Nuorten Parlamentin päivä eduskunnassa.

Blogi, perjantaina 28.03.2014

Tänään perjantaina eduskunnassa oli aikamoinen vilske. Nuorten Parlamentin päivään osallistui 120:sta koulusta yhteensä yli 430 nuorta ja kerhonohjaajaa. Itse olen ollut oman kansanedustajaurani aikana joka kerta paikalla kun nuoret ovat talomme täyttäneet ja niin halusin olla tänäänkin. Ja todellakin kannatti. Heti aamusta eduskunnan portailla oli paljon väkeä ja nuoret ottivat toisistaan kuvia eduskuntatalon edessä. Nuorten kanssa samaan aikaan rappuja kiipesi muuten ylös pitkän 40-vuotisen uransä tänään eduskunnassa viimeiseen työpäiväänsä päättänyt Reiska eli Reijo Tuomola. Reijo tulii taloon 1975 vaalien jälkeen ja tänään sitten hienon uran uran viimeinen työvuoro. Kollegani Eero Lehti toimi viimeisen päivän autonkuljettajana ja Reiskan oli silmäkulma kosteana kun hänet aplodein otimme muutaman kansanedustajan kanssa aamulla vastaan. Reijoa jään minäkin kaipaamaan. Aivan ainutlaatuinen pitkänlinjan vahtimestari talossa. Muistan kuinka heti ensimmäisenä päivänä kävellessäni itse sisään eduskuntaan kansanedustajana keväällä 2007 Reijo tervehti heti nimellä todeten: Hyvää huomenta edustaja Heinonen. Hän oli opetellut muutamassa päivässä ulkoa kaikkien kansanedustajien nimet. Olihan se aika sykähdyttävä tervetulotoivotus nuorelle kansanedustajalle. Mutta ennen muuta muista ne kaikki hetket ja päivät joina Reijo on ottanut vieraita vastaan ja ollut aina ystävällinen ja lämminhenkinen. Ja ne kaikki avuliaat hetket joita näihin meidän yhteisiin seitsemään vuoteen mahtui. Harmi, että näin ei enää monesta uudesta voi sanoa. Onneksi vanhan linjan miehiä Reiskankin jälkeen taloon vielä muutama jää ja onhan siellä nuorissakin hyviä. Eli vielä täälläkin Reiskan hyviä eläkepäiviä ja kiitos kaikesta!

Talo täyttyi hetkessä ja aamupäivällä itse osallistui nuorten kanssa Puolustusvaliokunnassa keskusteluun ja sitten lukuisia tuokioita niin istuntosalissa kuin käytävilläkin aivan ainutlaatuisen hienojen nuorten kanssa. Näistä tänään eduskunnassa olleista nuorista voitte te kaikki heidän äidit ja isät ja opettatkin olla todella ylpeitä. Ja ylpeitä myös heidän kyselytunnistaan johon Nuorten Parlamenttipäivä huipentui iltapäivällä.

Nuorten parlamentin täysistunto toteutettiin suullisena kyselytuntina ja nuorille vastaamassa totta kai oikeat hallituksemme ministerit. Koulujen parlamenttikerhoissa oli valmisteltu aivan äärimmäisen hyviä ja ajankohtaisia kysymyksiä ja nuoret vielä olivat itse saaneet valita niistä parhaat tänään kyselytunnilla sitten kysyttäviksi. Vajaan 30 kysymyksen joukosta muutaman puhemies nosti myös äänestykseen. Kaiken kaikkiaan nuorten parlamentin istunto äänesti neljä kertaa. Aiheina olivat Kansallisen valuutan käyttö, kesä- ja talviajan tarpeellisuus, mopojen nopeusrajoitukset sekä historian säilymisestä oppiaineena. Eurosta nuoret eivät halua luopua, eivät talviajastakaan ja myös mopojen nykyinen nopeusrajoitus sai enemmistön kannatuksen. Niin ja myös historian opetuksen nämä nuoret haluavat säilyttää jatkossakin pakollisena oppiaineena. Itse kaikesta muusta samaa mieltä paitsi kuin tuosta talviajasta luopumisesta. Minusta meille riittäisi tänäpäivänä yksi ja sama aika ympäri vuoden.

Istunnon jälkeen vielä puhemiehet tarjosivat nuorille lounaan valtiosalissa ja sen jälkeen itse tapasin vielä omassa kahvitilaisuudessa Iittalan koulun nuoret. Mukavat ja aktiiviset kaverit ja vajaa tunti meni kahvikupin ääressä heidän kanssa hetkessä. Heille jätin myös kutsun tulla uudestaakin eduskuntaan. Katsomaan siis millainen on ihan tavallinen eduskunnan arki.

Puhemies Riitta Uosukaisen aikanaan vuonna 1998 alulle panema Nuorten parlamentti on siis aivan huikea juttu. Ja Valtioneuvos tänäänkin itse jälleen paikalla. Hänetkin aina mukava tavata ja tälläkin kertaa monta ajankohtaista politiikan teemaan kahden kesken keskusteluissamme. Arvostan tätä rouvaa todella paljon.

Mutta kiitos tästä Nuorten päivästä. Hauskaakin oli ja monta hienoa selfietä tuli nuorten kanssa napattua. En edes tiedä minne kaikkialle some-maailmaan kuvia minusta ja nuorista tänään levisikään 🙂

…..

Palautetta kehysriihen kipeästä paketista on tullut jonkin verran. Ymmärrän viestit. Ja merkille pantavaa sekin, että harmistuneita viestejä tulee joka puolelta. Se kertoo juuri siitä kuinka vaikea paketti ja ratkaisu tämä on. Se siis koskettaa ikävällä tavalla ihan jokaista suomalaista eli niin meitä perheellisiä kuin työssäkäyviä, yrittäjiä, autoa käyttäviä, omakotitalossa tai kerrostalossa asuvia, työttömiä ja eläkeläisiäkin. Mutta onneksi niin, että kaikista pienillä toimeen tulevat saavat lapsilisäleikkauksen kompensaationa takaisin toimeentulotuessa jne. Ja lääkekuluissakin niin kuin jo aiemmin totesin helpotusta tulee heille jotka joutuvat paljon lääkkeitä käyttämään kun taasen esimerkiksi minun lääkekustannukset nousevat.

Eli montaa kohtaa on tänäänkin arvosteltu ja vaadittu korjattavaksi. Itse totesinkin, että isoa kokonaisuutta ei voi pala palalta avata. Se on kuuden puolueen yhteinen iso paketti jonka lopulta kaikki hyväksyivät. Mutta se ei toki poista sitä, että asioita ei katsottaisi huolella läpi kun niiden vienti nyt laintasolle alkaa. Totta kai kaikki vielä katsotaan ja myös eduskunnassa valiokunnissa läpikäydään. Ja itse pelkään, että esimerkiksi oppivelvollisuusiän pidentäminen vielä kaatuu rahan puutteeseen. Siihen on varattu vain 15 miljoonaa euroa kun todellinen kustannus ehkä vähintääkin 100 miljoonaa jos ei jopa useammankin. Sillä pakollisuus jatko-opintoihin tarkoittaa myös maksuttomuutta ja näin ollen ensimmäisen vuoden osalta ilmaiseksi tulisi niin lukion kuin amistonkin oppikirjat ja muut materiaalit sekä isona asiana koulumatkat. Siitä on helppo laskea, että 15 miljoonaa ei todellakaan riitä mihinkään. Vaikka sinänsä tuollainen maksuttomuus olisi varmasti kaikille enemmän kuin tervetullut.

Ehkä siis lopulta palaamme tässäkin meidän kokoomuksen esittämään malliin missä pakosta luovutaan ja ohjataan lisäsatsaus niihin nuoriin jotka eivät muuten ole pääsemässä jatko-opintojen syrjään kiinni tai eivät löydä työpaikkaa välivuodelleen tai muutakaan. Sinne ne panokset kannattaa laittaa missä niillä tässä vaikeassa taloustilanteessa saadaan eniten aikaan.

Lapsilisäratkaisu on myös kipeä ja vaikea. Ymmärrän hyvin huolen monessa lapsiperheessä. Päätös 150 miljoonan leikkauksesta tänne on nyt yhdessä tehty, mutta senkin yksityiskohdat katsotaan jatkovalmistelussa. Esimerkiksi on tärkeää turvata yksinhuoltajien korotus jatkossakin ja myös monilapsisten perheiden tilanne. Ja ehkä tuota oppivelvollisuusiän korottamiseen lopulta hukkuvaa miljoonapottia voisi ohjata tännekin.

Mutta pääministeri Jyrki Katainen kuvasi tilannetta tänään hyvin näin: ”Viitaten Ylen aamun uutiseen koskien hallituksen päätöstä lapsilisien leikkauksesta on paikallaan todeta, että hallitus päätti tiistaina 25.3. laajasta kokonaisuudesta sopeutustoimia ja kasvuhankkeita osana julkisen talouden suunnitelmaa. Päätösten konkretisointi etenee normaalina lainsäädäntö- ja budjettivalmisteluna kohti elokuun budjettiriihtä, ja varmasti monia yksityiskohtia tullaan kevään aikana hallituspuolueiden kesken tarkentamaan. Hallitus ei kuitenkaan ole avaamassa tiistaina tehtyjä päätöksiä. Päätöskokonaisuus luonnollisesti sisältää kaikille hallituspuolueille vaikeita yksittäisiä esityksiä mutta sopeutuksen mittaluokka ja sen kohdentuminen on riihipäätöksissä yhdessä sovittu ja Suomen ja suomalaisten tulevaisuuden vuoksi nyt on yhdessä pystyttävä viemään läpi sovitut ratkaisut.”

Kulmia siis hiotaan, mutta talous on laitettava kuntoon. Sitä jo vaatii meidän lapsiperheiden lapsetkin.

Kommentit