Sibeliuksen päivä. Suomalaisen musiikin päivä.

Blogi, torstaina 08.12.2011

Varsin pitkään meni aikaa, että hämeenlinnalainen aloite Jean Sibeliuksen päivästä yleisenä liputuspäivänä meni läpi. Onneksi viimein. Nyt meillä on jouluun 8. päivänä mahdollisuus juhlistaa Suomenlipuin Sibeliusta, mutta samalla myös suomalaista musiikkia ja sen tekijöitä laajemminkin.

Itse olen aina ollut suuri kotimaisen musiikin ystävä. Tottakai upeat Finlandiat ja Järnefeltin Kehtolaulu ja vastaavat ovat osa suomalaisuutta ja vahvaa tunnelmaa. Mutta minulle tärkeitä myös monet uudet musiikintekijät ja ennen muuta suomalaisen sanan ja kielen taiturit.

Hyllystäni löytyy mm. lähes täydellinen kokoelma Juice Leskisen kirjallista ja musiikillista tuotantoa. Ollut yksi suosikkini jo varhaisnuoruudesta lähtien. Ja nykyisin ihailen mm. Toni Virtasen sanoituksia ja musiikkia ja montaa muutakin. Itseasiassa meillä tänäpäivänä paljon hyviä kotimaisen musiikin tekijöitä ja taitureita. Niin kevyen kuin klassisenkin puolella. Nostetaan Suomenlippu tänään myös heidänkin kunniaksi salkoon.

Mikä muuten on sinun suomalainen suosikkisi?

Kello 10.09 ja istun eduskunnan työhuoneessa. Olen jo istunut aamusta ja tehnyt töitä. Nyt odotan puolustusvaliokunnan alkamista ja hyvä vaihe hieman tsekata myös tulevan ja alkaneen päivän ohjelmaakin läpi.

Tänään illalla pääsen esittelemään eduskunnan täysistunnossa oman aloitteeni roskaamisen sakottamisesta. Odotan sitäkin jo innolla, mutta sitä ennen monenlaista ohjelmaa ja kokousta tiedossa.

Kello 22.27 ja hetki sitten eduskunnasta vasta pois. Itseasiassa aika erikoinen oli tilanne kun kahdestaan yhden keskustan edustajan kanssa istuimme salissa. Siis poissa 197 edustajaa 🙂 No me saimme sen sijaan erittäin hyvää keskustelua aikaan hieman aiemmin kun salissa vielä oli muuta muukin, mutta kovin se nopeasti aina väki talosta hukkuu kun tv-kamerat sammuu ja ilta tulee.

Itse osallistuin monenkin eri asiakohdan käsittelyyn, mutta isona asianana esittelin oman lakialoitteeni, jonka tavoitteena on tiukentaa ja tehostaa roskaamisesta annettuja rangaistuksia Suomessa. Poliisin resurssit eivät ole riittäneet rikesakkojen kirjoittamiseen ja laki on jäänyt hyvin vähälle käytölle. Nyt esittelemäni lakialoite tehostaisikin roskaamisen valvontaa ja ohjaisi tuotot suoraan kunnille.

Itseasiassa rikesakkomahdollisuus roskaamisesta on ollut käytössä pitkään. Itseasiassa se syntyi hämeenlinnalaisen poliisin Ilkka Iivarin aloitteesta aikanaan ja tuli voimaan toisen hämeenlinnalaisen Sirpa Pietikäisen ympäristöministeriaikana. Laki on kuitenkin jäänyt hyvin vähälle käytölle ja nyt esitykseni laajentaisi valvontaa myös kunnalliselle puolelle.

Lakialoitteessani sen voimaantullessa poliisiviranomainen voisi antaa kunnille parkkivalvonnan tapaan oikeuden myös roskaamisen sakottamiseksi. Nykyisin roskaaminen aiheuttaa monille kaupungeille valtavia menoeriä ja yksittäisten tapahtumien jälkienhoito on usein kymmeniätuhansia euroja.

Myönnän, että tietenkin olisi toivottavaa, että tämä lähtisi jokaisesta itsestä ja huolehtisimme ympäristöstämme eri tavalla. Mutta nyt arki on osoittanut sen, että varsinkin tapahtumissa ja juhlissa roskat jäävät maahan ja lentävät ojanpenkalle. Uskon, että lakiesitykseni siistisi tilannetta kun kiinnijäämisen ja rangaistuksen saanti tulisi todennäköisemmäksi.

Esitykseni ohjaisi lisäksi roskaamismaksuista kertyneet tulot parkkisakkojen tapaan kunnille ja kaupungeille.  Näillä rahoilla voitaisiin osaltaan parantaa roskalaatikoiden määrää ja tavoitettavuutta ja miksei vaikkapa muutakin puistojen ja kaupunkien viihtyvyyttää.

Miltäs esitykseni kuullostaisi? Olisiko järkevää?

….

Iltaan mahtui kymmenkunta muutakin hallituksen esitystä ja lakialoitetta joita käsittelimme ja itse puhuin mm. makeisveroista joiden terveysvaikutuksia hieman epäilen, vakavien rikosten valmistelun kriminalisoinnista Juha Hakolan esittämän mallin mukaan ja muutamasta muustakin. Puheenvuoroni löytyvät tuolta Eduskuntatyö-sivun alta. Mielelläni otan palautetta vastaan.

Päivän aikana saimme myös seurata perustuslakitulkintaa liittyen Euroopan talouskriisiin. Näyttää siltä, että perustuslakimme nyt estää meitä osallistumasta isojen Euromaiden suunnitelmiin ja itseasiassa perustuslakimme voi jopa estää koko suunnitelmat.

Perustuslaimme mukaan emme siis voi hyväksyä määräenemmistöön perustuvaa päätöksentekotapaa Euroopan pysyvässä rahoitusvakausmekanismissa EVM:ssä. Eli olemme jatkossakin jo aiemmin esittämämme yksimielisyysperiaatteen takana. Tätähän olemme kannattaneet jo väliaikaisessa rahoitusvakausväline ERVV:ssäkin.

Pääministeri Jyrki Katainen totesikin, että mikään päätöksenteko ei voi mennä meillä eikä Euroopassakaan perustuslakimme yli. Perustuslakivaliokunnan kanta oli yksiselitteinen ja ”maamme perustuslaki on se mikä on ja sen mukaan eletään eli siinä ei ole sen kummempaa”.

Nyt seuraammekin todella jännittyneinä mitä tuleman pitää. Eurojohtajien kokouksessa ollaan todellakin isojen kysymysten äärellä. Kyse on ei enempää eikä vähempää kuin siitä onnistutaanko euroa ja Euroopan taloutta pelastamaan ja tilannetta vakauttamaan. Kaikki on nyt mahdollista. Pahinkin.

Toivotaan parasta ja pelätään pahinta.

Päivään mahtui tämän kaiken lisäksi valiokunnat, yksi tapaaminen, työvaliokunta ja ryhmäkokous kyselytuntia ennen. Voisi sanoa, että ei päivään tämän enempää saa millään mahtumaankaan.

Nyt laitetaan kädet ristiin ja toivotaan, että Eurojohtajat Katainen ja kumppanit onnistuvat jo lähes mahdottomassakin tehtävässä. Se on meidän kaikkien etu.

 

Kommentit