Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko Heinosen kanssa samoilla linjoilla keliaakikkojen ruokavaliokorvauksesta

Uutiset, tiistaina 24.07.2012

Kansanedustaja Timo Heinonen jätti Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikolle esityksen keliaakikkojen ruokavaliokorvauksen korottamisesta. Nykyinen 21 euron keliakiaa sairastavien ruokavaliokorvaus tuli käyttöön vuonna 2002 eikä sitä ole sen jälkeen korotettu. Heinosen huolen mukaisesti ministeri on nyt jättänyt ruokavaliokorvauksen korottamista koskevan talousarvioesityksen ja se on tällä hetkellä käsittelyssä.

– Olen erittäin tyytyväinen, että huutoon nyt näytetään vastattavan. Kun olin tehnyt esityksen hallitukselle sain runsaasti palautetta asiasta ja kiitostakin tärkeän asian esille nostamisesta, kertoi Timo Heinonen.

Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko ei kerro Heinosen kirjalliseen kysymykseen antamassa vastauksessaan minkä suuruista tasokorotusta hän on korvaukseen esittämässä. Eikä myöskään sitä onko hän esittämässä korvauksen sitomista indeksiin Heinosen esityksen mukaisesti.

– Tärkeintä on nyt, että asia on esillä ja keskustelussa myös hallituksen budjettipöydässä. Jatketaan työtä ja toivotaan, että saamme hyvän lopputuloksen, kommentoi Timo Heinonen.

– Erityisruokavalio aiheuttaa keliakiaa sairastaville merkittäviä lisäkustannuksia. Kansaneläkelaitos maksaa 16 vuotta täyttäneille keliaakikoille ruokavaliokorvausta 21 euroa kuukaudessa. Tällä summalla saa hädin tuskin ostettua neljä puolen kilon pakkausta gluteenittomia karjalanpiirakoita, kun taas tavallisia piirakoita saa jopa 16 pakkausta. Tavallista makaronia saa 21 eurolla yli 28 kiloa, mutta gluteenitonta makaronia vajaat kolme kiloa. Tasokorotukselle on siis todellakin tarvetta, jatkoi Heinonen ja lupasi pitää asiaa esillä syksyn budjettikeskusteluissakin.

Kommentit