”Jaahas, vai peuroja. Tästä meidän tuleekin keskustella”

Blogi, lauantaina 21.11.2020

”Jaahas, vai peuroja. Tästä meidän tuleekin keskustella”

Marsalkka Gustav Mannerheimin perintöä on vaalittu aina. Ennen muuta hänen osuuttaan maamme itsenäistymisen turvaamisessa – kahteen, kolmeenkin kertaan. Se on aivan äärettömän tärkeä ja keskeisin vaalimisen aihe. Mannerheimin merkitys maamme itsenäisyyden kannalta ja sen säilymisen kannalta, koskemattomuuden turvaamisen kannalta on kiistaton. Mannerheimiä ei ole turhaan valittu maamme suurimmaksi suomalaiseksi.

Hieno jahtipäivä ja myös Mannerheim-ilta eilen takana. Neljä hyvin järjestettyä ajoa viiriäiskoirin ja yhteensä seitsemän peuraa ja yksi hirvi nurin. Tapio oli siis anteliaalla päällä.

Mannerheim oli paljon muutakin. Hän oli mm. intohimoinen metsästäjä. Tätä perintöä ei juurikaan ennen vaalittu. Ymmärrettävästi tuon tärkein jätti tämän varjoon. Syntyi kuitenkin aikanaan mielessäni ajatus, että kyllä Mannerheimin metsästäjäperintökin muistonsa ansaitsee. Pyysin Mannerheimin suvun vanhimmalta Carl Gustav Mannerheimiltä lupaa käyttää Mannerheimin nimeä hirvi- ja peurajahdin nimenä. Sain kreiviltä kirjeen 6.5.2012 ja siinä luvan. Näin Sakon kanssa syntyi Mannerheim Hirvijahti kunnioittamaan ja vaalimaan Mannerheimin metsästäjäperintöä.

Tänään olimme jo näissä jäljissä yhdeksättä kertaa. Jahti on vienyt meitä Mannerheimin tapaan Vanajanlinnaan, Marsalkka Mannerheimin Metsästysmajalle Lopelle ja myös Kytäjän jahtimaille. Kytäjällä historian kirjojen mukaan Mannerheim oli mm. jänismettällä. Me tänään kuitenkin Kytäjän Kartonon Riistan kanssa hirvi- ja peurajahdissa. Vähän jo talveakin tarjosi päivä. Ja tärkeänä osana myös illallinen Vanajanlinnalla Mannerheimin hengessä. Mutta itse metsä Tapion suotuisalla suostumuksella antoi tänään hyvän saaliin. Seitsemän peuraa ja yksi hirvi. Itsekin pääsin ampumaa ja hyvän riistalaukauksen sainkin ampua. Kiitos siitä.

Marsalkka Mannerheim osallistui jahteihin myös Vanajanlinnassa ja näin tämä paikka on ollut yhdeksän vuoden ajan itseoikeutettu aloituspaikka myös Marsalkka Mannerheimin Hirvijahdille.

Hienoja passipaikkoja ja neljä upeaa vauhdikasta ajoa Kytäjän jahtimailla. Kytäjällä Marski kävi ainakin jänisjahdeissa ja näin paikka itseoikeutettu jahtipaikka myös hänen metsästäjäperintöään vaalivalle sorkkaeläinjahdille.

Tänään metsästin ensimmäistä kertaa Sakon uusilla Powerhead Bladeillä. Tämä patruuna on siis lyijytön ja puhtaasta kuparista valmistettu panos. Isoja tulevaisuuden juttuja.

Hyvin lyijytön luoti toimikin ja pääsin tänään ampumaan jahdissa yhden peurapukin.

Kartanon Riista vastasi jälleen jahdin järjestelyistä ja täytyy sanoa, että erittäin korkeatasoista ja laadukasta tekemistä. Arvostan.

Mutta tuo otsikko. Metsästyshän sai aina Mannerheimin innostumaan. Aikanaan 31.12.1941 Mannerheim oli ylentänyt, vuotta myöhemmin hänelle sotilaidensa kanssa Marskin Majan syntymäpäiväksi lahjoittaneen, Mannerheim-ristin ritari Erkki Raappanan kenraalimajuriksi. Raappana sai myös kutsun Mikkeliin Päämajaan ja sinne myös herra saapui, mutta everstin ruusukkeet kauluslaatoissaan. Mannerheim tiedustelikin ärtyneenä…

-Enkö ole ylentänyt teidät kenraalimajuriksi? Missä ovat leijonat?

-Herran marsalkka. Rukajärven metsissä ei ole leijonia, mutta kylläkin peuroja.

-Jaahas, vai peuroja. Tästä meidän tuleekin keskustella, lauhtui Mannerheim.

Hyvä jahtipäivä ja hieno viikonloppu. Kiitos kaikille niin järjestäjille kuin jahtikavereillekin.

Kommentit