EVM:n asema pitää selvittää.

Blogi, tiistaina 24.07.2012

Euroopan pysyvästä vakausmekanismistä EVM:stä on noussut sekaannus keskustalaisen komissaari Olli Rehnin puheiden myötä. EVM:stä päättäessämme eduskunnassa oli yksimielinen tieto ja ymmärrys siitä, että tulevaisuudessa EVM antamien lainojen asema on etusijainen. Nyt Olli Rehn onkin jo avaamassa piikkiä niin, että ensisijaisen velkojan asemasta voitaisiinkin päättää joka kerta tapauskohtaisesti erikseen.

Minun tietojeni mukaan tästä meille erittäin tärkeästä ensisijaisuudesta luopumisesta ei ole tehty päätöksiä eikä edes minkäänlaisia periaatepäätöksiäkään. EVM:lle on sovittu ensisijainen asema velkojana.

Nyt on tarpeen selvittää Olli Rehnin puheita ja minusta sen voi tehdä vain ja ainoastaan itse komissio. Olen siis presidentti Sauli Niinistön kanssa samaa mieltä, että nyt tarvitaan selkokielistä vastausta ja selvitystä. Niinistö totesi aivan oikein, että ”nyt pitäisi tarkkaan selvittää mitä missäkin ja mistäkin on päätetty. Siitä on paljon helpompi jatkaa keskustelua”.

Tämä minusta tarkoittaa myös sitä, että on Olli Rehnin puheiden lisäksi on tarpeen saada selkokielinen selvitys siitäkin mitä valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen johdolla on EU-pöydissä päätetty.

Samalla minusta olisi syytä pohtia Eurooppa tasolla sitäkin miten tällaisia asioita EU:ssa käsitellään ja neuvotellaan. Vaatisiko asiat parempaa ja huolellisempaa valmistelua ja kokoustamista päiväaikaan. Nykyisinhän kokous alkavat vasta iltapäivällä tai illansuussa ja venyvät aina yöhön. En oikein ymmärrä miksi näin. Eikö ihmisten valveillaoloaika kannattaisi käyttää työntekoon, kun kyse on joka tapauksessa vaikeista ja monimutkaisista asioista.

Samalla valmistelussa pitää pystyä siihen, että päätökset ovat yksiselitteisiä ja kaikille selviä kokousten jälkeen. Joko materiaaleja pitää saada paremmin eri valtiovarainministerien omille äidinkielille tai sitten on tulkkausta parannettava. Tilanne ei voi olla tällainen, että Suomeen esimerkiksi tullaan eikä välttämättä ole täyttä selvyyttä siitä mitä on päätetty.

Presidentti Sauli Niinistö sanoi, että ”sekä eurotasolla, että Suomessa on vähän juupas-eipäs väittelyä, että näin meillä on päätetty.” Tästä on päästävä eroon.

Ja Niinistön sanoihin siitä, että tämä huolestuttaa on helppo yhtyä.

Minusta on täysin selvää, että EVM:n lainojen ensisijaisuudesta ei voi luopua vain valtiovarainministerien päätöksellä. Jos EVM:n ensisijaisuudesta luovutaan se vaatii meillä Suomessa EVM:n sopimuksen muuttamista ja se taasen yksiselitteisesti eduskunnan uutta käsittelyä.

Tarkennetaan nyt vielä, että tässä keskustelussa ei siis ole kyse Espanja-tuesta, joka annetaan väliaikaisen ERVV:n kautta. Espanja-paketissa ja ERVV:n lainoissa olemme turvanneet meidän rahat vakuuksissa. Espanja paketissa vakuudet on vaadittu koko avulle eli tässä mielessä tämä Rehn-ongelma vaikuttaa vasta mahdollisiin ja todennäköisiin tuleviin EVM-lainoihin. Sitten aikanaan kun pysyvä vakausmekanismi EVM:n saadaan käyttöön.

Toisaalta nyt näyttää siltä, että tarvitaan jo paljon järeämpikin keinoja Euroopan talouskriisin ratkaisemiseksi. Itse odotankin Olli Rehniltä ja komissiolta esityksiä ratkaisuista joilla tulipalojen sammuttamisen sijaan päästäisiin ennaltaehkäisevämpään tilanteeseen. Se olisi heidän keskeinen tehtävä.

Edelleen aikalailla viileää täällä eteläisessä Hämeessä. Jos vaikka jo huomenna se helle tulisi.

Kello 21.46 ja lomapäivä takana. Ulkoilma jo alkoi lämmetä vaikka auringosta ei vielä merkkiäkään. Ehkäpä huomenna.

Päivällä saimme selkeyttä EVM-asiaan kun pääministeri Jyrki Katainen kertoi, että EVM:n tulevilla lainoilla on yhteisesti sovitusti ensisijaisuusasema. Jos tätä halutaan komission ja Olli Rehnin toiveiden mukaan muuttaa niin sen tulee tapahtua EU:n euromaiden kesken yhdessä yksituumaisesti sopien. Näin siis asialle ja vatvonnalle piste. Hyvä niin.

Illalla vielä ajelin pienen lenkin Kesä-Kuplalla ja kävin moikkaamassa vanhaa tuttua Lopen Tevännöllä. Olikin mukava nähdä mies niin hyvässä ja virkeässä kunnossa. Uusi mies.

Mutta huomenna jos aurinko näkyy niin suuntaamme hieman kesälomaretkelle. Katsotaan mitä keksimme.

Kommentit