Sinivihreä hallitus kannustaa yrittäjyyteen Starttirahakokeilu vakinaistetaan ja tukiaika pitee

Uutiset, maanantaina 24.12.2007

Sinivihreän hallituksen yrittäjämyönteisyys näkyy vuodenkin vaihtuessa, kun voimaan astuu uusi laki jolla yrittäjäksi siirtyvien starttirahakokeilu vaikinaistetaan. Samalla starttirahatuen enimmäiskesto pitenee 18 kuukauteen.

– Starttiraha on ollut tähän asti vain kokeilu. On hyvä, että nyt pelko järjestelmän alasajosta poistuu ja näin yrittäjäksi aikoville voidaan taata helpompi alku myös jatkossa. Tämä luo yrittäjyydelle merkittävästi lisää mahdollisuuksia tulevaisuudessa ja tarve on läpimaan ilmeinen. Varmasti jatkossa myös starttirahojen määrärahavarauksia on tarpeen tarkastella ylöspäin. Nyt on käynyt usein niin, että rahat on loppuneet jo ensimmäisen puolenvuoden aikana, totesi kansanedustaja Timo Heinonen.

Viimeisen kahden vuoden aikana Suomessa on myönnetty starttirahaa yhteensä yli 17 000 hakijalle.

– Minulla on monta nuorta tuttua ystävää, jotka ovat starttirahan myötä saaneet yritystoimintansa käyntiin ja elättävät nyt vähintäänkin itsensä yrittäjinä. Osa on jopa laajentanut toimintaansa ja tähän pitää toki kannustaa jatkossakin.

Nykyisin starttirahapäätöksen voivat saada niin yrittäjiksi ryhtyvät työttömät kuin myös muutkin yrittäjiksi aikovat. Työvoimatoimistojen päätöksillä aloittaville yrittäjille maksetaan starttirahaa turvaamaan alkutaipaleen toimeentuloa.

– On hyvä, että tuen maksimiaikaakin pidennetään. Nykyinen tukikausi on usein ollut vaativassa yrittäjyydessä liian lyhyt, mutta nyt jatkossa työvoimatoimistot voivat harkintansa mukaan pidentää tukikautta aina 18 kuukauteen. Tämä on tietyillä aloilla aivan ministarttiaika, totesi Heinonen ja kiitti ratkaisua.

Ensi vuonna ennakkotietojen mukaan starttirahan piiriin tulee noin 9000 uutta yrittäjää josta puolet on työttömiä ja puolet muita yrittäjäksi ryhtyviä. Starttirahalla perustettujen yritysten eloonjäämisaste on työministeriön mukaan ollut korkea. Starttirahakokeilulla perustetuista yrityksistä oli toiminnassa 91 prosenttia kahden vuoden alkujakson jälkeen, kun kaikista uusista yrityksistä on saman ajan jälkeen toiminnassa 77 prosenttia.

Kommentit