Sen sadun haluaisin kuulla.

Blogi, maanantaina 08.09.2014

Hyvää lukutaidon päivää. Tänään on hyvä päivä kaivaa vaikkapa vanha satukirja esiin. Netistäkin löytyy satuja paljon ja ehkäpä juuri se oma lapsuuden suosikkisikin. Kansainvälinen lukutaidonpäivä antaa hyvä hetken lukea oman lapsuuden suosikki sadun vaikkapa omalle lapselle tai lapsenlapselle tai kummilapselle. Lukeminen kannattaa aina.

Muistan aina kuinka oma äiti kertoo tarinaa isoveljeni ensimmäisistä kouluvuosista. Opettaja oli hänellä samainen Aune Toivonen, joka ehti myös minut koulutien alkuun paria vuotta myöhemmin ohjata. Mutta Aune oli kysynyt äidiltäni pankissa, että luetaanko minun isoveljelleni iltasatua. Kun vastaus oli kyllä niin opettaja kertoi sen huomanneen koulussakin. Sanavarasto oli laaja ja monipuolinen ja myös tarinan kirjoittaminen ja kertominen onnistui hyvin.

Myös minun oman perheeni kodissa iltasatu ja päiväunisatukin on kuulunut lasten päivään alusta asti. Itseasiassa jo paljon ennen lasten puhumaanoppimista ja kävelemäänkään oppimista. Satukirjakirjastomme onkin jo aikamoisen laaja ja on ollut hieno nyt itsekin huomata miten satujen kuuleminen kehittää pieniä lapsia. Sanavarasto todellakin karttuu ja myös tosielämän tapahtumien kertominen ja kuvaileminen on värikkäämpää. Kieli on oma ja tehty käytettäväksi. Ja käytössä kieli kehittyykin.

YK:n kansainvälisen lukutaidon päivän teemana on tänä vuonna Jokaisella on oikeus tietoonYK muistuttaa, että ”lukutaito on ihmisoikeus, joka mahdollistaa yksilön kehityksen, kouluttautumisen ja täyden kapasiteetin hyödyntämisen. Lukutaito on avain parempaan terveyteen ja hyvinvointiin”. 

Oikeus koulunkäyntiin on siis sellainen perusoikeus mitä pitää vaalia ympäri maailman. Oikeutta oppia ei saa rajoittaa eikä koulunkäyntiä estää keneltäkään. Nämä ovat sellaisia asioita jotka pohdituttavat nyt paljon myös Syyrian ja Irakin vakavien tapahtumien aikaan. Pahaa pelkään, että tietty kehityskulku sulkisi jälleen näissä maissa ainakin tytöiltä koulunkäynnin. Sille ei saa antaa edes pikkusormea.

Mutta tänään on hyvä päivä lukea myös lapsille. Satu on tarinoista ensimmäinen. Ja saduissa on myös oppia ja paljon tietoakin usein. Luetaan siis tänään itsellemme ja lapsillemme. 

Kirjahyllyssäni on paljon myös minun lapsuuden kirjoja. Hanhiemon Satuaarre 5-vuotislahjaksi on luettu ja sen näkeekin. Ja monta muuta rakasta kirjaa Uppo Nallesta Jere Jarruvaunuun ja Panu Pontevasta Rouva Muuhun ja Nalle Puhiin. Rakkaita lukumuistoja tai oikeastaan kuuntelumuistoja. Tänään illalla iltasadun etsimmekin näistä isän lapsuuden kirjoista.

Päivä paketissa. Hieman uuteen uskoon meni lopulta tämän päivän ohjelma ja Heinolan Kokoomuksen syntymäpäivät jäivät väliin. Joskus tilanne muuttuu niin nopeasti ja tällä kertaa muutoksia myös pääministeri Alexander Stubbillekin. Mutta juhlat olivat olleet upeat ilman meitäkin ja juodaan me juhlakahvit sitten myöhemmin uudella päivällä. Mutta onnea vielä täällä valtavasti ja kiitokset heinolalaisille hienosta kokoomus-työstä.

Mutta aamusta siis tänään itse Helsinkiin ja siellä isompi kuvausproggis. Sen jälkeen piti ohjelman mukaan siis suunnata kolmatta päivää peräkkäin Päijät-Hämeeseen ja nyt siis Kärkölän ja Nastolan jälkeen Heinolaan. Mutta päivä jatkuikin Helsingissä. Asiat saatii siellä valmiiksi ja sitten vielä Lopellakin hieman uusia haasteita. Onneksi ne tehty vain ratkaistaviksi ja näistäkin selviämme. Nyt kello 20.22 ja hetken jo kotona. Pitkäksi venynyt päivä huipentui illalla hieman ulkoiluun ja sitten tuon Hanhiemon Satuaarteen parissa. Oma pieni lapseni tykkäsi samoista saduista mistä minä 35 vuotta sitten. Hyvät sadut ne vaan ovat ajattomia.

 


Kommentit