Perjantai, 16.03.2012

Blogi, perjantaina 16.03.2012

Lueskelin tuossa aamulla tuoreen Visio-lehden (1/2012) juttua joka oli otsikoitu Isojen tekojen aika. Juttu erittäin mielenkiintoinen taloutemme näkökulmasta ja mm. siitä miten edelleen vahvasti täällä meillä osa uskoo siihen, että mitään ei tarvitse oman taloutemme eteen tehdä vaikka ”Euroopassa palaa”. Jutussa lähtökohtana heti ingressin jälkeen kerrotaan kuitenkin ne karuimmat faktat. ”Jättääkö kolme A:ta kuitenkin taakseen karumman todellisuudeen?” Lehti kyselee. Ja vastaa ”Suomi lainaa tänä vuonna 7,5 miljardia euroa kattaakseen 52,5 miljardin euron budjettinsa. Summan suuruuden voi hahmottaa vertaamalla: opetus ja kulttuuriministeriön alaisiin toimintoihin on budjetoitu 6,6 miljardia euroa vuodelle 2012. Ne ja vielä miljardin edestä muitakin menoja maksetaan siis lainarahalla, jonka takaisinmaksu jää tulevien vuosien veronmaksajien kontolle. Heillä on tukalat paikay, sillä samoille harteille kasataan myös väestön ikääntymisen aiheuttama taakka.”

Siis samaa ajatusta mitä itse olen kuvannut mm. sillä, että sitä epäreilumpaa elämämme meno on lastemme ja lapsenlapsiemme näkökulmasta mitä kauemmin tässä elämme vain velaksi.

Visiossa vastataankin epäyhtälöön toteamalla, että ”velkaa syntyy, koska Suomessa julkinen sektori on mitoitettu talouden huippukauden mukaan”.

Samassa jutussa TEM:n kansliapäällikkö pohtii taloutemme tilaa laajasti ja myös ministeri Iiro Viinanen. Virtanen kiteyttää tilanteen ”Karuja tosiasioita ei päästä karkuun” ja Viinanen vaatii ”rohkeita päätöksiä on pakko tehdä”. Viinanen toteaa, että ”teemme pahan virheen jos tyydymme vain odottelemaan, että ujoku ihme meidät pelastaisi. Ilman tekoja taloustilanteemme saattaa kulminoitus nopeasti.”

Kannattaa lukea Vision juttu kokonaan. Suosittelen.

…..

Aikainen aamu siis tänäänkin. Eduskuntapäivä jälleen. Tänään Maanpuolustuskurssilta vapaapäivä ja ajattelin se käyttää tehokkaasti kivilinnassa. Töitä on silleen kiitettävästi tällekin päivälle.

….

Kello 19.18 ja Lopella. Aikamoinen viikko takana etten sanoisi. Mutta se on vain ja ainostaan ammatinvalintakysymys ja myönnän, että minä vielä tykkään tästä ja nautin.

Mutta viikko siis tänään painettiin oikeastaan joka päivä tuhdisti kellon ympäri. Tiukkoja koulutuspäiviä kriisitilanteiden parissa ja harjoituksia, luentoja ja tutustumisia. Nyt kaksi viikkoa Maanpuolustuskurssia takana ja vielä toinen mokoma edessä. Ensi viikolla tarkoitus suunnata vielä Lappiinkin kurssin koulutukseen. 

Politiikankin saralla tapahtuu koko ajan ja enhän minä ole osannut siitäkään irti olla. Iltaisin vielä töitä joka päivä eduskunnassa ja istunnoissakin sellaisia asioita joita vain on ollut pakko olla hoitamassa. Viikolla muuten rikkoutui jo 500 puheenkin raja. On siis sitä jotain tullut tehtyä isossakin salissa. Myös esitykseni koulukiusaamisen kirjaamisesta lakiin omana rikosnimikkeenä on etenemässä. Tänään sain aiheeseen lisää tietoa ja katsotaan miten edetään. Pidän teidät ajantasalla.

Nyt kuitenkin kotona. Kyllä täällä on taas hyvä olla. 

Kommentit