Sunnuntai, 01.05.2011

Blogi, sunnuntaina 01.05.2011

Hyvää ylioppilaiden ja suomalaisen työn juhlaa kaikille. Upea auringonpaiste avaa tämän vappupäivän aamun ja kello 12 sitten kokoonnumme perinteiden mukaan Lopen kirkonmäen juurelle senaattori Yrjö Sakari Yrjö-Koskisen patsaalle kaikkien yhteiseen wappuun. Eli vastakkainasettelun aika on ohi ja kaikki yhdessä vappua juhlimaan. Kevään, työn ja ylioppilaiden juhlaa.

Lopen Sinivalkoinen Wappu veti jälleen kirkonmäen juurelle muutamaa vaille sata kevään, ylioppilaiden ja suomalaisen työn juhlijaa. Kolea sääkään ei siis aivan kaikkia karkottanut. Kuoronjohtaja Pekka Perko peti erinomaisen puheen läpikäyden Lopen menestyksekästä kuorohistoriaa satojen vuosien takaa mutta pääpainona kuitenkin hänen oma aikakautensa joka sekin kymmeniä vuosia. Pekka puhui Lopen ihmeestä ja kyllä Lopen Lapsi- ja Nuorisokuoron ja Timotein menestystä hyvin voi sellaiseksi maailmalla kuvatakin. Yritän Pekalta saada tuon puheen kokonaisuudessaan niin lisää tänne lähipäivinä. On tutustumisen arvoinen puhe. Itse sain tapahtuman isänä avata tilaisuuden jälleen ja kukkien laskusta Yrjö Sakari Yrjö-Koskisen patsaalle vastasivat hänen sukulaisensa 5. polvessa Hannele Yrjö-Koskinen ja 6. Laura Yrjö-Koskinen. Musiikista vastasi myös tavan mukaan Timotei-kuoro ja jotain uuttakin perinnettä saimme kun päätöslaulumme Y-K:n Suomen Salossa sai nyt rinnalleen kauniin Lopen Laulumme. 

Ja heitinpä minä vielä tilaisuuden päätteeksi ilmaan myös ajatuksen siitä, josko vaikka patsas voisi saada myös oman valkolakkinsa aina vapunpäivänä. Voisiko lakittajina toimia aina Lopen riemuylioppilaat eli se ikäpolvi jonka omasta lakituksesta tulee ko. keväänä kuluneeksi 50 vuotta. Mitäs mieltä olisitte? 

Hieno tapahtuma ja paikkansa lunastanut. Tänäänkin vieraita ja juhlijoita mukana niin naapurikunnista kuin paljon kesäloppilaisiakin. Kiitos kaikille ja isoin kiitosta Pekka Perkolle upeasta juhlapuheesta. Kappale loppilaista ja suomalaistakin kuorohistoriaa.

..

Tänään muuten astui voimaan myös uusi laki joka antaa meille kaikille paremmat mahdollisuudet itse valita terveyskeskuksemme. Tästä päivästä eteenpäin voimme itse valita oman kunnan tai oman kuntayhtymän eli Riihimäen alueella Lopen, Hausjärven ja Riihimäen toimipaikkojen välillä itse mitä haluamme käyttää. Jatkossa muutaman vuoden päästä tämä ja erikoissairaanhoidon valinnavapaus laajenee koko maahan ja näin palvelut tulevat kehittymään ja niiden saatavuus vaikkapa työpaikkakunnalla helpottumaan. Terveysaseman lisäksi voi valita hoidosta vastaavan omalääkäri-omahoitajatyöparin ja neuvolassa terveydenhoitajan. Valinta tehdään vähintään vuodeksi kerrallaan.Ja muuten tämä laki jo nyt antaa myös kesäloppilaisille entistä paremmat mahdollisuudet saada terveyspalveluita täältä Lopelta. Tässä meidän alueen lomake terveyskeskuksen vaihtamiseksi.

Niin ja siis vuonna 2014 valinnan mahdollisuudet sitten laajenevat koko Suomeen. Terveyskeskuksen voi silloin sopia myös oman kunnan ulkopuolelta. Laajennus koskee erikoissairaanhoitoa. Tätä ennen kuntien välistä korvausjärjestelmää kehitetään niin että kustannukset jakautuvat tulevaisuudessakin oikein.

Nyt voimaan tullut uusi terveydenhuoltolaki antaa jo tästä päivästä eteenpäin myös siis vapaa-ajanasukkaille oikeuden myös ns. kiireettömään hoitoon. Laissa se on kirjattu ns. pitkään toisessa kunnassa oleskeleville. Eli periaatteessa laki tunnistaa sen että ihminen voi asua kahdessa kunnassa. Ennen tätä apua sai vain kiireellisissä tapauksissa vapaa-ajankunnassaan.

Laki muuten tuo myös omia palveluja kuntien ikäihmisille ja lisäksi laissa on myös ensi kertaa maininta kärsimyksen lievittämisestä. Myös nuorten psykiatristen palvelujen ikäraja nostetaan 23 vuoteen. Alle 23-vuotiaiden pitää päästä hoitoon kolmessa kuukaudessa.

Iso uudistus, josta hatunnosto menee jälleen kerran peruspalveluministeri Paula Risikolle. 

 

 

 

 

 

Kommentit