Sivistysvaliokunnan varapuheenjohtajana nyt kevättä eteenpäin…

Blogi, tiistaina 05.05.2015

Eduskunnassa tänään jatkettu töitä ensin oman ryhmän kanssa ja sitten täysistunnossa. Täysistunnossa minut valittiin sivistysvaliokuntaan ja lakivaliokunnan varajäseneksi. Myöhemmin sivistysvaliokunta valitsi minut vielä varapuheenjohtajakseen. Nämä siis nyt kevään paikkoja ja katsotaan sitten missä varsinaisesti työt aloitetaan kun hallitus maahan saatu ja tiedetään mitkä puolueet ja ketkä siellä istuvat. Mutta tällä nyt alkuun ja todennäköisesti huomenna olemme sitten hallitusneuvotteluiden askelmerkeistä viisaampia.

Kello 18.30 ja illansuussa myös kokoomus otettiin jälleen mukaan hallitustunnustelujen pöytään. Erilaisia huhuja liikkuu suunnitelmista keskustan ja muiden välillä ja nähtäväksi jää onko niissä perää. On sitten hallituspohja minkälainen tahansa niin toivon todella, että uusi hallitus ottaa vakavasti Euroopan Komission tuoreen talousennusteen. Se kertoo, että maamme rikkoo nyt EU:n velkakriteereitä. Yhteisten pelisääntöjemme mukaan Euroopan Unionissa jäsenmaiden vuotuinen budjettialijäämä saa olla enintään 3% BKT:stä ja julkinen velka alle 60% bruttokansantuotteesta. Tuoreen ennusteen mukaan maamme budjettivaje kasvaa tänä vuonna 3,3% ja julkinen velka nousee 62,6% bkt:stä. Itseasiassa tästä vuodesta tullee siis jo toinen peräkkäin jolloin rikomme budjettialijäämän sallitun rajan.

Euroopan Komission talousennuste ei lupaile hyvää siis jatkoonkaan. Sen mukaan maamme talous ei kasvaisikaan helmikuussa ennustettua 0,8% tänä vuonna vaan kasvu hiipuisi vain 0,3 prosenttiin. Ensi vuodenkin arviota on reivattu alaspäin nyt 1 prosenttiin aiemmin ennustetun 1,4% sijaan,

Samaan aikaan Ruotsin talouden ennustetaan kasvavan tänä vuonna 2,5 prosenttia ja ensi vuonna hieman enemmänkin. Virossa talouskasvu on 2,3% ja ensi vuonna 2,9% ja Liettuassa 2,8% ja vuoden päästä 3,3% ja Latviassakin 2,3% ja ensi vuonna 3,2%

Kaiken kaikkiaankin EU:n talouden arvioidaan kasvavan tänä ja ensi vuonnakin. Tätä kasvua tukee mm. maailman talouden tasainen kasvu, euron arvon heikkeneminen, öljyn hinnan matala hinta sekä elvyttävä EU:n talouspolitiikka. Mutta meille nämäkin säteilevät siis käytännössä paljon heikommin kuin muille. Siksi meillä täytyy nyt ottaa lusikka kauniiseen käteen ja laittaa talous kuntoon ja hakea rohkeillakin päätöksillä kasvua ja lisää työtä. Siihen onneksi vielä on mahdollisuudet ihan omissa käsissämme, mutta ei tosin kauaa jos tämä nykymeno jatkuu. Tämä tosia pitää nyt Sipilänkin ottaa tosissaan uutta hallitusta ja sen ohjelmaa tehdessään.

 

 

Kommentit