Sunnuntai, 01.06.2008

Blogi, sunnuntaina 01.06.2008

Kesäkuu! Upea sää ja eilen illalla sainkin kaikessa rauhassa nauttia vain luonnon rauhasta järvenrannassa. Sauna ja hiljainen järvi. Upea juttu. Mun juttu.

Tänään pitkästä aikaa vapaapäivä. Kutsu Hyvinkälle motocrossin SM-osakilpailuun on kuitenkin tullut ja sinne menen enemmän kuin mielelläni. Monta kaveria ajamassa kisaa ja tietysti yksi parhaista ystävistäni Tarkkalan Marko tänään pitkästä aikaa enduron sijaan crossipyörän selässä tositoimissa ja se on nähtävä.

Tuo vaalirahoitusasia on keskusteluttanut edelleen. Minusta erittäin hyvä niin vaikka osan vaalirahoitukset pysyvät näköjään kivenkovaa piilossa työväenyhdistyksien ja muiden yhdistysten seläntakana. Toivotaan, että niissäkin avoimuus vielä voittaa.

Vaalirahoituksen uudistaminen on väistämätöntä ja on tärkeää, että teemme pelisäännöistä nyt sellaiset että ne ovat yksiselitteiset ja avoimet. Sen sijaan itse suhtaudun varsin kriittisesti kampanjakattoihin ja myös tukikattoihin. On hauska ollut huomata miten julkisuudessa he jotka saavat eniten tuota lehtinäkyvyyttää mm. naistenlehdissä ovat vaatimassa tuki- ja kampanjakattoja. Jos tällaisiin malleihin mennään niin silloin on pohdittava tv:stä tuttuja karensseja myös muihin kuin puhtaasi työhön liittyviin juttuihin. Sama linja kuin tv:ssä eli uutiset ja ajankohtaisohjelmien näkyvyys on sallittua, mutta ei ohjelmien juontaminen yms. olisi lehdissäkin täysin mahdollinen juttu. Ja ehdottoman tärkeä tasapuolisuuden takaamiseksi.

Minusta onkin hyvä, että nyt myös julkisuudessa keskustellaan näiden rahoituskattojen toimivuudesta avoimesti. On tärkeää selvittää niiden vaikutus ja myös se, että jos niihin päädytään niin miten ne saadaan sellaisiksi, että niitä ei kierretä. Tuoreimman Taloustutkimuksen Aamulehdelle tekemän tutkimuksen mukaan joka neljäs meistä suomalaisista hyväksyy rajattomat vaalilahjoitukset ja erityisesti nuoret pitävät rajoituksia turhina. Yli 40 prosenttia nuorista ei näe tukikattoja järkevinä. Nuorten sijaan kielteisimmin rajoittamattomiin lahjoituksiin suhtautuvat yli 50 vuotiaat. Heistä vain reilu 20 prosenttia ei asettaisi summille kattoa.

Tutkimuksessa selviää tuo perusongelma, jota myös Aamulehdessä vaalitutkija Sami Borg kommentoi. Borg toteaa, että ”rahakaton asettamista vastustavien mielestä koko kattoa on turha määrätä, sillä se on joka tapauksessa helppo kiertää”. Tämä olisi kestämätön tilanne. Tämän takia nyt syksyn kunnallisvaalit mennään yhteisten pelisääntöjen mukaan, mutta lain uudistamisessa pitää olla tarkkana ja tehdä huolellinen selvitys.

SDP:n Eero Heinäluoma kommentoi vaalirahoitusta myös viikonloppuna ja totesi tai väitti, että Kehittyvien Maakuntien Suomi eli tuo nyt lehdissä tutuksi tullut KMS tähtäsi vaalirahallaan porvarihallituksen synnyttämiseen viime eduskuntavaaleissa. Näin voi hyvin olla. Mutta onko siinä sitten jotain väärää? Eikö esimerkiksi SAK:lla ollut sitten joku aivan toisenlainen tavoite omalla tv-mainollaan? Vaikka se lopulta pelasikin sinivihreän hallituksen pussiin. Minusta tavoitteita saa olla ja niiden eteen saa tehdä töitä. Kunhan keinot ovat rehellisiä ja lainmukaisia. Se on aina ehto jota ei voi ohittaa.

Eli loppujen lopuksi itse olen sitä mieltä, että vaalirahoituksen läpinäkyvyyttä ja avoimuutta tulee lisätä. Se vaatii lähempänä kirjanpitoa olevan tulojen ja myös menojen erittelyn ja julkistamisen. Mutta ei minusta ainakaan tällä tiedolla keinotekoisia rajoja joita esimerkiksi erilaisten järjestöjen tv-kampanjoilla olisi helppo kiertää.

….

Kello 20.27 ja upea vapaapäivä takana. Tänään aamusta vain aikaa ja sitten päivällä olin saanut kutsun Hyvinkäälle ja mikä oli tällaisessa säässä nauttia SM-motocrossista. Rata oli loistavassa kunnossa. Koko yö rataa oli kasteltu ja tänään saimme helteisessä säässä nauttia kisoista ilman pölyä. Nuorten kisoja oli todella mukava katsella ja aivan erityistä oli jälleen kerran katsella nuoren ja lahjakkaan Harri Kulaksen menoa. Ylivoimaa. Varmuutta. Ja osaamista. Olen seuraillut Harrin uraa jo muutaman vuoden ja askeleet ovat nuorella miehellä vakuuttavat. Menee vielä pitkälle.

SM:n MX1-luokassa nähtiin tänään upeat kilpailut. Mukana oli myös endurotähtiämme Juha Salmisen ja Marko Tarkkalan johdolla ja täytyy kyllä todeta, että aikalailla vakuuttaa kyytiä enskamiehetkin crossin specialistien seassa esittivät. Hyvinkään Antti Pyrhönen voitti avausstartin vakuuttavalla ajolla, mutta toisessa lähdössä Juha Salminen yllätti kaikki ja ”otti enduromiehille” makean voiton ja päänahan motocrsossin erikoismiehistä. Ensimmäisessä startissa Salminen keskeytti kärkikolmikosta iskunvaimentimien ongelmiin. Myös Marko Tarkkala esitti jälleen vahvaa ajoa ja oli avausstartissa neljäs ja toisessa kuudes. Hieno päivä kaiken kaikkiaan ja paikalla todella paljon katselijoita.

Nyt vain vapaailta. Hieman tässä lueskelen viikon materiaaleja, mutta muuten vain olen. Ensi viikko nimittäin erittäin tiukka. Puoluekokouskiertue vie vielä mm. Jyväskylään ja Tampereelle ja pari kertaa tulee käytyä myös Oulussakin vielä ennen valintakokoustamme. Juuri sain yhden puhelun mikä loi lisää uskoa ja intoa. Tukiyhdistysten ja piirien joukko kasvaa. Puhumattakaan meidän tukiryhmästämme niin täällä kotisivuilla kuin Facebookissakin. Tervetuloa mukaan jos ette vielä ole.

Juuri hetki sitten saimme kasaan uuden pirttipöydän järvenrantaan. Lehtosen Heikin ja isän kanssa kasasimme hirsisen palapelin ja nyt se on sen näköinen kuin olisi ollut tuossa aina. Mutta nyt lukuhommia ja huomiseen sen kautta.

Kommentit