SLUSH huikeassa kasvussa ja toivottavasti sen kautta myös maamme talous

Blogi, torstaina 01.12.2016

15220152_10154791326211670_7815717126810667351_nTänään sain osallistua tämän vuoden SLUSH -tapahtumaan Suomen Messukeskuksessa. Tänä vuonna tapahtumaan lennätettiin sijoittajia aina tilauslennolla Yhdysvaltain Piilaksosta asti. Suora lentoyhteys San Fransiscosta toi messuille arvioiden mukaan jopa kymmeniä miljardeja potentiaalista sijoituspääomaa. Näiden 300 SLUSH-matkustajan joukossa olivat mm. Steve Jurvetson, joka tunnetaan sähköautoja valmistavan Tesla Motorsista ja avaruusyhtiö SpaceX:stä. Samalla koneelle Suomeen lensivät myös mm. Facebookin perustajan Mark Zuckenbergin pääomasijoittajasisko Arielle Zuckerberg, Flickrin perustajista Caterina Fake ja Naveen Jain, joka haaveilee myös Kuun valloittamisesta :). Ja heidän lisäkseen Messukeskuksessa oli tänäänkin tuhansia uusien ideoiden ja innovaatioiden äitejä, isiä ja kätilöitä ja sijoittajia ja rahoittajia. Upea kohtaamispaikka.

SLUSH on kasvanut kovalla vauhdilla viime vuosina. Järjestäjien  arvion mukaan tapahtumassa järjestetyt tapaamiset ja kontaktit ovat johtaneet noin 500 miljoonan euron sijoituksiin. Se on huikea potti mm. suomalaiseen osaamiseen ja tuotteisiin.

Messuilla tänäänkin paljon tuttuja ja myös äärimmäisen mielenkiintoisia uusiakin juttuja. Toivottavasti mahdollisimman moni löytää nyt pääomia ja pystyvät jatkamaan lentoa eteenpäin. Osaamisella Suomi menestyy huomennakin.

SLUSH:ia ennen vedin aamulla jo Valtiovarainvaliokunnan Asunto- ja ympäristöjaoston tämän syksyn viimeisen kokouksen. Teimme päätökset osaltamme lisäyksistä ensi vuoden valtion talousarvioon. Ne julkistetaan myöhemmin. Päivällä tapasin myös yhden keskeisen tekijän suomalaisen ruuan saralla ja nyt hetki työhuoneessa ennen kokoomuksen työvaliokuntaa, ryhmäkokousta ja kyselytuntia.

Suomalaisilta vahva tuki ulko- ja turvallisuuspolitiikalle

888Tänään julkaistiin myös perinteinen Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan MTS:n tutkimus siitä mitä me suomalaiset ajattelemme maamme ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. Olen tyytyväinen, että suomalaiset antavat vahvan tuen uskottavan maanpuolustuksen varmistamiseen myös vaikea taloudellisena aikana. MTS:n tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaiset eivät halua leikata puolustuksesta ja iso osa tukee myös määrärahojen korotuksia. Myös nykyinen asevelvollisuusmalli nauttii edelleen vahvaa suosiota.

Niin kuin hyvin tiedäemme meillä on käynnissä ja edessä merkittäviä materiaalihankintoja uskottavan maanpuolustuksemme turvaamiseksi. Ja onkin arvokasta, että saamme tälle työlle vahvan tuen suomalaisilta tai itseasiassa se on ainoa mahdollinen tie edetä tässä näinä aikoina kun kaikesta joudutaan säästämään. Omasta armeijasta ei suomalaiset halua nytkään säästää.

Maanpuolustustahto on kuitenkin viimeisen vuoden aikana hieman laskenut. Onkin välttämättömänä, että yhdessä huolehdimme myös siitä, että jokainen suomalainen kokisi jatkossakin oman kotimaansa puolustamisen arvoiseksi. Meidän täytyy huolehtia siitä, että mm. eriarvoistuminen ei pahene. Vaikeina aikoina pitää huolehtia ennen muuta heistä jotka eivät yksin pärjää tai tarvitsevat tukea. Isänmaan täytyy olla sellainen, että sen toimia arvostetaan ja sitä halutaan puolustaa myös aseellisestikin pahimmallakin hetkellä.

Työllisyystilanteen rinnalla myös maailman pakolaistilanne huolettaa suomalaisia. Tasavallan presidentti Sauli Niinistön johdolla tapahtuvaan ulkopolitiikkaan hoitoon sen sijaan suomalaisten luottamus on kasvanut viimeisen vuoden aikana, kuten myös puolustuspolitiikan hoitoon. NATO-jäsenyyden kannatus ja vastustus on pysynyt ennallaan.

Nämä tiedot siis ilmenevät MTS:n tänään julkistamasta tutkimuksesta missä vuosittain selvitetään suomalaisten turvallisuuspoliittisia mielipiteitä ja asenteita sekä niihin vaikuttavia tekijöitä. Tässä tuo tutkimus vielä kokonaan: Suomalaisten mielipiteitä ulko- ja turvallisuuspolitiikasta, maanpuolustuksesta ja turvallisuudesta.

 

Kommentit