Julkinen talous nyt lähes tasapainossa, työllisyystavoitteeseen päästiin – Kokoomuslaiseksikin moitittu talouspolitiikka siis toimii

Blogi, perjantaina 25.01.2019

Hallitus on Talouspolitiikan arviointineuvoston mukaan käytännössä saavuttanut hallituskaudelle asettamansa finanssipoliittiset tavoitteet.

Tällä viikolla riippumaton Talouspolitiikan arviointineuvosto, johon kuuluu puheenjohtajana professori Roope Uusitalo ja jäseninä professorit Torben M. Andersen, Anneli Anttonen, Kaisa Kotakorpi ja Mikko Puhakka, julkisti viidennen raporttinsa mikä käsittelee nykyisen hallituksen valtiovarainministeri Petteri Orpon johdolla toteutettua talouspolitiikkaa vaalikauden 2015–2019 aikana. Raportissa arvioidaan hallituksen talouspolitiikan linjaa ja julkisen talouden kestävyyttä, mutta nyt raportin erityishuomion kohteena on sosiaali- ja terveydenhuolto.

Raportti on varsin myönteistä luettavaa. Arviointineuvoston mukaan kansainvälinen kysyntä on edistänyt maamme työllisyyden kasvua tämän hallituskauden aikana, mutta raportti toteaa yksiselitteisesti, että hallituksen politiikka ja sen tekemät päätökset ovat tätä johdonmukaisesti tukeneet. Raportti siis vahvistaa sitä käsitystä, että tällaisessa tilanteessa emme todellakaan olisi ilman hallituksen toimia ja toisaalta voi vain ajatella millainen tilanne olisi jos talouspoliittiikkaan ei olisi tehty suunnanmuutosta 2015. Silloinhan talouspolitiikan vetovastuu siirtyi SDP:n valtiovarainministeriltä kokoomuslaiselle valtiovarainministerille. Hallituspohja myös muuttui toisenlaiseksi.

Huomion arvoista on muuten sekin, että samainen arviointineuvosto ei aiemmin uskonut hallituksen pääsevän tavoitteisiinsa. Itseasiassa vielä vuosi sitten arviointineuvosto lausui, ettei hallituksen tavoite 72 %:n työllisyysasteesta todennäköisesti toteudu. Mutta toisin siis kävi ja hallituksen työllisyystavoite 72% täyttyi viime vuoden 2018 marraskuussa ja eilen uutiset kertoivat, että työllisyyden trendi oli marraskuussa 72,5%. Näin ollen työllisyysaste on nyt yli hallituksen tavoitteen ja uskon, että kevään aikana tilanne edelleen paranee. Arviointineuvoston mukaan työllisyyden kasvu on nykyisellä hallituskaudella ollut nopeaa.

Julkisen alijäämän pienentymisestä ja työllisyystilanteen reippaasta parantumisesta huolimatta talouden kestävyysongelma on edelleen huolestuttava. Arviointineuvosto katsoo hallituksen saavuttaneen keskipitkän aikavälin talouden tasapainotustavoitteensa, mutta pitkän aikavälin kestävyysvajetta hallitus ei ole pystynyt kuromaan umpeen. Tämän soisi kaikkien päättäjien tarkkaan lukevan ja huomioivan. Tehtävää siis riittää ja hanskat tulee pitää tukevasti käsissä.

Neuvosto epäilee myös Soten tavoitteita talouden näkökulmasta ja kehottaakin  viemään sote-uudistusta eteenpäin asteittain erityisesti valinnanvapautta porrastaen. Tämä on totta ja näin myös uudistus on nyt rakennettu eli kaikkea ei todellakaan olla räväyttämässä ns. kerralla liikkeelle. Itse olen varma, että tapahtuu soten kanssa nyt mitä tahansa niin työ tämän pohjalta jatkuu ja tulee myös etenemään asteittain ja myös korjauksia siihen tulee varmasti vuosittain ns. maailman tappiin asti. Sellaista mallia ei olekaan mikä olisi kerralla valmista toimisi ikuisesti ilman korjauksia.

Arviointineuvoston mukaan talouden pitkän aikavälin tasapaino edellyttää noin 4% pysyvää rahoitusjäämän kohentumista. Käytännössä siis tämä tapahtunee  joko menoja vähentämällä tai tuloja lisäämällä. Itse valitsen mieluummin tulojen lisäämisen ja siksi esimerkiksi kannustavaa työnverotuksen alentamista on järkevää jatkaa. Jos työnverotus ensi kaudella päästetään kiristymään niin nopeasti myös työllisyyskehitys taittuu ja jälleen työttömyys alkaa pahentua.

Talouspolitiikan arviointineuvoston mukaan pitkällä aikavälillä maamme finanssipolitiikan pitäisikin olla nykyistä kireämpää. Toivotaan, että keväänkin keskustelut käydään tosiasiat tunnustaen ja totuudessa pysyen.

….

Kello 9.10 ja työhuoneessa jo toista tuntia. Kohta alkaa puolustusvaliokunta ja sitten käymään Jukka Rintalan studiolla. Kuppinainen siis saa jatkoa. Ja iltapäivällä vielä täysistunto ja sitten Riihimäellä hieman vaalitunnelmiakin.

Antoisa päivä takana ja pian juttuja taas julkikin. Jukan siveltimestä taas jotain aivan ainutlaatuista ja upeaa. Kannattaa varata omat Heinonen 2019 -mukit pian. Eli rajoitettu erä jälleen ja sama malli kuin 2011 ja 2015 eli sopii sarjaksi. Muki julkaistaan sunnuntaina täällä.

Huomenna sitten juhlapäivä. Kotiyhdistys täyttää 100 vuotta!

 

Kommentit