Marraskuun on miesten – Suomessa eturauhassyöpä todetaan vuodessa runsaalla 5 000 miehellä ja siihen kuolee yli 900 miestä

Blogi, torstaina 19.11.2020

Eturauhassyöpä on miesten ja myös samalla koko maamme yleisin syöpä. Eturauhassyömpään sairastuu vuosittain yli 5000 ja kuolee yli 900 miestä. Liian usein eturauhassyöpä löytyy siis liian myöhään ja näin vasta levinneenä. Meidän miesten kynnys hakeutua hoitoon onkin usein liian korkea. Kipua ei valiteta. Ollaan, että kyllähän miehen pitää kestää ja kyllähän minä pärjään. Myös usein oireita ei myöskään tunnisteta tai oteta siis riittävän vakavasti. Verikokeesta tehtävää ns. PSA-testiä onkin ehdotettu miesten seulonnaksi. Seulonnalla eturauhassyöpä voitaisiin havaita jo hyvin varhaisessa vaiheessa.

Naisiilehan kohdunkaulasyövän seulontaa on tehty jo yli 50 vuotta ja kattavaa rintasyövän seulontaa eli mammografiaa yli 30 vuotta. On arvioitu, että jopa kolmannes nyt eturauhassyöpään kuolevista olisi voitu pelastaa seulonnan avulla. Puhutaan siis vuositasolla jopa noin 300 veljestä. Miesten tasa-arvonkin kannalta olisi siis enemmän kuin tärkeää saada nopeasti aikaan kattava eturauhassyövän seulonta. Tästä tänään, Sinisenä päivänä, eduskunnassa jätettiinkin lakialoite. Eduskunnan rappusilla järjestettiin myös tilaisuus missä 900 hautakynttilää oli muistuttamassa eturauhassyöpään kuolleista miehistä. Sinistä päivää vietettiin Suomessa ensimmäistä kertaa 19.11.2019 kansainvälisenä miestenpäivänä.

Kampanjan ydintavoite on eturauhassyövän seulontojen aloittaminen 45-vuotta täyttäneiltä miehiltä samaan tapaan kuin rintasyöpäseulontaa tehdään naisille.

Eturauhassyövän tärkein riskitekijähän on ikä. Sairastuneiden keski-ikä onkin 70 vuotta. Muita syöpäriskiä lisääviä tekijöitä ovat muun muassa ylipaino, tupakointi, runsas eläinrasvojen käyttö, mutta myös perinnöllisyys. Perinnöllisyyden osuus on noin 5 – 7 prosentin luokkaa. Perinnöllisten riskitekijöiden osuutta voidaan epäillä, mikäli suvussa on useammalla mieshenkilöllä todettu eturauhassyöpä ja mikäli tauti löydetään huomattavan nuorena, esimerkiksi alle 55 vuoden iässä. Tätä perinnöllisyysuhkaakin kannattaa jokaisen pitää mielessä ja selvittääkin omalta osalta.

Pari vuotta sitten Suomessa alkoi laaja tutkimus eturauhassyövän seulonnoista. Siis vasta pari vuotta sitten. Olemme siis kovasti takamatkalla rintasyöpään verrattuna, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan,

Eduskunan portailla 900 hautakynttilää eturauhassyöpään viimeisen vuoden aikana kuolleiden miesten muistoksi. Me haluamme myös miehille syöpäseulonnat. Sen avulla jopa puolet kuolleista olisi onnistuttu pelastamaan.

Tänään eduskunnassa oli käsittelyssä KD:n Sari Tanuksen lakialoite. Annoin sille itse tuen ja se kuului näin:

”Miesten eturauhassyöpä on Suomen yleisin syöpä. Suomessa eturauhassyöpään sairastuu vuosittain yli 5 000 miestä ja sairauteen kuolee joka vuosi yli 900 miestä. Syövän esiintyvyys nousee voimakkaasti. Vuonna 2017 syöpärekisterissä oli 5 446 uutta eturauhassyöpätapausta. THL:n ennusteen mukaan vuonna 2025 tulee olemaan jo 7 000 eturauhassyöpätapausta vuodessa. Eturauhassyöpäjärjestöjen katto-organisaatio Europa Uomon ja Euroopan Urologiyhdistyksen mukaan Euroopassa sairastuu vuosittain yli 400 000 miestä. Vastaavasti kuolleisuus on Euroopan tasolla noussut nopeassa tahdissa yli 100 000 mieheen vuodessa. Europa Uomo ja Euroopan Urologiyhdistys suosittelevatkin kiireellisesti eturauhassyövän seulonnan aloittamista kaikissa Euroopan maissa.  

Sairauden varhainen havaitseminen on äärimmäisen tärkeää, jotta syövän leviäminen voidaan ehkäistä. Eturauhassyövälle on tyypillistä, että niin kauan kuin se kasvaa eturauhasta ympäröivän kapselin sisällä, se ei aiheuta oireita. Siksi tauti pääsee usein leviämään pitkälle ennen kuin se aiheuttaa miehelle merkittäviä oireita. Seulonta voidaan toteuttaa helposti verikokeen avulla, sillä eturauhassyöpä nostaa useimmissa tapauksissa veren PSA-arvoa. Tutkimusten mukaan PSA-seulonta tulisi tehdä niin varhaisessa vaiheessa, että tauti ei ole muuntunut aggressiiviseksi eikä levinnyt. PSA-seulonta ja kehittyneet magneettikuvaustekniikat mahdollistavat eturauhassyövän varhaisen havaitsemisen. PSA-seulonta pelastaisi noin 30 % miehistä, jotka nyt kuolevat eturauhassyöpään. Eturauhassyöpäseulonnat säästäisivät näin ollen joka vuosi noin 300 miehen hengen.  

Seulonnoilla eturauhassyöpä saataisiin varhaisessa vaiheessa esiin ja hoito voitaisiin aloittaa riittävän ajoissa. Näin vältyttäisiin myös myöhäisen vaiheen hoitojen kalliilta kustannuksilta ja miehen elämänlaatua voitaisiin paremmin vaalia. Alan asiantuntijoiden mukaan potilaat, jotka kuuluvat riskiryhmään, tulisi seuloa jo 40-vuotiaina. Riskiryhmään kuuluvat potilaat, joiden lähisuvussa on nuorella iällä sairastettua eturauhassyöpää tai/ja usealla miehellä lähisuvussa äidin tai isän puolella on eturauhassyöpä. Muut miehet tulisi seuloa 50 ikävuodesta lähtien.  

Suomessa naisilla on ollut säännöllisesti tehtävä kohdunkaulasyövän seulonta jo yli 50 vuotta ja kattava rintasyövän seulonta, mammografia, yli 30 vuotta. Rintasyöpään sairastuu vuosittain lähes saman verran naisia kuin miehiä sairastuu eturauhassyöpään. Hallitus on hallitusohjelmassaan voimakkaasti painottanut tasa-arvon toteutumista kaikilla sektoreilla. Miesten tasa-arvonkin kannalta olisi erittäin tärkeää saada mahdollisimman nopeasti aikaan kattava eturauhassyövän seulonta.”

Pidetään siis itsestämme huolta ja myös läheisistämme.

Miesvoimaa

….

Kello 20.39 ja töistä kämpille. Vettää ja pimeää. Ei ainakaan vielä sitä lunta. Tänään viimeistelimme meidän vaihtoehtobudjettia ensi vuodelle ja tarkoitus saada se isoilta osin huomenna valmiiksi.

Niin ja aamusta vielä ohjelmassa oli tänään myös Valtion Liikuntaneuvoston kokous missä esillä mm. tulevien vuosien liikuntapaikkarakentamisen hankkeet ja muutakin urheilun ja liikunnan saralta. Mutta nyt takana jo täysistunto ja tämän päivän kaikki teamsitkin. Eli ei muuta kuin, hyvä illan jatkoa kaikille.

Kommentit