Petteri Orpon ”soteorvot” väänsivät eilen illalla yömyöhään valmiiksi kokonaisuutta sote-uudistuksen ja kuntauudistuksen yhteensovittamisesta. Sotemies Orpo on tehnyt hyvää työtä kahden ison uudistuksen yhteensovittamiseksi ja tänään tarkoitus katsoa hieman yhdessä missä mennään. Toivotaan, että ratkaisu on ennen muuta koko maamme palveluiden kannalta hyvä ja sivuhuomiona sellainen, että sen voi kaikki kuusi hallituspuoluetta hyväksyä. Mutta minusta tärkeintä nyt kuitenkin se, että uudistuksissa pitää edetä palvelut edellä. Mitään ei pidä tehdä jos se ei paranna tai turvaa palveluita. Hallintoa ei kannatta luoda tai muuttaa vain muuttamisen ilosta, mutta kannattaa jos se parantaa palveluiden tuottamista. Minusta aivan liian paljon tässä on keskitytty vain puhumaan hallinnosta ja rajoista kun huomion pitäisi keskittyä palveluihin. Kuntalaisille, suomalaisille, on varmasti aivan toissijaista tuottaako palvelu kunta A tai B tai kunnat A ja B yhdessä ja onko se kunta, kuntayhtymä vai vastuukunta tai yrityskin. Tärkeintä on se, että palveluita saa, lääkärille pääsee, silloin kun sitä tarvitsee. Tähä pitää nyt Sote-työryhmän antaa vastaus.
…
Aamusta eduskuntaan ja puhemies Eero Heinäluoman kanssa tapaaminen ennen puolustusvaliokuntaa. Sitten ulkoasiainvaliokunta ja ylimääräinen ryhmäkokous sote-asioiden parissa kello 12. Taas mennään.
…
Tänänä eduskunnassa puhuttu totta kai tuosta sotesta, mutta myös ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. Huomenna sote-linjaukset julki, mutta jo nyt voin todeta, että ei tarvitse huutaa, että ”Pelastakaa sotemies Orpo”. Huomenna lisää kun ratkaisut julkisiksi.
Ulko- ja turvallisuuspolitiikan selonteon, Turpon, keskustelu tänään isossa salissa meidän ulkoasiainvaliokunnan yksimielisen mietinnön pohjalta. Itse olen todella tyytyväinen eduskunnan laajaan tukeen koskien kriisinhallintatehtäviin osallistuvien omaa KriHa-Veteraaniohjelmaa. Puolustusvaliokunnassa aihe nousi esille Ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon käsittelyn yhteydessä ja valiokunta esitti asiaa yksimielisesti. Itse osallistuin asian käsittelyyn myös ulkoasiainvaliokunnassa ja sielläkin asia nostettiin lopulta mietintöön.
Aiheen parissa olen tehnyt työtä useamman vuoden. Muutama vuosi sitten eduskunta ei vielä ollut valmis tähän, mutta nyt olen tyytyväinen, että yksimielisyys asiasta on löytynyt. Kummassakin valiokunnassa esitykseni sai yksimielisen tuen. Tehtävämme kansainvälisessä kriisinhallinnassa ovat muuttuneet koko ajan vaativammiksi ja siksikin on jo tärkeää, että vastuut ovat aivan selvät tehtäviin lähdettäessä. Oma ajatteluni lähtee siitä, että jos meillä on varaa osallistua näihin kriisinhallintatehtäviin niin meillä pitää olla myös varaa kantaa vastuut kaikista traagisimmissakin tilanteissa naisista ja miehistämme ja heidän perheistään.
Nyt salissa käsittelyssä olevassa yksimielisessä mietinnössään ulkoasiainvaliokunta edellyttää, että sotilaallisen kriisinhallinnan järjestelyjen kehittämisessä tavoitteeksi tulee asettaa kansallisen kriisinhallintaveteraaniohjelman laadinta.
Ohjelman laadinta tulee aloittaa viipymättä kun eduskunta nyt asian tällä viikolla vahvistaa. Mallia kannattaa hakea esimerkiksi muista Pohjoismaista kuten Tanskasta. Ohjelmassa tulee olla vastaukset niin henkisen kuin fyysisenkin hoidon varmistamiseksi kaikissa tilanteissa ja palvelusjaksojen jälkeenkin. Henkiset oireet voivat tulla esille ajankin päästä. Minusta on myös tärkeää, että samalla käydään läpi tehtäviin osallistuvien perheiden tuki ja myös varaudutaan siihen, että uutiset voivat olla viestiltään vakavimpiakin. Tällöin perheiden asema ja tulevaisuus tulee turvata joka suhteessa.
Ryhmäpuheenvuorossamme annamme vahvan tuen puolustusvoimien tulevien vuosien määrärahalisäyksille. Kokoomuksen linja on tuo jo aiemmin esillä pidetty 1,5 prosenttia ja siitä pitää lähteä 2015 eteenpäin. Samalla pitää turvata kertausharjoitusmäärät ja ne jo mielellään ensi vuodesta lähtien kasvavalle uralle ja myös laadukas ja hyvä koulutus varusmiesaikana. Ja fakta on sekin, että materiaali pitää pitää ajantasalla ja sekin vaatiin merkittävästi rahaa.
En usko, että meitä juuri nyt uhkaa sotilaallinen uhka mistään ilmansuunnasta. Mutta sen varaan ei saa tuudittaudua. Maallamme pitää olla tänään ja huomennakin uskottava ja riittävä puolustus jolla voimme puolustaa koko maata – ja myös juhlapyhinä.
Nyt saliin takaisin…
…
Hyvä ja perustellinen keskustelu eduskunnassa. Kello 21.48 ja tänään siis eduskunnan isossa salissa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa. Itse olin tyytyväinen, että oikeastaan vain vasemmistoliittoa lukuunottamatta kaikilla puolueilla on aito halu turvata maamme uskottava puolustusjatkossakin. Se vaatii lisää rahaa 2015 säästövuosien jälkeen ja näyttää siltä, että ainakin meidän lisäksi keskusta ja myös perussuomalaiset ovat tähän valmiita. SDP:stäkin aikalailla samansuuntaista viestiä ja myös pienemmistä puolueista. Vasemmistoliitto on sitten omalla tiellään. Totesinkin eduskuntakeskustelun jatkoksi Ylen radiossa, että vaikka nyt meitä ei mikään maa uhkaakaan sotilaallisesti niin historia on osoittanut, että jokaisella maalla on armeija – joko oma tai toisen maan. Itse valitsen mieluummin uskottavan puolustuksen kuin tyhjiön jonka joku tavalla tai toisella täyttää – henkisesti tai oikeastikin.
Itse pidin keskustelussa myös arvokkaana siitä, että myös sidoksistamme suuntaan ja toiseen puhuttiin avoimesti. Vaikka olemme edelleen ja haluammekin olla hallitusohjelmaankin kirjastusti sotilaallisesti liittoutumaton maan niin olemme mukana EU:ssa, YK:ssa ja teemme jonkinasteista Pohjoismaista puolustusyhteistyötä jne. Emme siis todellakaan enää ole tilanteessa jossa emme kuuluisi mihinkään. Ja tosiasia on sekin, että yksin emme jatkossa pärjää ja tarvitsemme lisää yhteistyötä ja lisää Eurooppaakin ja Pohjoismaita.
Illalla vielä ehdin piipahtaa hetkeksi järvenkin rantaan. Käki on jo kesää mainosti siellä. Mutta huomenna taas tiukka arkipäivä edessä ja sote-asiaa ja hieman muutakin.