Sunnuntai, 03.02.2008

Blogi, sunnuntaina 03.02.2008

Hyvää laskiaissunnuntaita kaikille. Näyttää siltä, että ainakin eteläisessä Hämeessä mäenkinlasku nyt onnistuu ja varmaan muuallakin laskiaispullat ja maito maistuu.

Tähän päivään en ole mahduttanut yhtään mitään. Huomenna nimittäin alkaa eduskunnan kevätistuntokausi ja aamusta vielä Hyvinkää-Riihimäen talousaluetoimikunta ja illalla sitten paluu Lopelle kunnanhallitukseen. Niiden papereiden kanssa vielä hieman aikaa mennee. Tai kunnanhallituksen osalta ei papreiden kanssa. Nyt ensimmäinen kokous ilman paperinippua kannettavantietokoneen kanssa. Itse jo aikanaan olisikohan kolmisen vuotta sitten kokeilin paperitonta kokoustamista, mutta silloin ainoa näin toimineena se ei oikein toiminut, kun esityslistoja ja varsinkin liitteitä oli hankala saada sähköisessämuodossa. Nyt kuitenkin malli koko kunnanhallituksen käytössä ja tähän uudistukseen olen enemmän kuin tyytyväinen. Parissa vuodessa kopio- ja postimaksuilla järjestelmä on kustantanut jo itsensä takaisin ja tietysti ennenkaikkea tuo ekologinen näkökulma kauean paperiroskan näkökulmasta. Niin ja onhan tuo itselleenkin arkistointi näin helpompaa.

Eduskunnassa luvassa mielenkiintoinen alkava viikko. Demarit ovat innoissaan kun saavat räksyttää ja tehdä politiikkaa Stora-Enson tapahtumilla. Kovin on lyhyt demarien muisti kun vielä syksyllä Tuomioja ja kumppanit puolustelivat omia tekojaan omistajaohjauksessa. Silloin sitä rahaa paloi ja millään ei näyttänyt olleen mitään väliä. Stora Enson USA:n seikkailun loppulaskua tässä yritys nyt maksaa – valitettavasti meidän suomalaisten kustannuksella. Eikö tämä kannattaisi nyt tunnustaa.

No edetään nyt asiassa maltilla. Asia on aluepoliittisesti hankala, mutta pörssiyhtiön näkökulmasta maammekin pitää tätä katsoa. Se on toinen asia mitä maamme hallitus tekee esimerkiksi tyhjenevän tehtaan täyttämiseksi. Nyt jo on tiedossa, että Kemijärvelle tulee pellettitehdasta ja liimapuutuotantoa ja työpaikkamäärä näyttää valtion ja yrityksen yhteistoimin säilyvän kotakuinkin entisellään. Eikö tällaista politiikkaa olisi voinut aikanaankin harjoittaa? Kurssien sijaan?

Mutta nyt ulos kun valoa vielä on.

….

Päivä takana. Kaunis auringonpaiste aamusta ja mukava talvipäivä muutenkin. Tästä hyvä lähteä kevään istuntokauteen huomenna. Huomisen Talousaluetoimikunnan lista on lyhyt, mutta asiat sitäkin suurempia. Oma puheenjohtajuuskauteni kiertävän mallin mukaan tulee nyt päätökseen. Vaikea ja iso vuosi takana, mutta itse koen että kohtuullisesti urakasta selvittiin. Toki toivoin muutamaa isompaa läpimurtoa talousalueen kannalta, mutta tyytyväinen olen ennen kaikkea Elinkeinopoliittisten voimavarojen kokoamis -hankkeen etenemiseen ja siinä voidaan puhua läpimurrostakin. Kaikkia tekijöitä emme samaan nippuun saaneet, mutta puheenjohtajien johdolla saimme aikaan sellaisen tahtotilan ja toimintaohjeen virkamiehillemme, että alueelle syntyy EKES:n ja AKO:n tilalle uusi Elinkeinokeskus. Asia etenee nyt ja olemme valmiita puheenjohtajien kanssa kokoontumaan tämänkin aiheen tiimoilta edelleen jos asiat eivät etenisi sovitulla tavalla. Esimerkiksi se, että uusi toimija tulee toimimaan yhdessä paikassa on sovittu ja siitä on syytä pitää kiinni. Uuden toimitusjohtajan valinta on käynnissä ja hänen tehtävänsä on sitten johtaa uudistustyötä tämän vuoden aikana ja uusi ”juttu” täydellä käyntiin ensi vuoden alusta. Laakereilla makaamiseen ei tämäkään vuosi anna varaa, mutta uudistustyö vie osansa.

Myös seutusopimuksen uudistaminen laitettiin liikkeelle viime vuoden lopussa. Asia nyt etenee Elinkeinokeskuksen valmistelun aikataulussa. Johtolanka selvä ja suora. Tarvitsemme jatkossakin Talousaluetoimikuntaa, mutta sitä tulee laajentaa niin, että pöydänympärillä on edustettuina aina ehdottomasti kunkin kunnan hallituksen ja valtuuston puheenjohtajat ja lisäksi 1-2 muuta poliittista ryhmää. Näin saamme toimielimelle enemmän vaikutusvaltaa ja valtakirjaa. Tärkeää olisi minusta edelleen laajentaa myös hallitus ja valtuustotason yhteistyötä. Olen esittänyt useaan kertaa, että pitäisimme aina kukin valtuusto omat seminaarimme samassa paikassa. Siis idealla sama paikka esimerkiksi Rantasipi tai Aulanko ja siellä kaikilla omat seminaarit ja sitten sen päälle yhteiset lounas ja muut ruokatauot ja mahdollisesti jotain yhteistä omien aikataulujen sen salliessa. Jostain kumman syystä tämä ei ole edennyt. On kuulemma niin vaikea järjestää. Voi kysyä, että mikä on? No katsotaan, ehkä tämäkin joskus toteutuu. Tarvetta sille olisi.

Huomenna Talousaluetoimikunta linjaa myös toisen puheenjohtajakauteni ison urakan jatkoa. Pöydällä viime vuonna työstetty Kuntaliitoksen esiselvitys. Itse toivon, että huomenna asiaan ei kantaa oteta puolesta eikä vastaan vaan annamme asian jatkokäsittelyn valtuustojemme käsiin. Toivotaan näin ja tätä tulen huomenna esittämään. Lopella järjestämme asiasta isomman kuntalaisinfon tiistaina 12.2.2008 klo 18.00. Toivon todella, että mahdollisimman moni tulisi paikalle ja tutustuisi sitä ennen selvitysmateriaaliin joka löytyy kuntamme kotisivun etusivulta osoitteesta www.loppi.fi. Mieti ja jos ehdit niin tule ihmeessä, jos Eteläisen-Hämeen tulevaisuus sinua koskettaa tai mietityttää vaikka et loppilainen olisikaan. Tällaisia tilaisuuksia toivoisin muihinkin kuntiin.

No tuossa tuo aamun Talousaluetoiminkunta ja sen jälkeen eduskuntaryhmämme järjestäytyminen ja puhemiehen vaalit Eduskunnassa ja illalla sitten takaisin Lopelle ja silloin kunnanhallitus. Esityslista löytyy kuntamme kotisivuilta ja jos siinä kysyttävää niin toivon yhteydenottoja tavan mukaan. Mielenkiintoisia asioita enemmänkin. Huomenna mm. päätämme säännöt kuntamme nuorten kesätyöllistämisen tukemiseen. Tarkoitus on siis jakaa 10 000 euroa paikallisille yrityksille paikallisten nuorten kesätyöllistymisen tukemiseksi. Hieno hanke ja toivon ja uskon, että vastaanotto on hyvä. Esillä huomenna myös lisämäärärahaesitys päivähoitoomme. En voi kuin ihmetellä. Vuosi on tammikuussa ja pöydälle lisätalousarvioesitys. Esillä myös Karpaliston uuden asuinalueen kunnallistekniikan rakentaminen. 850 000 euron budjetti nyt kilpailutuksen jälkeen on ylittymässä reilulla sadallatuhannella eurolla. Rakentamisessa siis edelleen hinnat nousussa ja hieman kuumentumaa. Ja mitä vielä… listalla muutama kaava-asia, muutama valitus ja niihin vastineet ja varsin kannatettava Nuorten Tuetut Opinpolut -hankkeen kuntaosuuden ja mukanaolon vahvistaminen. Tuossa lyhykäisyydessään tuo lista, mutta tarkemmin voi tutustua netissä.

Niin tänään Ilta-Sanomat oli yhteydessä. Nyt selvittivät onko meitä mieskansanedustajia seksuaalisesti häiritty. Oli helppo todeta, että en ainakaan minä ole sellaista kokenut enkä muunkaanlaista kiusaamista tai väheksymistä. Omassa ryhmässämme loistava ja tsemppaava henki ja myös sivistysvaliokunnassa ja oikeastaan koko talossa ainakin minun kannalta hyvä henki ja hyvä vastaanotto. Siksi olenkin ensimmäiseen vuoteeni ollut enemmän kuin tyytyväinen. Mutta Ilta-Sanomille totesin, että on hyvä että asiaa nyt selvitetään ja siitä myös julkisesti puhutaan. Ja totesinkin, että on todellakin puhuttu. Lähes joka keskustelussa nousee esille. Mutta toistin myös sen, että toivon itse, että epäkohdat hoidetaan reilusti eikä nimettöminä lehtien palstoilla. Noudatetaan normaalia järjestystä, mutta nollatoleranssia samalla.

Nyt kuitenkin vielä hetki huomisten asioiden parissa ja sitten nukkumaan. Kaunis päivä takana ja tuntuikin niin mukavalle kun piskuinen Elisa-kummityttö hetki sitten heillä piipahtaessa huusi kummisedän perään: ”Mä rakastan sua”. Sillä jaksaa taas pitkään.

Kommentit