Pieni Linus sen kertoi – ”Nukkua, syödä, leikkiä ja aikuinen pitää huolta”

Blogi, perjantaina 20.11.2020

Hyvää Lasten oikeuksien päivää. Tänään ensimmäistä kertaa siniristilippumme liehuvat saloissa lastemme kunniaksi. Lastemme oikeuksien puolesta. Jäin aamulla sängyssä miettimään, että mitä ne lasten oikeudet sitten oikein ovat. Puhelinta selatessani ruudulle ilmestyi ystäväni pieni poika Linus. Videolla Linus luetteli, että ”lapsenoikeudet ovat nukkua, syödä, leikkiä ja, että aikuinen pitää lapsesta huolta”.

Pojan kanssa keskustelut tädin mies kysyi sitten, että onko Linus saanut nyt tätä kaikkea. Linus kertoi saaneensa. Lopputulema oli, että…

Tänään on siis kaikki hyvin.

Näin se on. Ja toivottavasti mahdollisimman moni voi tänään ja huomenna Linuksen tapaan todeta, että kaikki on hyvin. Näin ei valitettavasti jokainen kuitenkaan voi tehdä ja siksi meillä aikuisilla on edelleen tehtävää.

Suomenliput liehuvat tänään saloissa ensimmäistä kertaa lasten oikeuksien päivän kunniaksi.

Lasten oikeuksia suojelevat YK:n lapsen oikeuksien sopimus ja Suomen lait, kuten lastensuojelulaki. Itseasiassa lapsen oikeuksien sopimuksessa on lyhennettynäkin peräti 45 eri kohtaa. Mutta ne pohjautuvat seuraaviin periaatteisiin:

-Lapsia ei saa syrjiä.
-Lapsen etu pitää ottaa huomioon.
-Lapsella on oikeus elämään ja kehittymiseen.
-Lapsen näkemystä pitää kunnioittaa.

Lasten oikeuksia suojelevat YK:n lapsen oikeuksien sopimus ja Suomen lait, kuten lastensuojelulaki. Ja esimerkiksi jopa meidän omassa Suomen perustuslaissa sanotaan, että:

”Lapsia on kohdeltava tasa-arvoisesti yksilöinä, ja heidän tulee saada vaikuttaa itseään koskeviin asioihin kehitystään vastaavasti.”

Lastenklinikoiden Kummien taiteilijoiden Mielen tila -näyttely pysähtyi tänään eduskunnan portaiden edustalle. Taiteilija Netta Tiitinen oli yksi Kummitaiteilijoista. Pysäyttäviä ja koskettavia tarinoita.

Tänään päivä alkoi Eduskuntatalon portailta. Itseasiassa samasta paikasta minne eilen sen surullisempien aiheiden parissa päätimme. Eilen rappusilla muistimme 900 yksin tänä vuonna eturauhassyöpään kuollutta miestä ja vaadimme syöpäseulontoja myös meille miehille. Tänään samoilla rappusilla oli Lasten Oikeuden päivän taidenäyttely. Ystäväni Netta Tiitinen oli mukana tässä ihastuttavassa tempauksessa.

Kommentit