Stadion vai Guggenheim?

Blogi, lauantaina 17.03.2012

Tällainen hauska vastakkainasettelu. No minun puolesta saa tehdä kummankin, mutta vain toiseen valtion rahaa. Helsinki hoitakoon Guggenheimin itse jos näkee sen niin hyväksi vetonaulaksi itselleen.

Mutta Stadion on yhteinen urheilumme keskeisin pyhättö ja monumentti. Ja vaatii ja ansaitsee ehdottomasti kunnon remontin ja ennen muuta samalla myös korjauksen ja perusparannuksen 2020-luvulle. Se tarkoittaa varmasti katetta, lisää ravintola- ja yms. tiloja, kokoustiloja ja aitioita ja kaikkea mitä tämän päivän stadionin pitää pitää sisällään niin urheilun kuin kulttuurinkin tarpeisiin. 

Itse olen ollut nyt mukana jakamassa valtion liikuntapaikkarakentamisen rahoja kohta viisi vuotta. Viime kaudella taisin olla ihan ensimmäinen joka alkoi kypsyä Helsingin Olympiastadionin rahanmenoon. Siis vuosi toisensa jälkeen Stadikalle lähettiin muutama miljoona korjausrahaa. Raha meni sinne ja Stadion oli kuitenkin ja on edelleen vuosi vuodelta huonommassa kunnossa. Täiden syömää torkkupeitto siis parsittiin reikä reiältä ja samaan aikaan toisaalle tuli toinen toistaan suurempia uusia reikiä.

Muistan miten aikanaan nostin kissan pöydälle. Totesin, että ei voi olla niin että joka vuosi laitamme suurimman rahapotin Stadionille joka ei kuitenkaan tällä tyylillä tule koskaan valmiiksi. Sain lopulta puhuttua mukaan silloisen Valtion Liikuntaneuvoston puheenjohtajan Tapio Korjuksen ja pikku hiljaa koko VLN lämpeni ajatukselle, että paikka vaatii kunnon remontin periaatteella ”kerralla kuntoon”. Saimme lobattua hankkeen monen puolueen vaaliohjelmiin ja lopulta hallitusohjelmaankin ja nyt näyttää siltä, että homma saattaa jopa toteutua. Valtio on sitoutunut hankkeeseen ja Helsingin kaupunki on ottamassa isoimman vastuun harteilleen niin kuin kuuluukin. Ja hyvältä on tottakai kuullostanut sekin, että Olympiastadionin korjaus ja päivittäminen 2020-luvulle saa vankan tuen myös meiltä kaikilta suomalaisilta. Paikalla on aivan erityinen arvo meidän sydämissä olympialaisten päänäyttämönä ja kyllähän me tarvitsemme tällaisen paikan tänäpäiväkin urheilutapahtumille mutta myös kasvassa määrin erilaisiin konsertteihin ja muihin tapahtumiin. Mutta periaatteella, että yksi tällainen iso tapahtuma-areena riittää Suomeen. Ja eihän Olympiastadioneita olekaan kuin yksi.

Helsingin Olympiastadion on aivan täydellisellä paikalla keskellä Helsinkiä. Sen ympärillä on muita urheilupaikkoja ja riittämiin majoitustilaa jne. Alue on jo vapaa-ajan ja urheilun keskeisin paikka Suomessa ja sellaisena sitä on järkevä kehittää jatkossakin. Stadion ja sen ympäristö tulevat olemaan siis jatkossakin laajasti liikunnan ja urheilun toimijoiden ja kansalaisten käytössä.

Itse siis olen tyytyväinen, että Olympiastadionin saneeraus on nyt lähtemässä liikkeelle. Se tarkoittaa toivottavasti historiallisen stadionin päivittämistä tähän päivään. Se tarkoittaa siis katetta, uusia lisätiloja mm. ravintoloille, koulutukseen yms. Se tarkoittaa myös varmasti ajanmukaisia ja esteettömiä tiloja kaikkien suomalaisten käyttöön niin urheiluun kuin kulttuuriinkin.

Joku varmasti kysyy, että onko tähän varaa. On totta, että rahasta on nyt pulaa, mutta on myös niin että jos tällaisen vanhan arvokkaan kohteen haluamme säilyttää ja pelastaa niin se vain pitää tehdä. Ja onhan se niinkin, että investointihanke on aivan eriasia kuin käyttötalouden menot kouluihin, päivähoitoon ja vanhustenhoivaan. Ei kannata siis puuroja ja vellejä sekoittaa. Ja pitää muistaa myös sekin, että tällaisessa taloustilanteessa rakentaminen on yksi tehokkain elvytyksen keino. Stadionin remontti tarjoaisi työtä monille ja jos vaikka tämän hankkeen tekisimme ihan omalla vahvalla osaamisella. Niin se muuten aikanaan jo 30-luvulla oli merkki suomalaisesta osaamisesta ja halusta tehdä.

Itse siis toivon, että Stadionin peruskorjaus ja laajennushanke saadaan nyt käyntiin. Se vapauttaisi myös useamman miljoona euroa joka vuosi maamme muihin pienempiin liikuntarakentamisen hankkeisiin. Siis niihin jotka ovat jääneet nyt jalkoihin kun Stadionia on parsittu ja pidetty kasassa. Se siis mahdollistaa tulevina vuosina maahamme uuttakin sportin rakentamista niin uimahalleja, jäähalleja kuin liikuntasalejakin. Ja mikä hienoa myös Iitin KymiRing -moottoriratahanke on etenemässä. Toivottavasti siitäkin saamme pian kertoa hyviä uutisia moottoriurheilukansalle.

Mutta mitä sitten tulee Guggenheimiin. Hanke on varmasti hieno ja museokin. Minä toivotan senkin tervetulleeksi jos Helsinki ja helsinkiläiset sen itselleen haluavat. Valtion rahaa en siihen kuitenkaan olisi valmis laittamaan.

Uuteen päivää. 

Kello 21.32 ja kotona. Mukava päivä takana vaikka hieman flunssa tässä nyt perhettä kiusaakin. Saas nähdä säilynkö minä siltä. Mutta nyt päivä näin ja illansuussa vain nopea piipahdus Hämeenlinnassa katsomassa HPK:N A-junioreiden matsia Jokereita vastaan. Edellisessä pelissä Helsingissä katsojia oli ollut 300 Hartwall Areenalla ja tänään Rinkelinmäellä lähes täysi tupa eli katsojia joku 3500. Huikea tunnelma siis ja jännittävä pelikin. Oli ennen muuta upea tunne nähdä oma serkunpoika Miika Heikkilä tämän yleisön edessä tositoimissa. Kun tällainen tunneihminen olen niin kyllä siinä silmäkulma kostui kun Miika kaukaloon luisteli. Harmitti vain, että peli päättyi lopulta Jokerien voittoon ja sarja jatkuu huomenna sitten ratkaisupelillä Helsingissä. Tsemppiä huomiseen peliin HPK:n loppilaispojille Miikalle ja Paajasen Otolle ja koko Kerhon-teamille. Huomenna taistellen loppuotteluun.

Huomenna myös muutenkin upea urheilupäivä. Kimi Räikkönen tekee paluun F1-kisoihin ja tästä kaudesta tulee hieno. Testit ovat osoittaneet jo sen, että Kimillä voittoihin pystyvä auto ja vaikka tänään aika-ajossa pieni virhe niin olen varma, että Kimi ajaa huomenna hyvälle sijalle ja tulee voittamaan jo alkukaudesta. Kimi on siihen luotu ja taistelija henkeen ja vereen. Hienoa on myös se miten Kimi on lähtenyt aktiivisesti myös auttamaan muita urheilijoita urillaan eteenpäin. Kun hän on paljon saanut niin hän myös osaa antaa. Tästä hyvänä esimerkkinä IceOne Racing-team motocrossin MM-sarjassa. Minulla oli iso saada juontaa tämän tiimin tämän vuoden lanseeraus ja toivotaan, että sielläkin nuoret suomalaiskuskit ottavat Kimin tuella ripeitä askelia kohtia maailman huippua. Siellä ei ehkä vielä voittoja, mutta toivottavasti joskus. Huomenna jännitettään F1-Kauden alkua. Tästä tulee hieno kausi ja se suorana siis MTV3 Maxilla.

 

Kommentit