Sisko Keskitalon eläkkeellejäämistilaisuuden puhe

Kynästä, torstaina 21.04.2005

Sisko! Tämä tilanne on monessakin mielessä erityinen ja erikoinenkin.

Jos koko Lopelle Sinun merkityksesi ja panoksesi on ollut merkittävä ja suuri – niin minulle henkilökohtaisesti se on ollut vielä enemmän. Haluan palata siihen vielä myöhemmin.

Tänään, kun olemme kiittämässä Sinua työurastasi kunnassamme on päälimmäisenä mielessä sanat; ahkera, periksiantamaton, sisukas, ymmärtävä ja idearikas.

Nämä adjektiivit kuvaavat Sisko Sinua mitä parhaiten. Listaa olisi helppo jatkaakin erilaisin adjetiivein ja yleensä aina niiden superlatiivimuodoin vaikka kuinka pitkään.

Kun tulit Lopelle yli 30 vuotta sitten maailma oli varmasti hyvinkin erilainen. Pelikenttäsi oli avoin ja idearikasta tekijää Lopella kaivattiinkin – näin uskon ja näin olen kuullut.

Olen kuullut monta kertaa jopa eri sukupolviltakin Sinusta. Olet ahkeroinut monen perheen kanssa useammassa sukupolvessakin. Ne nuoret jotka silloin ,kun tulit Lopelle, olivat discoiässä, ovat nyt jo vanhempia ja osa jo jopa isoisiäkin – se on totta.

Sinulle on tullut tutuksi seuraintalot, Kuntalan nuorisotila-aika, Paaranluolan nuorisotila-aika, Nummituvan discomatkat, laskettulumatkat, vapaa-ajan messut, koululaiskilpailut vain muutamia mainitakseni.

Tämä ei kuitenkaan riitä. Panoksesi liikuntapuolella on ollut vähintäänkin yhtä merkittävä. Voiman ponnistuksiisi voidaan lukea hyvin Poronpolku, Puhtikymppi, Naisten Nasta Kymppi, hiihtokilpailut, kuntotanssit, Kunnossa Kaiken Ikää –kampanjat jne. Olet ollut Sisko niin monessa mukana – kantavana voimana.

Olen ja me kaikki varmasti olemme tänään kiitollisia – jopa kiitollisuuden velassa.

Urasi on pitänyt sisällä myös vaikeita aikoja – ongelmia ja nuorison pahoinvointia, kiistaa pienistä määrärahoista – talkoovoimankin pulaa, mutta en ole koskaan kuullut Sinun valittavan – sen sijaan ymmärtävän ja ahertavan.

———–

Toivoin alussa lupaa palata vielä hieman Sinuun ja minuun. Toivottavasti sen sallit?

Sisko – ilman Sinua minä en olisi nyt pitämässä tätä puhetta Sinulle.

Ilman Sinun tukea, hullun rohkeaakin luottamusta – vastuunantamista, innostamista – en olisi tässä. Ja mikä hienointa – en ole ainoa joka on saanut sitä nauttia – Sinä olet itseäsi jopa tuhlannut – nuorten eteen.

Itse en edes muista mikä sai Sinut luottamaan minuun ja muutamaan kaveriini niin paljon kuin Paaranluolaa ideoidessamme luotit. Olimme nuoria – murrosiässä olevia nuoria – mutta sinä luotit.

Loimme yhdessä Paaranluolan hengen – millaista en ole koskaan ennen kokenut enkä tule kokemaan.

Sain mahdollisuuden vaikuttaa – sain mahdollisuuden esiintyä – nyt teen edelleen kumpaakin. Esiinnyn ammatikseni ja vaikutan valtuuston puheenjohtajana.

Olen Sisko sanoista kauneimman velkaan – Kiitos.

Ja sanon sen sanan kaikkien loppilaisten puolesta nyt – siihen on ollut aihetta aiemminkin, mutta nyt haluan sen sanoa. Jättää sen meidän kaikkien huulille täksi päiväksi ja muistoksi Sinun työurastasi.

—–

Minä en arvosta ihmisiä, jotka kerskuvat sillä miten raatavat ja rehkivät. Jos heidän työnsä todella on niin rasittavaa, heidän olisi pitänyt keskittyä johonkin muuhun.

Minä arvostan Sisko Sinun asennettasi työhön. Ei Sinunlaisia enää tule, mutta kiitollisuudella me Sinua muistamme ja yritämme ottaa opiksi. Me kuntalaisina ja me työnantajinasi.

Lopella elää – Sinun perintösi pitkään.

Kommentit