Sunnuntai, 01.02.2009

Blogi, sunnuntaina 01.02.2009

Eilisen illan upea Kallenpäivän illallinen keräsi jälleen Riihimäen Upseerikerhon ääriään myöten täyteen väkeä. Riihimäellä kokoonnuttiin jo 65. kerran yhteen vaalimaan Tammisunnuntain, mutta myös nykyisin sotiemme veteraanien muistoa ja uhrauksia. Itse vein sotainvalidien hyväksi käytyyn huutokauppaan vanhan Lotta-merkin ja hämäläisen emalimerkkisen Suojeluskuntalusikan. Lahjoituksestani tulikin huutokaupan ykkönen ja sen kautta saimme tärkeään työhön lisää peräti 330 euroa. Illan kokonaistuotto noussee jälleen lähelle 10 000 euroa. Illan juhlapuhujaa VTT Ilmari Susiluotoa odotin erityisesti, mutta talviflunssa esti miehen tulon. Mutta saimme kerrassaan loistavan korvaajan, kun lentäjä-ässä veteraanin puheenvuoroon varautunut Kyösti Karhila laajensi puheensa ex-temporee juhlaesitelmäksi. Erinomainen, liikuttava ja mukaansatempaava puheenvuoro. Myös Paavo Kestin esittämät laulut Kalle Ainolan säestämänä nostivat tunnelmaa ja oli kunnia saada olla mukana. Kiitokset Kalleille.

Eilen esille nousi EU:n ulkoministeri spekulaatioissa myös meidän ulkoministerimme Alexander Stubbin nimi. On tärkeää, että meiltä löytyy sellaisia ulkopoliitikkoja jotka täyttävät tällaisen kovan luokan paikan kriteerit ja Stubb on ehdottomasti yksi heistä. Stubb on hoitanut ulkoministerin tehtävää ehkä parhaiten pitkään aikaan ministereistämme ja jatkanut loistavasti Ilkka Kanervan aloittamaa uudistustyötä tälläkin vanhalla salatieteen saralla. Yksi vahva Stubbin näyttö on ollut jo nyt työ ja tekeminen Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön ETYJ:n puheenjohtajana. Toinen erinomainen ehdokas tehtävään ja keskeisimmille EU-paikoille on nykyinen komissaarimme Olli Rehn ja muutamia muitakin hyviä ja varteenotettavia ulkopolitiikan osaajia maastamme löytyy. Eilen kun Stubb nousi esille keskusteluissa niin kansa pääsi heti mediassa kertomaan mielipiteensä tästä vaihtoehdosta. Esimerkiksi Iltalehden mielipidekyselyssä jopa yli 60 prosenttia vastaajista pitää Stubbia EU:n ulkoministeriksi sopiva. Niin minäkin. Jatketaan siis aiheesta keskustelua.

Eilen kun puolustuministerimme Jyri Häkämies kehui kovasti tv:ssä Olli Rehniä ja piti häntä vahvana ehdokkaana seuraavaankin komissioon, mutta nosti ulkoministerikeskusteluun mukaan myös Alexander Stubbin niin täytyy kyllä ihmetellä näitä vastareaktioita mitä aamun tv-haastattelu sai aikaan. Häkämieshän totesi, että ”jos tuo korkea edustaja tai EU:n ulkoministeri valitaan nykyisten ulkoministerien joukosta niin silloin Alexander Stubb on varmasti vahva ehdokas Solanan seuraajaksi”. ”Totesin, että on hyvä, että Suomella on merkittäviin Eurooppalaisiin tehtäviin tarjolla osaa eurooppalaisia tarjolla”. Häkämies nosti uudelleen esille vielä myös haastattelussa Rehnin ja sitten Stubbin siinä tapauksessa, että uusi EU:n ulkoministeri tulisi valittavaksi ulkoministerien joukosta. En siis millään ymmärrä niitä vastareaktioita mitä tuo erinomainen haastattelu sai eilen aikaiseksi. Kannattaa se uudelleen kuunnella vaikkapa Ylen netin Areenasta. Ja ehkä miettiä kaksi kertaa, että eikö olekin hyvä, että meillä on useampia kovan luokan eurooppalaisia tarjota keskeisille eurooppalaisille paikoille. Minusta on. Ja olen valmis itse tukemaan näitä kumpaakin nyt eri tilanteessa esille nousevaa nimeä.

Eilinen upea auringonpaiste on nyt mennyttä. Tänään suuntaan mökille. Ostin Pekkalaan ilmalämpöpumpun ja tarkoitus se tänään asentaa paikalleen. Ehkä siinä apumiehelle tarvetta.

…..

Tänään siis täydellisen kokonaan päivä Pekkalan mökillä. Aiemmin kerroin saaneeni jo päätökseen siirtymisen energiasäästölamppuihin niin kotona kuin mökilläkin ja nyt siis tavoitteena siirtyminen pelletin kanssa ilmalämpöpumpun energiaan. Kiitos muuten erittäin hyvistä viesteistä koskien energiakirjoitustani. Kiitos erityisesti siitä ja niistä viesteistä joissa kävimme erinomaista mielipiteiden tai oikeastaan faktojen vaihtoa energiasäästölampuista ja niiden vaikutuksesta Suomessa verrattuna Eurooppaan. On nimittäin aivan totta, että energiasäästölamppujen valmistus vie jonkin verran enemmän energiaa. Muistaisin kuitenkin lukeneeni jostain, että kun energialamppua on poltettu noin 50 tuntia on se jo kuolettanut tuo eron mikä sen ja perinteisen hehkulampun valmistuksen välillä on. Kun tätä sitten vertaa ja hieman suhteuttaa siihen miten kauan energiansäästölamppu kestää niin tämä argumentti ei ole kauhean kestävä. Ehkä parempi onkin tuo vertaus Keski-Eurooppaan ja meihin. Täällä hehkulamppujen tuottama lämpö vähentää lämmityskustannuksia ja taasen energiasäästölamppujen kohdalla tuo säästö osittain siirtyy sitten lämmityskustannuksiin. Se on totta. Mutta itse jo todellakin odotan sitä, että saamme yleistymään seuraavan sukupolven lamput eli ledit. Silloin olemme jälleen aivan uusissa askelissa. Mutta kannustan edelleen meitä kaikkia vaihtamaan kuitenkin energiasäästölamppuihin sitä mukaan kun vanhat hehkulamput palavat loppuun.

Mutta tänään siis ammattimies oli asentamassa mökillemme Toshiban Super Daisekai -ilmälämpöpumppua. Teimme töitä – tai minä siis hanttina – kuutisen tuntia. Hieman kun oli vaativampi tilaaja niin tuntejakin tuli enemmän. Emme siis aivan loppuun hommaa vielä saaneet. GSM-ohjaus jolla voin hyvin pitää lämpötilan riittävän alhaisena ja näin säästää energiankulutuksessa jäi vielä asentamatta, mutta jo alkavalla viikolla kaiken pitäisi olla kunnossa. Kerron sitten tuntemuksista lisää.

Huomenna päiväksi sovittu monenlaista ja illalla vielä kunnanhallituksen järjestäytymiskokous. Meidän hallitusryhmä myös järjestäytyy vielä ennen illan kokousta ja hieman käymme jälleen ryhmämme pelisääntöjäkin läpi kun uusi trio tai minun kanssa kvartetti aloittaa urakkansa. Hieno joukko meillä.

Kommentit