Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistaminen vaatii jatkoaikaa – Hallitus eroaa – Kuu kiurusta kesään, soteen vielä muutama vuosi…

Blogi, perjantaina 08.03.2019

Tänään eduskunnassa oli pakko todeta, että näin laajana ei sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistaminen onnistu. Ongelmaksi muodostui lopulta mm. maakuntahallinto ja maakunnille suunnitellut muut palvelut. Niiden osalta aikataulu loppui vain kesken. Samalla pääministeri Juha Sipilä päätti heittää pyyhkeen kehään ja pyysi eroa. Dramaattinen päivä siis.

1970-luvulla hallitukset erosivat erilaisten keskinäisten riitojen takia, mutta nyt Sipilä päätti pyytää eroa epäonnistuttuaan pääministerinä hallituksensa keskeisessä uudistushankkeessa.

Suurelti tämä ei eduskunnassa tule näkymään sillä hallitus jatkaa ns. toimitusministeriönä ja toisaalta hallitus ei enää uusia uusia esityksiä hallitukseen ollut tuomassakaan.

Aamulla jakoon 1000 neilikkaa Naistenpäivän kunniaksi! Hyvää Naistenpäivää kaikille!

Sosiaali- ja terveyspalvelut tulee kuitenkin uudistaa sillä nyt alueelliset erot esimerkiksi ihan normaalissa kiireettömässä lääkäriinpääsyssä ovat liian suuret. Moni suomalainen joutuu jonottamaan lääkäriin viikkoja, jopa kuukauden ja samaan aikaan he joilla on oikeus työterveyshoitoon tai on varaa maksaa pääsevät jonottamatta lääkäriin yksityisen vastaanoton kautta. Monet eläkeläiset, työttömät ja myös lapsiperheet joutuvat kuitenkin odottamaan jonoissa hoitoon pääsyä. Tämä usein vaikeuttaa ja lisää myös hoidon tarvetta, kun oikea-aikaista hoitoa ei ole saatavilla ja näin kustannuksetkin nousevat ihmisillisistä menetyksistä ja tuskista puhumattakaan.

On tärkeää tasa-arvoistaan suomalainen terveydenhoito ja tehdä siitä sellainen, että jokainen pääsee jonottamatta lääkäriin ja myös jatkohoitoon. Minusta on tärkeää myös tiukentaa hoitotakuun määräaikoja ja edellyttää, että leikkauksiin yms. pääsee selvästi nykyistä nopeammin. Jos tätä ei julkinen puoli pysty takaamaan niin silloin esimerkiksi maksusitoutumuksilla tämä pitää tarjota ja varmistaa jokaiselle esimerkiksi yksityisiin palveluihin tukeutuen.

Nostaisin itse nyt tässä jatkotyössä keskiöön koko sosiaali- ja terveydenhoidon vahvistamisen. Se tarkoittaa lääkäripalveluita, mutta myös parempaa vanhustenhoitoakin. Vanhustenhoito tarvitsee lisää hoitajia ja myös minimihoitajamitoituksen. Mutta myös valvontaa tulee vahvistaa ja tehostaa. Tämän muuten tulee koskea myös lasten ja nuorten palveluita ja myös vammaispalveluita. Laatu pitää saada nyt kohdalleen.

Valinnanvapaus on minusta edelleen tavoittelemisen arvoinen juttu. Se kannattaa nyt toteuttaa perusterveydenhoidossa ja vahvistaa esimerkiksi palvelusetelein hyvää hoitoa ja hoivaa myös läpi koko soten. Kun ihminen esimerkiksi voi itse valita palvelusetelin kautta hoivakodin tai lääkärin niin silloin laatuunkin panostetaan ja sitä myös seurataan. Tämä on tehokkainta omavalvontaa.

Sote tarvitsee myös vahvemmat ja laajemmat hartiat. Olisiko nyt vihdoin aika kuunnella myös asiantuntijoita ja edetä tässä viiden erikoissairaanhoidon alueen eli ns. Erva-alueen kautta. Näin pystymme varmistamaan koko maahan hyvät ja laadukkaat palvelut.

….

Päivän ohjelma siis uusiksi. Aamulla ennen tätä ehdimme toki jo seiskan jälkeen asemalla jakamaan neilikoita. 2000 neilikkaa aamulla Naistenpäivän kunniaksi jakoon. Ihania hymyileviä naisia kiirehtimässä osa töihin ja toiset minne kukin.

Hyvää Naistenpäivää! Ja kiitos teistä kaikille!

 

..

Kello 22.14. Illalla vielä hieman nollaamassa ajatuksia Ritariareenalla. HPK:lle makea voitto tällä kertaa HIFK:sta ja hyvä kevään vire jatkuu. Oranssia väriä siis kevääseen.

Mutta aika hurja päivä. Oma käsitykseni vahvistunut siitä, että Keskusta tulee vielä yllättämään ensi viikollakin. Näyttää siltä, että kaikki ei tapahtunut ihan niin ilman suunnitelmaa ja siksi uskon, että puolueen EU-vaalien ehdokaslista vahvistuu vielä ja myös vetovastuu eduskuntavaaleista saa uutta. Tätä tuntui tukevan myös sekin, että Sipilä ei enää illalla osallistunut Ylen puheenjohtajakeskusteluun vaan Antti Kaikkonen tuurasi muiden puheenjohtajien rinnalla. Kannattaa seurata mitä tapahtuu. Kulmuni vai Saarikko? Mene ja tiedä vai jatkaako Sipilä kuitenkin.

Sipilän ratkaisu oli maamme kannalta monessa mielessä varsin vastuuton. Nyt näyttää siltä, että tänään hyväksytyt tiedustelulait viivästyvät kun tiedusteluvaltuutettua ei saada nimettyä. Myös puolustusvoimien komentajan valinta siirtyy vaalien yli ja uhkana on myös se, että soten ns. rajoittamislakien lainvoiman pohja murenee ja joku taho tullee kokeilemaan voisiko jostain olemassa olevasta kuntayhtymästä ja edessä voi olla yllättävän laajakin palveluiden ulkoistamisen aikaikkuna mitä voidaan käyttää. Ja onhan näitä huolia muitakin mitä tilanne missä maassamme ei ole päätösvaltaista hallitusta voi syntyä.

Huomenna uusi aamu. Oli mukana huomata illalla Ylellä, että meidän puheenjohtaja Petteri Orpo otti vahvaa johtajuutta tilanteesta. On tärkeä, että joku vie tilannetta eteenpäin ja tekee sen luottamusta ja yhteistyötä rakentaen.

Aamusta itse suuntaan Lounais-Hämeen kiertueelle. Forssa, Jokioinen jne. Nähdään!

Hieman tunnelmia päivästä.

 

 

 

Kommentit