”Räikkönen sai loistavan lähdön”

Blogi, sunnuntaina 18.03.2012

Ylen Urheilutoimitukselle tiedoksi, että loistavia ei edes hyviä lähtöjä ei saada. Ne täytyy ottaa. Ja Kimihän ottaa. Mestari on palannut ja lentää. Upea kilpailu ja nyt jännitetään.

….

Kertakaikkisen upea paluu Jäämieheltä formuloihin. Huikea kilpailu ja ennustukseni voitoista taitaa osua piankin jo nappiin. No onhan tätä sirkusta tullut seurattuakin aika kauankin ja pitkään jopa osittain työkseni. Mutta kaiken kaikkiaan hieno avaus MM-kauteen niin Kimi Räikköseltä kuin koko sarjaltakin. Tästä tulee hyvä ja tapahtumarikas kausi.

Mutta aivan toiseen asiaan. Sankareita on tämä maa ennenkin tarvinnut ja arvostanutkin. Hyvä esimerkki vaikka se kun 50-60-luvun taitteessa Marsalkka Mannerheimille ryhdyttiin puuhamaan patsasta. Aimo Tukiaisen upea patsas keskellä Helsinkiä on ratsastanut tästä lähtien kuin johtaakseen edelleenkin tätä kansaa. Edestä.

Mutta silloin aikanaan patsas rahoitettiin kansalaiskeräyksellä joka tuotti hetkessä rahaa niin paljon, että keräystuotoin maksettiin upea patsas mutta myös sen jälkeen ostettiin museoksi Askaisista Mannerheimin syntymäkoti. Se keräys oli esimerkki siitä kunnioituksesta ja kiitollisuudesta jonka tämän ajan ja Mannerheimin työn tunteet halusivat osoittaa johtajalleen.

Ja sama arvostus on jatkunut senkin jälkeen. Aikanaan Kiasman tieltä patsasta aiottiin siirtää muualle. Mutta muistaakseni vajaassa viikossa lähes 30 000 suomalaista ilmoitti tukensa patsaalle ja patsas jäi arvoiselleen paikalleen. Seuraavan kerran vuonna 2004 Mannerheimille osoitettiin kunnioitusta kun me suomalaiset saimme äänestää historiamme kaikkien aikojen suurimmasta persoonasta – Suurin suomalainen -äänestyksessä. Mannerheim keräsi annetuista äänistä lähes joka kolmannen ja nousi ykköseksi. Ja muita esimerkkejä on paljon.

Me suomalaiset tiedämme sen millainen maamme olisi ilman Mannerheimiä ja niitä suomalaisia jotka silloin puolustivat nuorta itsenäisyyttämme ja myöhemmin Talvisodassa ja Jatkosodassa taistelivat maamme puolesta. 

Miksi aiheen halusin nyt nostaa esille on surulliset jonkun Palefacen kommentit. Räppäri joka arvostelee nykyistä maailmanmenoa ja meitä poliitikkojakin. Ja ei taida tietää, että sellainen ei olisi mahdollista jos Mannerheimin johdolla ei tätä maata olisi aikanaan puolustettu. Ei täällä palefacet eikä muutkaan vapaasti mielipiteitään kertoisi jos 1918 tapahtumat olisivat johtaneet toiseen vaihtoehtoon. Toisaalta niinhän se menee, että Mannerheim halusi pitää tämän maan demokraattisena ja itsenäisenä ja halusi, että tällaiset palefacetkin saavat huudella 2010-luvullakin sen mitä haluavat. Hyvä niin. Huudelkoot. 

Mutta on raukkamaista verrata Mannerheimiä sotarikollisiin. Sen kuitenkin todistaa vääräksi väitteeksi laaja ja perusteellinen historian tutkimus mitä Mannerheimistä on tehty. Ja vertaus punakaartin päälliköihinkin osoittaa suurta tietämättömyyttä. No… Palefacen kommentit ovat surullista vastakkainasettelua, tuntematta historiaa laajemmin. Jos veljessodan jälkitapahtumia vain tarkastelee ja niitäkin, tuntematta tosiasioita, voi tällaista väittää. Nimittäin yksikään historian tutkimus ei ole osoittanut Mannerheimin aktiivista roolia näihin jälkitapahtumiin mistä tällaisia huuteluja ammennetaan. Niitä tapahtumia ei tietenkään voi hyväksyä.

No julkisuuden kipeä räppäri hakee nyt julkisuutta Mannerheimistä. Ja onnistuukin siinä. Mutta hyvä yhteiskuntakriitikko tuntee kuitenkin faktat ja pysyy niissä. Palefacen innoittajana onkin vain iltapäivälehtien huomiohakuisuus. Palefacen tietämättömyys ja typeryys kun sain kummassakin iltapäivälehdessä heti sivun verran huomiota. Sen hän teki tietäen.  

Mutta tosiasioita ei tällainen julkisuushakuisuus kuitenkaan pysty muuttamaan.

Mannerheim on maamme historian kannalta ylivoimaisesti merkittävin henkilö. Kunnia hänelle. Kunnia niille joille on maamme itsenäisyys ollut aina tärkein.

….

Sunnuntai-päivä näin päätökseen. Juuri sain viestin Helsingistä, että Jokerit nappasivat tänäänkin voiton HPK:n A-junioreista ja etenivät näin SM-liigan finaaleihin. Kerhon pojat tyytyvät nyt pronssiin ja siihen taisteluun heille tsemppiä. 

Huomenna jatkamme. Aamusta aikaisin Helsinkiin ja Maanpuolustuskurssin kolmannelle viikolle ja kohti Lappia. Lopella huomenna maanantaina kunnan järjestämä keskustelutilaisuus ja kuulemistilaisuus kuntauudistuksesta. Itse en siis työmatkan takia valitettavasti paikalla ole, mutta olemme sopineet, että kunnanjohtajamme Karoliina Viitanen välittää minullekin kaikki sielläkin esille nousevat näkökulmat. Ja haluan myös tässä kannustaa teistä kaikkia laittamaan postia ajatuksista suoraan minullekin esimerkiksi timo.heinonen (a) eduskunta.fi -sähköpostiin. Voimme ne sitten ottaa osaltaan huomioon kun rakennamme Lopen kunnan vastauksen kuntaministeriön rakenne-esitykseen. Yritetään saada mahdollisimman laajasti ajatuksia kokoon ja hyvin niitä olenkin jo teiltä saanut.

 

 

 

Kommentit