Mitä ihmettä? – Samaa pohdin minäkin

Blogi, lauantaina 09.03.2019

Tunnelmia Lounais-Hämeen kiertueelta. Paljon väkeä ja hyviä keskusteluja. Ja kiitos teille uusille jotka tänään myös tiimiini mukaan ilmoittauduitte. Kiitos!

Lotta Saarenmaa vastasi tämän päivän kierroksen järjestelyistä. Lotta on myös Forssan kaupunginvaltuutettu ja tänään hän kertoikin kotikaupunkinsa asioista myös väelle Jokioisten Leivän kahvilassa.

Tänään kiertueeni vei Lounais-Hämeeseen. Munkkikahvikiertue pysähtyi Forssan ja Jokioisten kahviloissa ja paikallisten asioiden lisäksi puhutti ja ihmetytti pääministeri Juha Sipilän eropäätös. Yllättävä eroilmoitus perjantaina 8.3.2019 ja siirtyminen päätösvaltaisesta hallituksesta toimitusministeriöön hämmensi. Oli pakko todeta, että niin hämmensi minuakin.

Oma ja yksin pääministerin tekemä ratkaisu viedä omalta enemmistöhallitukseltaan päätösvalta juuri tärkeimmällä hetkellä oli hullua. Monet asiat eivät nyt etene sillä toimitusministeriö ei esimerkiksi saa enää viedä eteenpäin keskeneräisiä hallitusohjelman tavoitteita vaan tehdä vain ns. pakolliset juoksevat asiat.

Näyttää siltä, että Sipilän ero tulee myös viivyttämään tiedustekulakien voimaansaamista. Kokonaisuuden keskeisin toimija tiedusteluvaltuutettu piti valita valtioneuvostossa lähipäivinä. Eduskunnan perustuslakivaliokunta ehti asiasta jo lausuntonsa antaa. Nyt kuitenkin toimitusministeriönä ei hallitus voi tätä virkanimitystä tehdä. Myös Puolustusvoimien komentajan valinta siirtynee tulevaisuuteen jne.

Myös isommat ja suuremmin linjaavat asetusmuutokset jäävät nyt tekemättä. Pitkään työstämänme harrasteajoneuvorekisteri on tällainen ja myös museoautojen katsastuksista luopumispäätöskin. Nyt on iso kysymysmerkki miten mm. näihin tuleva hallitus suhtautuu vai kuoppaako se nämä ja monet tärkeät päätöstä vaille olevat ratkaisut kokonaan.

Ja kyllä omat ongelmansa aiheuttaa myös se, että Suomen pitäisi ja pitää valmistautua kovaa vauhtia tulevaan EU:n puheenjohtajakauteensa. Nyt tältäkin valmistelulta selkänoja on ainakin huterampi ja monelta muultakin.

Näyttää siltä, että oma asema ja oman puolueen heikko gallup-suosio sai nyt aikaan sellaisen teatterinäytöksen minkä vaikutuksia emme kaikkia edes tiedä. Ja kun eihän tässä ollut kyse mistään vastuunkannosta. Mitä vastuuta enää tässä vaiheessa kannetaan kun hallituksen esitykset on jo annettu. Nyt päätös oli enemmänkin minusta vastuunpakoilua.

Ja niin kuin eilen jo kirjoitin niin epäselvää on myös sekin miten mahdollisesti oikeusasteet tulkitsevat terveyspuolen ns. rajoittamislakeja, kun niiden perustelupohja mureni. Luulen, että joku kunta tulee vielä koeponnistamaan tämänkin ja jos se menee läpi niin edes voi olla ennennäkemättömän suuri palveluiden mm. lääkäripalveluiden ulkoistamisryntäys. Saa nähdä.

Näyttää myös siltä, että tämä tapahtumasarja tulee heikentämään myös maamme luottoluokitusta. Julkisentalouden kestävyys on uhattuna ja tämä ei voi olla näkymättä myös kansainvälisten luottoluokittajien arvioissa. Jos ja kun luottamus nyt maahamme laskee niin sen seurauksena todennäköisesti valtion lainojen korot lähtevät nousuun. Katsotaan miten Fitch, Moody’s ja Standard & Poor’s tilanteen arvioivat tulevissa luottoluokituksissaan.

Forssassa tänään puhutti myös kansallispuistot ja niille neuvottelemani lisärahoitus. Tällä saadaan itseasiassa tänä vuonna tehtyä käytännössä kaikki Torronsuon ja Liesjärven kansallispuistojen korjaus- ja perusparantamistyöt. Keskusteluissa mukana myös koulutus ja tänään erityisesti ammattikoulujen tukala tilanne ja lähiopetuksen vähyys. Ja puhutti matkan varrella myös talous ja työllisyyskin.

Iso kiitos vielä Saarenmaan Lotalle hyvistä järjestelyistä ja kaikille päivän aikana myös juttusilla poikenneille. Munkkikahvit maistuivat.

Lounais-Hämeestä matka jatkui sitten vielä Riihimäelle ja illansuussa pääsin yllättäen vielä vanhojen hommien pariin kun Elmolassa sain pyynnön kuulutella lasten salibandyturnausta. Hyvää peliä ja katsomo täynnä väkeä! Hienoa liikunnan riemua ja työtä. Nyt kello 18.25 ja juuri kotiin. Huomenna jatketaan.

 

Kommentit