Minä toivon, että keskiviikon jälkeen tulee jatkossakin torstai… Mikko Puumalainen

Blogi, lauantaina 29.03.2014

Minä toivon, että keskiviikon jälkeen tulee jatkossakin torstai…

Apulaisoikeuskanslerinosti tällä viikolla jälleen keskusteluun huolensa Suvivirrestä. Itseasiassa Puumalainen nostaa keskusteleen kaiken uskonnollisten juhlien järjestämisen kouluissa. Tulilinjalla on siis joulujuhlat ja pääsiäinen jne. Ratkaisulla kuulemma valvotaan ”perus- ja ihmisoikeuksien toteutumista”. Apulaisoikeuskansleri kehottaakin Opetushallitusta miettimään säädöksiä uudelleen ja näin luomaan kouluille yhteiset pelisäännöt.

Aiemmin Opetushallituksen linja on ollut, että ”koulun kevät- tai joulujuhlasta ei tee uskonnollista tilaisuutta se, jos siihen sisältyy jokin uskonnollinen elementti, esimerkiksi virsi tai jouluevankeliumin osia”. Ja minusta ratkaisu ja linjaus on ollut aivan oikea. Se on nimittäin perustunut perustuslakivaliokunnan kannanottoon vuodelta 2002 ja myös eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen kannanottoon vuodelta 2013. Kummassakin on todettu selkeästi, että Suvivirsi ei ole uskonnollinen, joten sitä voi laulaa kouluissa. Ja lisäksi Opetushallitus on linjannut aivan selkeästi, että jos joku oppilas kokee tilaisuuden omantuntonsa vastaiseksi, hänen ei ole tarvinnut osallistua siihen. Eikö tämä ole riittävää? Minusta on.

Minulla itselläni on ollut nimittäin myös oppilas joka ei voinut osallistua uskontonsa takia Äitienpäivä-kortin tekemiseen. Äitiä ei kuulemma pidä muistaa vain yhtenä päivänä vaan joka päivä. Eikö tämä perinne myös apulaisoikeuskansleri Puumalaisen uuden linjauksen mukaan ole siis tämän oppilaan perusoikeuksien kannalta ongelmainen. Ehkä hän seuraavaksi esittää kiellettäväksi äitienpäivänkin.

Ja onhan meillä vanhaa perinnettä ja perintöä paljon. Jos haluaa vastaavan pilkun viilaamiseen mennä niin eikö kirkkoon kuulumatonta loukkaa joululomat, pääsiäislomat ja juhannulomat puhumattakaan vapaapäivistä kirkollisina pyhinä. Tai miksi kirkkoon kuulumattoman täytyy noudataa Raamatusta tulevaa seitsenpäiväistä viikko-rakennetta. Tai miksi minun tulee käyttää Skandinaavisten vanhojen jumalten mukaan nimettyjä viikonpäiviä vaikka en näihin jumaliin uskokaan. Ja varmasti jotakuta voi loukata myös lippumme SiniRISTIlippu. Tai Maamme-laulumme jossa erityiseen arvoon nostetaan täällä syntyneet. Ja totta kai myös joulun juhliminen koulussa on jo perintö kristinuskosta jne.

Haluan siis tällä vain nyt korostaa sitä, että suomalainen arki on täynnä muistoja ja merkkejä niin kristinuskosta kuin sitä vanhemmistakin ajoista. Perinnettä ja perintöjä joita minusta on ihan hieno vaalia ja näyttää. Ja minusta on ihan ok, että kristinuskosta tulevat vapaapäivät kuuluvat myös ei kristityille jne.

Miksi suomalaisesta yhteiskunnasta halutaan tehdä suvaitsematon? Kirkko on koko ajan tullut suvaitsevaisemmaksi niin eikö suomalainen yhteiskuntakin voisi. Ja minusta yhteiskuntamme sitä pääasiassa onkin. Ja ei suvaitsemattomuutta ole se, että halutaan perinteitä vaalia. Eikä suvaitsevaisuutta se, että luovutaan kaikista perinteistä.

Minä toivon, että jatkossakin kouluissa lauletaan Suvivirsi. Ja toivon, että kouluissa tehdään pääsiäisaskarteluja. Ja toivon, että äitienpäivän kortteja askarrellaan. Ja toivon, että keskiviikon jälkeen tulee jatkossakin torstai vaikka en itse uskokaan ukkosen jumala Thoriin (Toriin).

Eli eiköhän tässä maassa ole jokunen isompikin ongelma kuin vanhat perinteet ja niiden vaaliminen, näkyminen ja kuulumisen suomalaiseen arkeen.

Tänään lauantaina aamusta Loppijärvelle. Järvemme iso selkä kirkonkylän puolella jo avoinna, mutta Hevosojan selällä vielä jäätä. Sirkkeli lauloi tänään lintujen kanssa kilpaa. Terassin laudoitusta siis aamusta aina pimeän tuloon asti. Ja huomenna jatkamme. Mukava vapaapäivä ja se siis hyötyliikunnan ja rakentamisen parissa. Ja ehdin minä hetkeksi metsäänkin lenkkeilemään. 

Tänään bongattu kurki Loppijärven pesälle laskeutumassa ja myös leskenlehtiä lisää. Ja kuulemma perhe bongasi jo kekomuurahaisetkin. Kevät keikkuen tulevi. Tekisi ihan mieli laulaa jo Suvivirsi.

Jo joutui armas aika ja suvi suloinen. Kauniisti joka paikkaa koristaa kukkanen. Nyt siunaustaan suopi taas lämpö auringon, se luonnon uudeks’ luopi, sen kutsuu elohon.


Kommentit