Suden kannanhoidollinen metsästys on syytä aloittaa ja estää susivahinkoja nykyistä tehokkaammin

Blogi, keskiviikkona 18.11.2020

Eduskunnassa keskustelimme tänään Suomen Metsästäjäliiton, useiden metsästyskoirajärjestöjen ja myös maa- ja metsätaloustuottajien MTK:n ja SLC:n yhteisestä kansalaisaloitteesta, jossa esitetään ”Suden kannanhoidollisen metsästyksen aloittamista ja susivahinkojen estämistä”. Aloite on nyt muodoltaan sellainen millaisiksi näitä kansalaisaloitteita olen itse halunnut nimenomaan viedä eli tarkan lakikirjatekstin ja pykätekstien sijaan selvä ja yksiselitteinen tahdonilmaisu, mitä kansalaiset aloitteen kautta haluaisivat lainsäädännössä muuttaa. Aloitteessa esitetään, että eduskunnan sen hyväksyessä maamme hallituksen tulee valmistella laki, joka luo puitteet suden kannanhoidollisen metsästyksen aloittamiseksi. Lisäksi lain tulee mahdollistaa nykyistä luotettavampi suden kannanarviointi, suden lajipuhtaus ja määrittää valtakunnallisesti yhtenäiset toimintatavat uhkaa tai vaaraa aiheuttavien susien poistamiseen. Minust varsin kohtuullinen ja tolkullinen esitys ja itse sille tänään tukeni annoin, kuten annoin jo joitakin viikkoja sitten myös Suomenpystykorvien Haukku SM-kilpailujen yhteydessä kilpailun suojelijana.

Kansalaisaloite keräsi vajaassa viikossa vaaditut 50 000 kannatusta vajaassa viikossa. Kuukauden keräysaikana allekirjoituksia tuli yhteensä 61 618 ja tämän jälkeen nimien keruu keskeytettiin, jotta aloite saatiin mielle eduskuntaan käsiteltäväksi mahdollisimman pian. Marraskuun alussa aloite taloon tuotiin ja jo tänään kävimme siitä siis lähetekeskustelun. Nyt se etenee maa- ja metsätalousvaliokuntaan ja tavoite pitää olla niin, että jo kevättalvella voimme eduskunnassa tästä äänestää ja tehdä päätöksen. Itse uskon, että aloite eduskunnassa saa enemmistön tuen kokoomuksen, perussuomalaisten ja myös uskoisin, että keskustan tuella. Toivottavasti tukea saadaan myös muista eduskuntaryhmistä sudet nimittäin aiheuttavat nykyisin monenlaisia vahinkoja niin kotieläimille kuin metsästyskoirillekin. Lisäksi sudet ovat tämänkin vuoden aikana raadelleet maatilojen eläimiä. Pahimmillaan sudet ovat tappaneet kokonaisia lammaslaumoja ja myös vasikoita on viety jopa maatilojen pihatoista.

Kuluvan 20.8.2020 alkaneen metsästyskauden alusta lokakuun loppuun menessä sudet olivat tappaneet jo 21 metsästyskoiraa. Susien hampaisiin on joutunut lisäksi 15 koiraa, jotka jäivät henkiin ja koiria on myös viety pihoista. Metsästyskausihan jatkuu helmikuun loppuun saakka ja joka viikonloppu näitä tietoja tulee jahtien jälkeen. Moni jo miettii koko metsästyksen mielekkyyttä.

Maamme susikantahan on kasvanut hyvin. Tämän vuoden maaliskuussa susilaumojen määrä oli Luonnonvarakeskuksen mukaan noin 25 prosenttia edellisvuotta suurempi. Tassu-suurpetohavaintojärjestelmän mukaan sudet ovat käyneet ihmisten pihoilla tänä vuonna jo 2800 kertaa. Enää ei siis voida puhua aarniometsien eläimestä vaan susi on tullut monissa paikoissa nurkkiin.

Kannanhoidollisen metsästyksen tavoitteena ei ole siis tietenkään kaikkien susien hävittäminen, vaan susikannan laskeminen yhteiskunnallisesti siedettävälle tasolle. ”Kannanhoidollinen sudenmetsästys on tutkitusti paras tapa hoitaa susikantaa kontrolloidusti, laillisesti sekä susien keskellä asuvat ihmiset huomioivalla tavalla. Metsästyksen tavoitteena on ennen kaikkea vähentää susien metsästyskoirille ja kotieläimille aiheuttamia vahinkoja sekä pitää sudet ihmisarkoina ja poissa ihmisasutuksen läheltä.” Tätä itse olen siis valmis totta kai kannattamaan.

”Aloitteessa vaaditaan myös sitä, että Luonnonvarakeskuksella on oltava riittävät resurssit susikannan luotettavaan arviointiin ja tarpeelliset ripeällä aikataululla käyttöönotettavat laitteistot nopean, nykyistä kattavamman DNA-analyysin tekemiseksi tarkemman susien kanta-arvion laatimiseksi. Suomen susikannan arviointiin tulee saada lisää ymmärrettävyyttä ja läpinäkyvyyttä. Kanta-arviointiprosessiin tulee saada mukaan havainnoitsijoiden ja tutkimuslaitoksen lisäksi kolmas, ulkopuolinen taho todentamaan kaikkien varmistettujen susihavaintotietojen päätyminen osaksi kanta-arviota.”

Lisäksi on vaadittu, että Luonnonvarakeskus aloittaisi keväällä 2021 susien pannoitukset uudelleen. Tuore tieto maanantailta kertoo, että Luke ei kuitenkaan olisi näin toimimassa. Itse pidän tätä valitettavana ja hämentävänä tietona. Paikannustarkkuus ja paikkatiedon ajantasaisuus palvelisi nimittäin tutkimustarpeiden lisäksi myös metsästyskoirien ja tuotantoeläinten suojaamista. Susien GPS-pantatiedoilla on ollut tärkeää merkitys suojatessa metsästyskoiria ja vältettäessä susivahinkoja.

Aloitteen tekijöiden SCL:n Mickel Nyström totesi minusta hyvin…

”Kannanhoidollisessa metsästyksessä ei ikinä ole kyse eläinlajin hävittämisestä. Tämä kansalaisaloite on rakentava aloite Suomen susikannan hoitamiseksi kestävästi.”

Metsästäjäliiton toiminnanjohtaja Jaakko Silpola totesi myös, että ”Kannanhoidollinen metsästys on kestävä ratkaisu moniin susia koskeviin kysymyksiin. Lisäksi laissa on mahdollistettava nykyistä luotettavampi suden kannanarviointi ja määritettävä valtakunnallisesti yhtenäiset toimintatavat uhkaa tai vaaraa aiheuttavien susien poistamiseen.”

Meidän Kokoomuksen Markku Eestilä kertoi täyistunnossa, että Kokoomus kannattaa kansalaisaloitetta ja näin siis suden kannanhoidollisen metsästyksen aloittamista ensi vuonna.

Edetään siis määrätietoisesti eteenpäin. Metsissämme on tilaa susillekin, mutta nurkkiin ei hukat kuulu.

Keskustelu oli kyllä yllättävän asiallinen ja asiapitoinenkin. Minut hieman yllätti, että vain kolme kansanedustajaa asettui vastustamaan kansalaisaloitetta. On siis käytännössä jo selvää, että omatunnon kysymyksenä kansalaisaloite tulee menemään läpi sillä mm. keskusta kertoi meidän ja PS:n tapaan kannattavan yksimielisesti suden metsästyksen aloittamista. Näin teki myös mm. RKP ja siis kaikki muut puheenvuoron käyttäjät kahta vihreää ja yhtä vasemmistoliiton kansanedustajaa lukuunottamatta.

Pitkä päivä takana ja salissa tänään puhuimme myös maaseudun ja taajamien laajakaistahankkeista, urheilun-, liikunnan, tieteen, taiteen ja kulttuurin sekä sote-järjestöjen rahoituksen turvaamisesta ja myös yritysten alv-rajoista. Monenlaista siis jälleen pöydällä.

Nyt kello 20.26 ja vettä sataa. Muuttuuko ylihuomenna sitten jo lumeksi? Eikös Pekka sellaista jo lupaillut vihvoin ja viimein?

Kommentit