloittavaa. Nytkin kun katselin Riihimäen Teatterin näytöslistaa niin aika moni esityksistä on jo nyt loppuunvarattu ja kauppa on vilkasta. Varatkaapa siis nopeasti omat tikettinne.

Mielipiteeni kerron illalla.

Hei, pidin. En oikeastaan epäillytkään, mutta toimi ehkä odotuksiakin paremmin. Ei siis turhaan ole näytelmä jo nyt myynyt periaatteessa siis jo ennen ensi-iltaa 90 prosenttia lipuistaan. Kannattaa siis pitää kiirettä jos meinaatte lipun Riihimäelle saada. Hardwickin teksti on maan mainiota niin kuin varmasti kaikki suomalaiset tietävät ja tuntevat ja tv-sarjan jutut toimivat hyvin myös kahden ja puolen tunnin teatteri-iloittelunakin. Rooleissa hyvät ammattilaiset ja kun vielä teksti hieman tulee näytösten edetessä tutummaksi niin uskoisin toivomani hulvattomuudenkin vielä lisääntyvän. Hieman oli ensi-illassa minusta osittain jarru päällä. Mutta ohjauksessa loistavia ideoita ja toimivia juttuja toinen toisensa jälkeen ja tarina eteni hyvin. Myös lavastus ja puvustus erinomaisia ja äänimaailmaakin vei tarinaa eteenpäin juuri oikealla tavalla. Suosittelen siis. Kurkatkaapa tuolta Riihimäen Teatterin sivuilta löytyykö vielä lippuja: Tankki täyteen Riihimäen Teatterin juhlanäytelmänä.

Riihimäen Teatteri on tehnyt minusta viime vuosina erittäin hyvää työtä. Reko Lundanin näytelmät ovat olleet aivan huikeita ja nyt tämä Hardwickin iloittelu hieman helpompaa ja rennompaa. Sellaistakin teatteri tarvitsee. Mutta itse toivon, että nyt kun vuodenvaihteessa teatteri muuttuu osakeyhtiöksi niin jatkossakin taiteellinen vapaus ja ratkaisut jäävät busineksen ”ulkopuolelle”. Siis niin että osakeyhtiömalli ei lähde viemään teatteria vain anitamusikaalien yms. takuuvarmojen kassamagneettien suuntaan vaan teatteri tekee myös muuta. Joskus sellaistakin jonka ei edes tarvitse myydä kymmeniä näytöksiä loppuun toinen toisensa jälkeen. Sellaistakin Kansallisteatterin Omapohja-tyyppistäkin kokeiluteatteria toivoisin joskus Riihimäellekin. Siis rohkeita vetoja, vaativaa ja rankkaakin, mutta sitten myös näitä takuuvarmoja hullutteluja ja hulvatonta parodiaa. Niin ja samalla toivon, että jossain vaiheessa saisimme vaikkapa seutukunnan yhteisenä hankkeena Voimalan teatterin ja kulttuurin käyttöön. Sellaista meidänkin yhteinen seutukunta tarvitsisi ja ansaitsisikin. Katsotaan mitä tuleman pitää.

 

 

Kommentit