Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko esittää korotusta keliaakikoiden ruokavaliokorvaukseen.

Blogi, keskiviikkona 25.07.2012

Sain eilen sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikolta vastauksen esitykseeni korottaa keliaakikoiden ruokavaliokorvausta. Nykyinen 21 euron keliakiaa sairastavien ruokavaliokorvaus tuli käyttöön vuonna 2002 eikä sitä ole sen jälkeen korotettu. Korvaus on siis jäänyt pahan kerran jälkeen todellisista kustannuksista ja vaikka tarkoituskaan ei olisi korvata koko hinnaneroa normaaliin ruokavalioon niin korvaus vaatii korotusta. Huoleni ja kirjallisen kysymykseni mukaisesti ministeri Risikko on nyt jättänyt ruokavaliokorvauksen korottamista koskevan talousarvioesityksen ja se on tällä hetkellä käsittelyssä. Asia on siis etenemässä.

Erityisruokavalio aiheuttaa keliakiaa sairastaville merkittäviä lisäkustannuksia. Kansaneläkelaitos maksaa 16 vuotta täyttäneille keliaakikoille ruokavaliokorvausta 21 euroa kuukaudessa. Tällä summalla saa itseasiassa hädin tuskin ostettua neljä puolen kilon pakkausta gluteenittomia karjalanpiirakoita, kun taas tavallisia piirakoita saa jopa 16 pakkausta. Tavallista makaronia saa 21 eurolla yli 28 kiloa, mutta gluteenitonta makaronia vajaat kolme kiloa. Tasokorotukselle on siis todellakin tarvetta.

Tämä asia lähti liikkeelle Riihimäeltä markkinoilta. Eräs rouva tuli aiheesta keskustelemaan ja lupasin aiheeseen tarttua. Eli tässä jälleen yksi esimerkki siitä, että toritapahtumilla ja keskusteluilla niissä on vaikutusta ja saadaan muutoksiakin aikaan.

Seuraavan kerran markkinahumussa olemme mukana Lopen Yrittäjien Rompetorilla ja markkinoilla tulevana sunnuntaina. Yrittäjät ovat järjestäneet tapahtumaansa erityisen oman Kunnallisvaalitorin paikallisille puolueille ja onkin hienoa saada puolueita samaan ryppääseen mukaan. Aiheina siis varmasti valtakunnan politiikkaa, mutta tällä kertaa ennenkaikkea Lopen kunnallisvaalit ja teemat niissä. Itse olen mukana Lopen Kokoomuksen teltalla sunnuntaina 29.7. klo 11-13 ja paikalla silloin myös kollegani Ben Zyskowicz. Ja myös paljon kokoomuslaisia kuntapäättäjiä ja uusia kunnallisvaaliehdokkaitammekin. Nähdään siis Lopen Yrittäjien Rompetorilla ja Markkinoilla.

Hellettä vielä odottelemme tänne Lopelle. Ehkäpä se sieltä vielä tulee… Pari lomapäivää tähän rakoon.

Lomapäivä siis tänään Tampereella. Ja kun lomalla ollaan niin kuvat kertokoot puolestaan. Mutta pääkohteena tänään Särkänniemi ja ennen muuta sen uusi upea Angry Birds Land. Hieno suomalainen juttu ja vielä tehty järkevästi niin että lapset itsekin tekevät eivätkä vain koneet. Palaan paikkaan tässä joku päivä.

Nyt hieno päivä päätökseen. Mikko Alatalo veti vielä illalla niitä parhaita vanhoja Mikon ja Juicen ajoilta. 

Kommentit