Kotikunnaltani vahva tulos viime vuodelta.

Blogi, torstaina 27.03.2014

Päättyneen vuoden tilinpäätös osoittaa kotikunnalleni Lopelle yli 1,7 miljoonan euron ylijäämää. Itseasiassa tarkasti viivan alla on plussaa 1.748.084,54 euroa. Tilikauden tulos on merkittävästi parempi mitä budjetissa uskalsimme odottaa ja se osoittaa, että kuntamme asioita on edelleen hoidettu vastuullisesti ja hyvin. Yli varojen ei siis ole eletty vaan eletty niin kuinka rahapussi on antanut myöden. Valtuuston puheenjohtaja täytyy antaa siis kiitosta kunnanhallituksellemme ja kaikille virkamiehillemme, mutta ennen muuta kuntamme osaavalla ja sitoutuneelle henkilöstölle. Meillä tehdään asiat hyvin ja vastuullisesti.

Kuntamme taseessa oli jo aiemmilta vuosilta ylijäämää 8.451.901,94 euroa, Nyt siis luku nousee jo yli 10 miljoonan. Asukasta kohti laskettuna taseen ylijäämän määrä on nyt 1.222 euroa, kun kaikkien kuntien keskiarvo vuoden 2012 tilinpäätöksissä oli 1.224 euroa.

Tärkeitä tunnuslukuja ja paljon kertovia ovat myös ne tai se, että toiminta­tuotot ylittivät talousarvion 0,8 %, mutta ennen muuta se, että toimintakulut alittivat 2,4 %. Näin ollen toimintakate oli 1.188.434,42 euroa talousarviota parempi. Myös kuntamme vero­tulot ylittivät arvioidun. Vuosikate muodostui 1.495.998,08 euroa parem­maksi kuin talousarviossa. Vuosikate oli 3.217.768,08 euroa ja se riitti hyvin kattamaan poistot ja tulo­rahoitus näin oli hyvällä tasolla. Vuosikate ylitti siis myös investointien määrän vaikka rakensimme jälleen paljon. Itseasiassa Lopen lainakantaa kyettiin vähentämään neljäntenä vuonna peräkkäin. Se on kova juttu kun näinä vuosina on rakennettu uusi koulu, uusi päiväkoti, uusi asuinalue ja paljon paljon muuta. Joka vuosi siis merkittävästi uutta ja parannettu kuntamme asioita. Viime vuonna kuntamme investoinnit olivat 3.170.051,83 euroa.  Mutta tästä huolimatta ”kunta kykeni vähentämään lainakantaansa edelliseen tilinpäätökseen verrat­tuna 579.762 euroa. Kunnan asukasta kohti laskettu lainamäärä, 1.875 euroa/ asukas, on selvähkösti alle valtakunnallisen keskiarvon, joka on ennakko­tiedon mukaan 2.553 euroa/asukas.”

Rehellistä on kuitenkin todeta sekin, että näin kovaa tulostamme osaltaan avitti kuitenkin myös se, että verotuloissa pääs­­imme budjetoitua parempaan tulokseen verontilityslain muutoksesta johtu­vien kertaerien ansiosta. Tilinpäätös siis näyttää hieman turhankin hyvää tulosta.

Loppi teki siis hyvän positiiisen tilinpäätöksen nyt viidentenä vuonna peräkkäin. Emme ole enää siis kriisinkunnan tiellä ollut pitkään aikaan. Emmekä myöskään matkalla konkurssiin niin kuin vielä jokin aikaa sitten näytti. Iso laiva on siis käännetty määrätietoisella työllä ja vahvalla yhteistyöllä. Ja nyt on tärkeää, että tämä kehitys turvataan myös jatkossa. Itse olin pari vuotta tästä jaksosta kunnanhallituksen puheenjohtajana ja nyt jälleen kunnanhallitusta johtaa keskustalainen. Homma siis toimii ja tämä trendi pitää pitää myös tänä vuonna.

Hyvä Loppi.

Tänään eduskunnassa pitkä päivä. Aamusta aikainen lähto tänne ja kolme valiokuntaa, työvaliokunta rakennepakettia läpikäyden ja sitten kyselytunti vielä samoilla teemoilla. Illalla vielä matkasin kotiseudulle Riihimäen Kokoomuksen kevätkokoukseen. Riihimäen kokoomus toinen kotiyhdistykseni ja sinne aina mukana mennä. Itseassa tuossa pöydässä tärkeimmät kampanjoittenikin puuhamiehet vaalipäällikköni Riku Bitterin ja kumppaneiden johdolla.

Riihimäellä oma alustukseni käsitteli pääasiassa sote-ratkaisua ja sen vaikutuksia Hämeeseen ja Riihimäen seutukunnalle. Mutta myös kehyspaketista puhuin ja hieman aina ulko- ja turvallisuuspolitiikkaakin. Ja hyvää keskustelua vaikka kipeitä ja vaikeita asioita kehyspaketissa meille kaikille onkin. Nyt vain on pakko meidän kaikkien kantaa vastuuta ja onneksi nytkin niin, että jokainen oman kantokykynsä mukaan. Eli kehysriihenkin paketti tehty niin, että tuloerot eivät maassamme kasva.

Mutta nyt takaisin vielä Helsinkiin kahdeksan junalla. Vielä jatketaan siis hieman kellonkin ympäri tällä kertaa.

 

 

Kommentit