Sotaorpojen kuntoutustarve kirjattava lakiin – Sotiemme veteraanit olivat heidän isien aseveljiä

Blogi, torstaina 24.01.2019

”Sotiemme veteraanit olivat isiemme aseveljiä”

Näin sotaorvot muistuttivat ja kuvasivat tilannettaan. Sain tänään aamulla osallistua puhemies Paula Risikon johtaman Kaatuneitten Omaisten Liiton Sotaorpous -seminaariin. Itselleni nämä asiat ovat tuttuja työni kautta liittyen sotiemme veteraanien ja invalidien kuntoutus- ja hoiva-asioihin, mutta myös Veteraaniasiainneuvottelukunnan kautta.

Sotaorvot ovat viime sodissamme kaatuneiden tai sotien seurauksena menehtyneiden lapsia. Jatko- ja Lapinsodan päätyttyä sotaorpoja oli noin 55 000 ja tänäpäivänä arvioiden mukaan noin 20-25 000. Keski-ikä heilläkin jo 80 vuotta.

Nyt kun olemme saaneet sotiemme veteraanien ja sotainvalidien hoito- ja hoiva-asiat ja niiden rahoituksen kuntoon niin minusta on enemmän kuin oikeutettua puhua entistä vahvemmin myös sotaorpojen tilanteesta. Alleviivaan nyt vielä, että Kaatuneitten omaisten liitto ja sotaorvot eivät halua itselleen sotiemme veteraaneille ja sotainvalideille varattuja resursseja vaan haluavat ovat tilanteessa myös kuntoon. Antoisan ja myös tunnelmarikkaan seminaarin lopputulemma oli, että sotaorpojen kuntoutustarve kirjataan lakiin ja varataan kuntoutuksen toteuttamiseen tarvittavat resurssit.

Minulle tämä on asia mikä tulee hoitaa kuntoon. On väärin, että nämä perheet ja lapset ovat joutuneet vuosikausia tavalla ja toisella kärsimään ja myös erilaiseen asemaan ja tilanteeseen myös taloudellisesti kuin ne perheet joiden isät selvisivät takaisin. He kaikki tekivät yhtä arvokasta työtä ja toisen uhri oli vielä suurin mahdollinen.

Kun olen myös vääntänyt ja kääntänyt kuntoon kriisinhallintatehtävissä toimivien vakuutusturvaa ja myös heidän lasten ja perheiden vakuutusturvaa niin koen tämän myös sitä kautta tärkeäksi. Saimme lopulta aikaan Kriisinhallintaveteraaniohjelman ja muutenkin näitä asioita on tällä ja viime kaudella laitettu kuntoon. Ja niin pitää ollakin ja myös näillä naisilla ja miehillä varmuus siitä, että pahimmmankin sattuessa kannamme vastuumme ja huolen heidän perheistään eteenpäin. 1939-1945 sotaorpojen kohtelu on tässä avaintekijä ja sen suunnannäyttäjän pitää olla uskoa ja varmuutta luova ja sitä se ei tällä hetkellä ole.

Kiitos vielä puhemies Paula Risikolle ja Kaatuneitten Omaisten Liitto ry:lle ja Jarmo Hietaselle hienosta ja asiapitoisesta seminaarista. Mukana olen.

Tänään päivään mahtui muutamakin edunvalvontatapaaminen. Ensin Riihimäen Lasimuseon tilannetta museonjohtaja Hanna Mamia-Waltherin ja kulttuuriministerin väen kanssa.

‪Tänään eduskunnassa kävimme läpi Suomen Lasimuseo tilannetta yhdessä lasimuseon johtaja Hanna Mamia-Waltherin ja kulttuuriministeri Sampo Terhon edustajien kanssa. Tärkeää, että Lasimuseon valtakunnallinen status säilyy jatkossakin.

Lasimuseohan on Kanta-Hämeen ainoa valtakunnallinen erikoismuseo. Se on meille tärkeä matkailu- ja turismikohdekin ja vetääkin todella hyvin. Suomen Lasimuseon viime vuoden kävijämäärä oli paras 20 vuoteen.

Nyt on uhka, että Lasimuseon voisi menettää ns. valtakunnallisen erikoismuseon statuksen. Tämän tuoma rahoituslisä on ollut museolle noin 70 000 euroa ja lisäksi henkilötyövuosiin on tullut ja tulee siis ainakin vielä toistaiseksi 10 prosentin korotus. Riihimäen kaupunki tukee museota vuositasolla noin 450 000 eurolla. Eli rahoitukseen nähden ehkä vieläkin tärkeämpää on sen että erikoismuseostatus on turvannut Lasimuseolla säännöllisen kansainvälisen näyttelytoiminnan ja vaikuttanut myös alan taiteilijoiden töihin.

Nyt siis työnalla museolain uudistus. Kaikki museot joutuvat hakemaan asemansa uudelleen ja ilmassa on ollut huolta, että Suomen Lasimuseo ei mahtuisikaan enää valtakunnallisten erikoismuseoiden joukkoon. Nyt täytyy kääntää ja vääntää asian oikeaan asentoon. Hyvä palaveri tämäkin. Itse uskon, että Lasimuseon asema säilyy. Sellainen tuntuma nyt.

Sitten myöhemmin vielä käytiin läpi autoalan ja autorahoituksen tilannetta liittyen pikavippilainsäändäntöön ja sen rajoituksiin ja mahtuihan päivään myös VLN:n Suunta-asiakirjan päivättämistyönkin palaveri.

Sellainen torstai. Toivoa täynnä.

Kommentit