Eduskunnan arki pitää kiireisenä.

Blogi, tiistaina 09.09.2014

Eduskunnan syksy on kyllä alkanut superkiireisenä. Ennätysmäärä hallituksen esityksiä talossa sisällä ja käsiteltävänä ja sitten tietenkin tämä Ukrainan kriisi ja siihen liittyvä kaikki muu. Tänäänkin aiheen parissa väännetty ja toivotaan edelleen, että maan tulitauko pitää ja Venäjä pidättäytyisi lisäsotilastoiminta toisen itsenäisen maan alueella. Tämä voisi vielä pelastaa meidätkin EU:n lisäpakotteilta ja niitä aivan varmasti seuraavilta vastapakotteilta. EU:n päätös nimittäin ehdollinen ja uudet pakotteet voidaan myöhentää tai kokonaan peruakin jos Ukrainan tulitauko vahvistuu ja pitää. Muuten edessä yhä paheneva pakotekierre josta minusta olisi nyt tärkeää päästä kyllä pois ja irti ja neuvottelupöytien kautta hakea pysyvää ratkaisua tilanteeseen. Se ei toki saa tarkoittaa sitä, että Ukraina joutuisi kärsimään tai sen alueita hyväksyttäisiin osaksi toista maata (l. vallatuiksi) tai että Ukrainan suvereniteetti jäisi kyseenalaiseksi. Ukrainan itsenäisyys pitää olla vahva ja oma päätösvalta ja omat ratkaisut jatkossakin itse sen tekemiä ovatpa ne sitten minkälaisia tahansa.

Tänään eduskunnassa myös Hämeen kansanedustajien syyskuun kuukausikokous. Jälleen olemme valmistelemassa nippua talousarvioaloitteita ensi vuoden budjettiin. Itse nostin esille pohjaesityksen lisäksi myös kymppitien ja kantatie 54:n perusparannukset. Ne saivatkin laajasti tukea ja tulevat olemaan osa aloitekokonaisuuttamme. Muut aloitteen menivät pohjan mukaan ja ne julkaistaan myöhemmin.

Sitten Ympäristövaliokunnan avoin kokous Itämeri-asian ympärillä ja Ulkoasiainvaliokunnassa tänään isona aiheena ISIS ja Syyria sekä Irak. Ukrainan kriisi ei siis todellakaan ainoa huolenaihe tällä hetkellä ja muitakin vielä on niin Afrikassa kuin Intiassa ja Afganistanissakin. Liian paljon.

Päivällä vieraanani kävi myös SUPER:n Riihimäen seudun lähihoitajien yhdistys. Mukana tapaaminen naisten kanssa ja hyvää keskustelua niin hoitajien asioista kuin sote-asioista laajemminkin ja hieman muustakin. Nyt vielä täysistuntoon ja kohta tarkoitus puhua hieman kehitysyhteistyörahoistakin. Sekin aihe ollut meillä laajemmassa käsittelyssä ulkoasiainvaliokunnassa tänä vuonna. Kokonaisuus vaatii nyt perusteellisen vaikuttavuusarvioinnin ja pohdinnan mitä ja miten kannattaa tehdä. Auttaa meidänkin osaltamme totta kai pitää eikä kotimaan ja ulkomaiden ongelmia voi missään tapauksessa laittaa vastakkain. Kumpiakin pitää ratkoa. Nyt istuntoon.

Kello 21.14 ja nyt pakko kiittää tästä päivästä. Huomenna pitkä päivä ja se vielä kera superaikaisen aamun. On siis silkkaa järkevyyttä mennä ajoissa nyt nukkumaan. Täysistunto tänään piti sisällään laajan ja monipuolisen keskustelun kehitysyhteistyöpolitiikasta. 

Valtioneuvoston selonteko Kohti reilumpaa maailmaa ilman köyhyyttä oli siis tänään ns. ainoassa täysistuntokäsittelyssä suuressa salissa. Selontekoa käsiteltiin salissa meidän ulkoasiainvaliokunnan mietinnön pohjalta (UaVM 9/2014 vp -VNS 5/2014 vp). Mietinnössämme edellytimme, että valtioneuvosto laatii jatkossa kerran vaalikaudessa selonteon, jossa arvioidaan kehityspolitiikan pitkän aikavälin vaikuttavuutta. Samaa asiaa käsittelin myös omassa puheenvuorossani. Myös UAV:nä edellytimme, että seuraavan vaalikauden alussa eduskunnalle annetaan riippumattomaan arvioon perustuva selvitys, jossa arvioidaan perinteisen kehitysyhteistyön uudistamista ja vaihtoehtoja kehitysmaiden tukemiseksi ja köyhyyden vähentämiseksi. Mietinnössämme edellytimme myös, että valtioneuvoston kanslian johdolla EU-koordinaatiota käytetään tehokkaasti kehityspoliittisen johdonmukaisuuden vahvistamiseksi. Kaiken kaikkiaa hyvä keskustelu ja varsin hyvässä yhteishengessäkin. 

Mutta nyt jo kotona ja iltaakin hieman ehdin tänään täällä viettää. Lasten kanssa salibandya katsomassa ja rauhaisa koti-ilta. Loppuviikko mennäänkin sitten taas pitkän kaavan mukaan ja oli mukava saada tänään lukea iltasadut ja hoidella ne iltapuuhat lasten kanssa. Tärkeitä juttuja isälle.

Huomenna jatketaan eduskunnassa. 

 

 

 

Kommentit