Lauantai, 02.02.2008

Blogi, lauantaina 02.02.2008

Eilen illalla kävin katsomassa Irinan konsertin Hämeenlinnassa. Tavan mukaan keikan alku venyy aina lähelle puoltayötä ja niin nytkin. Ehkä sitä voisi hieman aientaa. Jos aloittaisi tuntia puoltatoista aiemmin niin tulisiko väkikin paikalle aikaisemmin? Uskoisin. Mutta asia mikä mietitytti kun yöllä ajoin Hämeenlinnassa kotiin. Kantatie 54 oli hirveässä kunnossa eikä yhtään kunnossapitoa autoa 20 km matkalla näkynyt suuntaan eikä toiseen. Tie on yksi maamme tärkeimmistä itä-länsi-suuntaisista yhteyksistä aina Venäjältä Turkuun ja se rekkarumba ei katso aikaa. Yölläkin rekkoja liikkeellä. Tiellä lunta – syvät urat, penkkaa ja tuiskuttanutta lunta.

Tiehallinto toteaa ykskantaan: ”Tiehallinnon talvikunnossapito perustuu tarkoin määriteltyihin laatuvaatimuksiin, joita urakoitsijat ovat sitoutuneet noudattamaan. Mm. lumi on aurattava vilkkaimmilta teiltä kahdessa tunnissa ja kaikkein vähäliikenteisimmillä teillä kuudessa tunnissa sateen päättymisestä, eikä sateen aikanakaan esimerkiksi pääteillä sallita yli 4 cm korkuisia kinostumia. Laatuvaatimukset ja palvelutaso ovat samat koko maassa.”

Jälleen kerran vain mietin kauhuissani mitä tiellä voi tapahtua, jos sen kunnosta ei pidetä huolta. Asia on minulle varsin tuttu ja olen asiasta viime talvena täälläkin paljon kirjoittanut. Nyt alkutalvi on antanut hommasta liiankin hyvän kuvan kun lunta ei kertakaikkiaan ole ollut lykättäväksi, mutta näyttää, että nämä ensimmäiset pyryt jälleen osoittavat toimet riittämättömiksi. Asiasta on syytä jälleen viestittää tiehallintoon ja vaatia toimenpiteitä sillä talvikunnossapito on kilpailutettu ja siitä vastuu nyt suurella yrityksellä, jonka tulee työnsä hoitaa. Eilen jo päivällä tiellä sattui ulosajoja ja palokunta sai töitä. Tietääkseni ei ihmisvahinkoja, mutta nyt vain voi pelätä pahinta. Toinen pitkäaikainen pelkoni on tien laiminlyöty pohjavesisuojaus. Näitä asioita syytä pitää esillä ja vaatia toimia. Sen lupaan tehdä. Juuri laitoin viestiä Tiehallintoon ja toivon, että meistä kaikki on asian suhteen tänäkin talvena aktiivisina. Antakaa palautetta ja kertokaa tämän kantatie 54:n mutta myös muiden teiden kunnosta suoraan Tiehallinnolle. ”Soittamalla tienkäyttäjän linjalle 0200 2100. Soittaminen maksaa vain paikallis- tai matkapuhelun verran.”

Tänään osallistun kollegani Juha Miedon kanssa kotikuntani kansainvälisen perunavuoden merkeissä järjestettävään koko perheen ohjelmalliseen IDUSTA ALKAEN RUOKAPÖYTÄÄN – ASIAA JA VIIHDETTÄ PERUNASTA. Tapahtuma alkaa kello 11 ja jatkuu koko iltapäivän. Tervetuloa Lopelle! Nyt toivottavasti tietkin jo asianmukaisemmassa kunnossa.

….

Kello 19.19 ja nyt jälleen jo kotona. Päivän Perunatapahtuma Lopella oli kaikin puolin onnistunut juttu. Olemme jo muutaman vuoden järjestäneet kunnan ja yhdistystemme kanssa näin talvella perunapäivän hyvän ruuan ja perunatietouden parissa ja niin tehtiin nytkin. Oli mukava saada mukaan kollegani Kurikasta eli Mietaan Jussi. Jussin kanssa olen tutustunut nyt uudessa työssä ja aika usein ja aika monesta eri asiasta on juttua vaihdettukin. Takarivissä aina ohimennessään Jussi jutulle poikkeaa ja aina silloin tällöin kahvilassakin. Mutta tänään siis Perunatapahtumassamme ja pääsimme myös kisaamaan perunankuorinnassa. Isommat kädet voitti, mutta pienemmät tuli hyväksi kakkoseksi. Sanoinkin tietäväni miltä tuntuu hävitä perunanmitalla. Kyseessä ei siis nopeus vaan tarkkuus ja säästäväisyys – nimittäin heti perunankuoren alla tai oikeastaan jo kuoressa on valtavasti vitamiinejä ja nyt tavoite oli hoitaa perunat mahdollisimman vähällä hukalla. Alle kymmenen prosentin hukkaan pääsimme me kumpikin Jussin kanssa ja muutkin hyvin reilussa kymmenessä prosentissa.

Tilaisuudessa palkittiin myös kuntamme menestyneet urheilijat viime vuoden osalta. Lämpimät onnittelut kaikille voittajille ja menestyjille. Loppi voi olla ylpeä teistä ja monipuolisesta menestyksestä eri lajeissa ja eri-ikäryhmissä junnuista aina senioreihin asti. Lajikirjoa ammunnasta lasketteluun, endurosta 800 metrin juoksuun, avantouinnista tennikseen jne. Ja kaikissa SM ja jopa MM-mitaleja. Hienoa. Täytyy myös kiittää vanhempia junnujen osalta sillä pienessä kunnassa ei esimerkiksi ole uimalaa eikä jäähallia ja näin aika moni perhe monta kertaa viikossa vie lapsiaan ja nuoriaa treeneihin Riihimäelle ja osa aina jopa Hyvinkäälle ja Hämeenlinnaankin asti. Se on hatunnoston arvoista työtä.

Tänään myös politiikan saralla on ollut liikehdintää. Saimme tuoreimmat puolueiden kannatusluvut ja ne lämmittivät. Vaikeista jutuista huolimatta hallitus on vahvistanut asemiaan samaan aikaan kun vasemmiston lasku jatkuu. Itseasiassa taisi olla aikalailla tasan prosentin kannatuksen siirtyminen vasemmistolta nyt keskusta-oikeistolaisille puolueille. Hallituspuolueista kaikki vahvistuivat ja suurimpana jatkamme edelleen. Keskusta hyvin kakkosena ja se sopii meille oikein hyvin. Hallituksen työllä siis vahva tuki. Muutenkin liikehdintää on ollut. SDP:n puoluesihteeri Maarit Feldt-Ranta ilmoitti Hesarissa jättävänsä paikkansa ja tänään demarien puheenjohtajakandiksikin veikkailtu Jutta Urpilainen ilmoittautui mukaan peliin – valitettavasti vain varapuheenjohtajaksi. Uskoisin, että Jutassa olisi ollut ainesta enempäänkin – mitä olen häneen nyt sivistysvaliokunnassa ja eduskunnassa yleensä tutustunut. Erittäin hyvä ja osaava henkilö ja uskon paikan demarijohdossa irtoavan hänelle. Ehkä nuo kannatusluvut olisivat antaneet aihetta ykköshaasteeseenkin.

Meilläkin kesäkuussa Tampereella on luvassa jotain henkilövalintarintamalla. Ministerinä toimiva Sari Sarkomaa antaa tilaa puoluevaltuustomme johdossa ja myös varapuheenjohtajien paikoilla on luvassa muutoksia. Puheenjohtajamme valtakirja kuitenkin vahva ja luottamus kovaa luokkaa. Ei tarvetta varmasti haastajille. Kataisessa on ainesta vielä pitkään ja näytöt jo kovaa luokkaa. Taitaa itseasiassa olla ainoa nykyisistä kolmen suuren puolueen puheenjohtajista jolla tilillä voittoja. Eikös? Mielenkiintoinen vuosi tulossa.

Kommentit