Sote-sopu pelastaa laadukkaat peruspalvelut.

Blogi, tiistaina 25.03.2014

Hallitus ja oppositio pääsivät pääministeri Jyrki Kataisen esityksestä lopulta sopuun Suomessa toteuttavasta perusteellisesta sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksesta. Parlamentaarisesti, kaikkien puolueiden yhteistyöllä, valmistellun uudistuksen tavoitteena on turvata kaikille suomalaisille keskeiset hyvinvointipalvelut myös tuleviksi vuosikymmeniks. Sote-ratkaisu tarkoittaa saumatonta palveluketjua käyttäjän kannalta aina lähiterveysasemasta laadukkaimpaanja vaativimpaan erikoissairaanhoitoon asti.

Palvelut on tarkoitus järjestää vuoden 2017 alusta viiden vahvan alueellisen järjestäjän kautta. Itseasiassa tätä mallia Katainen esitti ensimmäisen kerran jo vuonna 2006 ja viimeksi mallia työsti ministeri Jan Vapaavuori ennen nyt tehtyä päätöstä. Kuten jo aiemmin on todettu, uudistus on historiallinen ihan kansainvälisestikin mitattuna. Kaikkien sosiaali- ja terveyspalveluiden yhdistäminen yhdeksi kokonaisuudeksi on edistyksellinen uudistus ja viiden vahvan järjestäjävastuun saavan alueen luominen takaa riittävän väestöpohjan myös tuleville sukupolville ja heidän tarvitsemilleen palveluille. Nuo alueet luodaan nykyisten erityisvastuualueiden pohjalta ja ne tukeutuvat jo olemassa oleviin rakenteisiin.

Uudistus varmistaa sosiaali- ja terveyspalvelujen integraation eli yhdistämisen saumattomiksi kokonaisuuksiksi. Palveluketjun katkeaminen aiheuttaa usein viiveitä potilaiden hoitoon saamisessa. Nyt pompottelu terveyskeskuksen ja erikoissairaanhoidon välillä loppuu. Samalla myös valinnanvapaus laajenee esimerkiksi sosiaali- sekä vammaispalveluissa ja kuntoutuksessa. Terveyspalveluissahan valinnanvapaus on ollut mahdollista kattavasti koko maassa jo tämän vuoden alusta alkaen.

Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko totesi aivan oikein, että erityisen tärkeää tässä on palveluiden yhdenverkaistuminen koko maassa asuinpaikasta välittämättä. Tulevaisuudessa laatuun ja hoitoon pääsyyn ei enää vaikuta kotikunta, vaan uudistuksen kautta voimme taata kaikille ensiluokkaisen hoidon. Olen asiassa samaa mieltä. Nykyisin nimittäin aivan liian usein on kohdannut tilanteita, joissa kunnan huono talous ja muuten toimimattomat rakenteet vaikuttavat merkittävästi kunnan tarjoamiin jopa lakisääteisiin sosiaali- ja terveyspalveluihin. Nyt siis tähänkin saadaan oikaisu.

Uudistus on myös tärkeä askel kohti kestävyysvajeen taltuttamista. Päällekkäisiä rakenteita ja hallintoa poistamalla resurssit jäävät käytettäväksi itse suorittavaan työhön, eli tässä tapauksessa terveyspalveluiden sekä sosiaalipalveluiden järjestämiseen. Pelkästään tällä uudistuksella emme velkaantumista taita, mutta tämä oli tärkeä askel eteenpäin. Uudistus on myös osoitus siitä, että kykenemme muuttumaan maailman mukana ja ymmärrämme, että vuosikymmeniä sitten luodut rakenteet eivät enää palvele parhaalla mahdollisella tavalla suomalaisia. Lisäksi tämä antaa vahvan viestin myös poliittiselta kentältämme; päätöksiä syntyy yli hallitus- ja oppositiorajojen, kun suomalaisten etu niin vaatii. Iso kiitos siis tehdystä ratkaisusta kuuluu hallituspuolueiden lisäksi myös perussuomalaisille ja keskustalle.

….

Kello 21.21 ja hetki sitten tieto, että Vasemmistoliitto ei lopulta hyväksynytkään puheenjohtajien yksimielisesti neuvottelemaan Kehysriihipäätöstä. Vasemmistoliiton puheenjohtajan Paavo Arhinmäen mieli siis muuttui hetkessä eduskunnassa kun ryhmät asiaa käsittelivät. Mielenkiintoista ja aika erikoistakin. Sen ymmärrän, että muu vasemmistoliiton ryhmä ei esitystä olisi hyväksynyt, mutta sitä vaikea ymmärtää, että yksi pääarkkitehdeistä ei edes itse sitä lopulta tuekaan.

Paketin sisältöön en nyt vielä täällä se tarkemmin mene. Neuvottelut jatkuvat nyt ministereiden kesken ja sen jälkeen paketti sitten julki yhdessä kokonaisuutena. Sen voin todeta, että kipeää tämä paketti tekee kaikille ja kova ja koskettava. Mutta presidentin sanoin tekemättä ei voi jättää. Velkaantuminen on nyt taitettava ja taloutta laitettava yhä uudestaan ja uudestaan kuntoon. Aiemmat 5 miljardin säästöt ja uudistukset eivät siihen riittäneet ja siksi nyt on pakko tehdä lisää. Lastemme velaksi emme voi tätä maata loputtomiin elättää.

Mutta huomenna sitten hieman laajemmin käyn kokonaisuuden osia täälläkin läpi. Toivottavasti saamme tälle vastuulliselle taloudenpidolle kuitenkin lopulta myös kansankin hyväksynnän. Ja siltä ainakin on näyttänyt, että me suomalaiset yleisesti olemme ymmärtäneet tilanteen vakavuuden. Monet jopa meitä poliitikkoja paremmin.

Säätytalolla jatkuu…

Päivään mahtui myös puolustusvaliokunnan ja ulkoasiainvaliokunnankin kokoukset. Aiheina mm. Islannin ilmatilanvalvonnan loppuyhteenvetoa ja myös kriisinhallintatehtävien ajankohtaiskatsausta. Tuorein juttu Keski-Afrikan operaatio tänään myös isossa salissa käsittelyssä. Näyttää siltä, että koko operaatio saattaa kaatua. EU-maat eivät ole riittävän sitoutuneita asiaan vaikka siellä ihan tavallisten ihmisten, naisten, lasten ja miesten tilanne apua nyt vaatisikin. Toivottavasti tilanne ei ajaudu lopulta Ruandan toisinnoksi. Se tulisi nyt yhdessä estää. Omassa puheenvuorossani otin esille jälleen Kriha-Veteraaniohjelman valmistelun. Siitä myös yksi neuvonpito päivällä jo ennekin eduskunnan käytävillä. Täytyy nyt huolehtia, että se hoidetaan maaliin ja kriisinhallintatehtäviin osallistuville takuu siitä, että pahimmankin sattuessa heistä ja heidän läheisistään huolehditaan loppuun asti. Tämä minulle kunnia asia saada maaliin.

Ennen täysistuntoa vielä yksi tapaaminen varhaiskasvatuslainkin valmistelusta. Näyttää pahasti siltä, että opetusministeri Krista Kiurun johdolla se työ ei etene toivotulla tavalla. Työryhmän raportti ei ole toteuttamiskelpoinen eikä edes yksimielinen ja pahaa pelkään, että tilanne voi ajautua jopa huonommaksikin jos se nyt maaliin osaamattomasti viedään. Työ vaatisi nyt ehkä aikalisää ja kunnon valmistelua niin, että 40 vuotta vanha päivähoitolaki saataisiin vastaamaan 2010-luvun lasten ja perheiden tarpeita. Ja myös niin että osaavan henkilökunnan tasosta ja koulutuksesta ei tingitä eikä myöskään ryhmäkoista. Tärkeintä nyt tehdä työ huolella ja tässä kyllä kaiken apumme annamme mielellämme käyttöömme niin kuin tänäänkin tapaamani vieraatkin olivat valmiita tekemään. Itse olen tähän yhteen tärkeimpään uudistukseen sitoutunut 110 prosenttisesti ja haluan sen vielä maaliin tämän hallituskauden aikana.

Mutta nyt työt jatkuvat. Katsotaan mitä seuraavaksi. Huomenna viimeistään täällä blogissa jälleen ”äänessä”. Nyt jatketaan.

Nyt tietoa klo 22.00. Vasemmistoliitto jättää hallituksen juuri. Vastuunkanto oli liikaa. Muut mukana ja hyvä niin.

 

 

Kommentit