Kehyspäätös koskettaa ihan jokaista.

Blogi, keskiviikkona 26.03.2014

Nyt väännetty valtiontalouden kehyspäätös on kova. Se on myös koskettava ja ikävä. Se on pakko myöntää heti alkuun. Mutta hyvää siinä on se, että se on nyt tehty ja sen myötä maamme velkaantuminen taittuu ja talous tasapainottuu. Nyt tehdyt toimenpiteet taittavat valtionvelan suhteessa kokonaistuotantoon kehyskaudella.

Aiemmin hallitus oli tehnyt jo noin 5 miljardin euron sopeutustoimet. Ne eivät kuitenkaan riittäneet ja pitkittynyt talouskriisi vei maalia vain kauemmaksi. Tämän taki nyt tarvittiin lisää toimia ja eilen hyväksyttyjen toimenpiteiden yhteisvaikutukset ovat nioin 2,7 miljardia euroa. Ensi vuonna noin 1,6mrd, 2016 noin 400 milj. ja 2017 noin 300 milj. ja sitten vielä rakennepaketin noin 360 milj. euron vaikutukset.

Paketti rakentuu kolmesta kappaleesta. Valtion varallisuutta kohdennetaan uudestaan noin 2 miljardin euron arvosta, veroja ja maksuja korotetaan noin 700 miljoonaa euroa ja leikkauksia ja säästöjä tehdään noin 860 miljoonaa.

Varallisuutta siis myydään ja tästä 1,4 miljardia käytetään velan lyhentämiseen ja loput kasvun tukemiseen mm. Teollisuussijoituksen, Tekesin, Finveran ja Team Finlandin kautta. Myös liikennehankkeisiin ohjataan lisää tätä kautta rahaa ja myös mm. erityisryhmien asuntotuotantoon. Tässä vain joitain kohteita.

Verot ja maksut osiossa on syytä alkuun todeta, että ALV:a ei nyt koroteta. Se on tärkeä arvovalinta. Mutta sen sijaan ansioveron indeksikorjaus jätetään tekemättä, tuloveroasteen ylin tuloraja pudotetaan 90 000e, asuntolainojen korkovähennysoikeutta leikataan 5% vuodessa ja työmatkavähennyksen omavastuu nousee 750 euroon. Energiaveroja korotetaan 90 miljoonaa, polttoaineveroa 42 miljoonaa ja tupakkaveroa 25 miljoonaa. Mutta merkittävänä juttuna pienituloisille perus- ja työtulovähennysten parannetaan. Tässä joitain nostoja tästä osiota.

Ja säästölistasta voisi ainakin mainita kehitysyhteistyörahojen leikkauksen, valtion palkkojen leikkauksen, työministeriön leikkauksen kuten myös sen, että indeksikorotuksia ei tehdä täysimääräisinä vaan nyt vain 0,4% eli sama mitä palkkoihin on tulossa. Ansiosidonnaista työttömyysturvaa leikataan noin 50 miljoonalla niin että säästö tulee valtiolle kuten myös sairausvakuutusmaksujakin. Mutta tässäkin muutos niin että he jotka paljon lääkkeitä tarvitsevat voittavat.

Ehkä ikävin ja minulle kovin on 110 miljoonan leikkaus lapsilisiin. Se tarkoittaa noin 7% leikkausta kaikkien lapsien lapsilisiin. Itse en tällaista olisi tehnyt vaan olisin mieluummin luopunut kalliista ja tehottomasta oppivelvollisuusiän pidentämisestä. Sinne menee nyt valtavasti rahaa kun toimenpiteet kohdennetaan koko 17-vuotta täyttävään ikäryhmään. Olisi ollut järkevämpää tehdä täsmätoimenpide auttamaan niitä noin 5000 nuorta jotka ovat vuosittain syrjäytymisuhan alla ja käyttää loppuraha siihen että lapsilisiä ei olisi leikattu.

Mutta tässä nyt muutamia nostoja tuolta. Kova paketti eikä missään nimessä helppo, mutta eihän toki tänne ole sitä varten hakeuduttukaan, että vain mukavia ja kivoja päätöksiä saisi tehdä. Joskus on vain jonkun ne ikävätkin asiat hoidettava.

Nyt valiokuntiin ja päivällä myös Valtion Liikuntaneuvoston Rakentamisjaoston kokoukseen. Hieman uusia linjauksia olemme tännekin tekemässä. Palaan niihin kun työmme valmis. Nyt eteenpäin.

Hieno päivä päätökseen. Juuri Päijät-Hämeestä kotiin. Tänään ilta siellä Suivalan Pitokartanossa Kärkölässä. Kärkölän Kokoomuksen kevätkokouksessa iso sali täynnä väkeä ja hyvää keskustelua ensin Petri Sarvamaan johdolla EU-asioista ja sitten minun alustuksen jälkeen Ukrainasta ja myös kehysriihen päätöksistä kuin Sote-sovustakin. Kärkölään aina mukana mennä ja tunnelma tänäänkin erittäin hyvä. Ja ajankohtaiskeskustelun jälkeen sitten hyvä illallinen hämäläisestä pitopöydästä. Voin Suivalan Kartanoa todellakin suositella jos kivaa ja tunnelmallista retkikohdetta hyvällä ruualla höystettynä etsitte. Lisää paikasta: www.suivalankartano.net.

Jos kuitenkin mekin säästäisimme.

Haluan sydämestäni kiittää teitä kaikkia useammasta kymmenestä veististä liittyen tuleviin ministeripesteihin. Totta kai se lämmittää mieltä. Mutta olen tätä itse pähkäillyt ja tullut siihen lopputulokseen, että kun kaikki nyt säästävät niin ehkä paikallaan olisi myös se, että maamme hallituskin säästäisi. Kaksi tyhjäksi jäänyttä salkkua voisi hyvin siis sisällyttää nykyisille ministereille ja näin säästää kahden ministerin palkana 3-5 avustajan palkan. Ja olen aivan varma, että ihan normaaliinkin ministerin salkkuun mahtuisi liikenneministerin tehtävät ja piskuisen viestintäministerinkin tehtävät. Ei olisi liian rankkaa. Ja urheilu- ja kulttuuriministerin tehtävät voisi hyvin jakaa opetusministerille kulttuurin ja esimerkiksi Alexander Stubbille urheiluministerin tehtävät. Tai muitakin jakoja voisi helpolla löytää. Eli nyt täytyy minusta laittaa maamme etu tässäkin muun edelle. Ja siksi säästäminen tässäkin hallinnossa minusta nyt paikallaan. Mutta iso kiitos vielä kaikista suosituksista ja kannustuksista. Niin kuin aamulla Ylelle totesin, että aina olen ollut valmis tehtäviin kun kutsu on käynyt. Mutta nyt mietin, että ehkä olisi järkevin tehdä näin.

No loppupelissä hallituksessa istuvat viiden puolueen puheenjohtajat tämän päättävät ja sitten meidän osalta pääministeri Jyrki Katainen lopullisesti. Katsotaan mihin hän päätyy Viisikon kanssa.

Kello 21.39 ja hetki sitten kotiin. Päivän kokouksetkin eduskunnassa hyvässä hengessä läpi. Ja myös Liikuntapaikkarakentamisenkin Suunta-asiakirjan saimme kutakuinkin valmiiksi. Hieman sinne uusia vaatimuksia liikuntarakentamiselle itse esitin ja ne kaikki hyväksyttiin yksimielisesti mukaan. Eli muutoksia siis luvassa. Palaan niihin kun asiakirja valmis ja hyväksytty lopullisesti. Huomenna jatkamme aamusta eduskunnassa ympäristövaliokunnalla ja illalla sitten vuorossa Riihimäen Kokoomuksen kevätkokous.

Kommentit