Perjantai, 01.02.2008

Blogi, perjantaina 01.02.2008

Asia jonka ympärillä käytävää keskustelua on vaikea ymmärtää on pelastushelikopterien vuosittainen vääntö. Niin kauan kuin muistan on koko ajan käyty keskustelua meille kaikille elintärkeiden helikopterien rahoituksesta ja aina vuosittain toiminta on vaakalaudalla. Tuntuu siinä mielessä käsittämättömältä, että varmasti lähes kaikki meistä suomalaisista pitää tätä toimintaa nimenomaan sellaisena jolle pitää rahoitus löytyä ja jonka pitää toimia. Tästä ollaan valmiita maksamaan tai siis ohjaamaan tähän verovarojakin? Eikö näin?

No onneksi nyt maamme hallitus on hoitanut asian kuntoon ja pelastushelikoptereiden toiminnan tukeminen julkisin varoin jatkuu. Hallitus päätti osoittaa 9,3 miljoonaa euroa RAY:n tuotosta viiden eri sairaanhoitopiirin alueella toimivalle lääkäri- ja pelastushelikopterille sekä Sodankylästä käsin toimivalle monitoimipelastushelikopterille. Mallissahan on kyse siitä, että kyseinen sairaanhoitopiiri aina vastaa toimintaan liittyvistä ensihoidon kustannuksista. Toivotaan, että tämä asia nyt saadaan sellaiselle tasolle ja varmuudelle, että kopterit pysyvät ilmassa ilman jokavuotista vääntöä. Ne ovat pitkien matkojen maassamme ensiarvoisen tärkeitä ja ne ovat ruuhkaisessa Etelä-Suomessakin nopean hoidon takuita.

Samalla voisi mainita sen, että hallitus osoitti samassa jaossa rahaa myös moneen muuhun tärkeää kohteeseen. Jakopotti oli yhteensä 312 miljoonaa ja tästä potista 186 miljoonaa menee toiminta-avustuksiin yleishyödyllisille järjestöille ja säätiöille. Investointitukea jaettiin peräti 44,5 miljoonaa ja erilaisiin kokeilu ja kehittämishankkeisiin 81,6 miljoonaa kaiken kaikkiaan 3657 eri kohteeseen. Erityisen tyytyväinen olin siihen, että hallitus mm. korotti usean hakijan avustussummaa mm. Pelastakaa Lapset ry:lle menevää tukea. Lisäksi rahaa osoitetaan tämän jaon jälkeen vielä erikseen lisää sotainvalidien kuntoutukseen ja laitoshoitoon sekä rintamaveteraanien kuntoutukseen yhteensä 109 miljoonaan euroa. Hyvä näin.

Tänään Helsinkiin nyt heti aamusta. Olen saanut kutsun Helsingin Messukeskukseen MP-näyttelyyn ja siellä aamusta ja sitten töitä ja muutamia kirjoitustöitä.

Viimepäivinä on eri mediat kyselleet olenko edelleen asettumassa kunnallisvaaleissa ehdolle. En tiedä mitä olisin tehnyt jos ei eduskuntavaalit olisi päättyneet osaltani miten päättyivät, mutta nyt tiedän. Vuodenvaihteessa minulla tulee täyteen 12 vuotta kunnallispolitiikassa ja 8 vuotta hyvinkin aktiivisesti seutukunnan- ja maakunnanpolitikaassa. Yli kolmasosa elämästä. Se on pitkä aika niin tai muutenkin. Kansanedustajuus kuitenkin avasi aivan uusia mahdollisuuksia ja näkökulmia tähänkin työhön ja olen ehdottoman halukas jatkamaan jos äänestäjät niin ensi syksynä päättävät. Moni on kysynyt miten kansanedustajan työn ja keskeisen luottamushenkilön työn on voinut sovittaa yhteen. Keskeisellä luottamustehtävällä tarkoitan siis valtuuston tai hallituksen puheenjohtajuutta. Voin sanoa, että paremmin kuin opettajantyön. Minulle tuo niin rakas opettajantyö oli sellainen juttu, että en tahtonut millään olla pois töistä. Koin että petän niin oppilaani ja siksi usein jätinkin väliin erilaisia koulutuksia ja seminaareja – tärkeitä nekin. Keskeisissä tehtävissä on kuitenkin lisäksi tänään koko ajan kasvava määrä erilaisia talousalueen ja seutukunnan tilaisuuksia, puheenjohtajistot, neuvottelut jne. Ne työllistävät yllättävän paljon, mutta siis erityisesti vain puheenjohtajia. Meillä pienessä kunnassa kokoukset niin valtuusto, lautakunta kuin hallituskin ovat aina iltaisin ja se avaa hyvät mahdollisuudet täysipainoiseen työntekoon ja täysipainoiseen luottamushenkilönä toimimiseen, mutta puheenjohtajilla hieman eri tilanne. Kansanedustajuuteni myötä siirsimme Hyvinkää-Riihimäen talousalueen yhteiskokoukset ja tilaisuudet aikalailla tehokkaasti meidän kansanedustajien ns. maakuntapäivälle eli maanantaille. Silloin ei siis täysistuntoja eikä valiokuntia vaan päivä on varattu kotikunnalle ja maakuntiin. Kiitos tästä kokouskeskittämisestä kuuluu ehdottomasti kaikille alueemme keskeisille poliitikoille ja virkamiehille. Kiitos että halusitte joustaa niin, että osallistuminen on ollut mahdollista. Samallalailla Lopella olemme keskittäneet neuvottelut ja puheenjohtajistot maanantai-päiville. Kysyin ja kerroin tilanteeni ja näin katsoivat parhaaksi tehdä – olin tyytyväinen ja otettu tästä joustosta. Nyt kun kaikki on mennyt näin hyvin ja olen voinut 110 prosenttisesti hoitaa kotikuntani ja seutukuntamme sekä talousalueen ja maakunnan asioita niin olen valmis asettumaan ehdolle kunnallisvaaleissa. Kansanedustajan ei pidä ahnehtia itselleen liikaa luottamustehtäviä – siitäkin olemme saaneet mallia ja esimerkkiä luettua lehdistä. Mutta järkevällä tavalla näiden kahden vaativan tehtävän yhdistäminen ja tekeminen on kumpaakin tukevaa ja olen vakuuttunut, että Häme, Hyvinkää-Riihimäen talousalue ja Loppi hyötyvät tästä ja myös minä kansanedustajana.

Samalla on kyselty miten alueellamme muuten ehdokashankinta edistyy. Voin sanoa, että trendi on hyvä. Ehdokkaita on jo tässä vaiheessa hyvin ja hyviä uusia ja hyviä jatkavia on mukana meillä Lopella kuin myös naapurikunnissakin. Itse olen ottanut sellaisen tehtävän, että haluan erityisesti olla koko Hämeen alueella etsimässä ja tsemppaamassa nuoria mukaan kunnallisvaaleihin. Katsotaan – uskon, että silläkin saralla hyvää kerrottavaa pian. Mutta nimiin yleisesti ja nuortenkin osalta vasta ajallaan.

Työpäivä näin siis takana. Aamulla nopea kutsu Moottoripyöränäyttelyyn ja sitten töiden parissa loppupäivä. Maanantaina uusi istuntokausi eduskunnassa käyntiin ja se työllistää jo nyt. Esillä mm. hallintoneuvostojen paikkoja ja muutamia muita valintoja.

Kommentit