Se on kuin entisen alokkaan asento, niin huonosti tehty, että siitä ei korjaamallakaan saa enää hyvää, vaan pitää tehdä kokonaan uusi

Blogi, sunnuntaina 28.02.2021

Ideologinen sote rikkoo vielä senkin, mikä jo toimii

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen sote-malli on koitumassa monella tavalla maamme sosiaali- ja terveydenhoidon kohtaloksi. Ideologisuus tässä vasemmistohallituksen, keskustan tuella, tekemässä sote-mallissa on niin raju, että se näyttää tuhoavan myös ne osat sotesta, jotka ovat jo ennestään toimineet.

Meidän sosiaali- ja terveydenhoitojärjestelmämme uudistamistarve on ollut pitkään tiedossa ja myös huoli yhteinen. Ongelmat ovat olleet nimenomaan perusterveydenhoidon puolella, lääkäriin pääsyssä yms. sellaisessa. Yleisesti ottaen erikoissairaanhoidon on arvioitu olevan nykymallissakin varsin toimivaa. Erikoissairaanhoito on nimittäin rakennettu jo kauan sitten suurempien hartioiden varaan ja yliopistollisten keskussairaaloiden tukemaksi.

Keskusta näytti lähteneen vasemmistohallitukseen varmistaakseen vahvan ja laaja-alaisen maakuntahallinnon tähän maahan. Nyt on jo selvää, että sellaista ei keskusta saa ja itseasiassa koko maakuntanimestäkin ollaan jo luovuttu.

No, nyt eduskuntaan on tuotu sitten kiireellä ja vahvalla ideologisella ohjauksella valmisteltu sote-uudistus. Ideologinen sote-malli on rajusti palveluita keskittävä. Se keskittää vallan, rahan ja palvelut pois kunnilta ministeriöille ja osittain ehkä valtaa saa myös maakunnat – ainakin näennäistä valtaa.

Sairaanhoitopiirien ja osin kuntien omistamat esimerkiksi Sydänsairaala, tekonivelsairaala Coxa ja laboratoriopalveluja tarjoava Fimlab ovat pystyneet parantamaan terveydenhuoltomme toimintaa, säästämään myös kustannuksissa ja saaneet myös hyvää palautetta potilailta, mutta nyt ne ollaan ajamassa esitetyssä sote-lainsäädännössä alas.

Aamulehdessä 20.2.2021 myös Tampereen pormestari, SDP:n Lauri Lyly liittyi Marinin hallituksen Sote-toimien arvostelijoihin. Lyly totesi, että ”Olen hyvin huolissani, jos nämä julkisomisteiset, käytännön hoitotyössä toimintansa osoittaneet työkalut tuhotaan.”

Myös HUS:n toimitusjohtaja Juha Tuominen asettui samassa haastattelussa vastustamaan sairaanhoitopiirien omien yhtiöiden toiminnan rajoittamista. HUS:lla vastaavassa asemassa Sydänsairaalan, Coxan ja Fimlabin tapaan on Orton.

Myös Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen twiittasi 22.2.2021, että ”hallituksen sote-uuditus ei lupaa hyvää – ei palveluita kaipaaville, veronmaksajolle” jne. Ja Pentikäinen totesi, että ”myös työterveyshuolto on menossa uusiksi”? Onko näin ja miksi?Hämmentävää, sillä erikoissairaanhoidon tapaan juuri työterveyshuolto on ollut nykyisen järjestelmämme toimivimpia osia. Miksi sekin pitäisi nyt sotkea?

Tuntuukin vastuuttomalta ja jopa hullulta, että nämä terveyden- ja sairaanhoitomme parhaiten toimivat palaset halutaan ajaa nyt alas?

Miksi se mikä käytännössä toimii parhaiten pitää nyt sekoittaa ja myllertää? Eikö se mikä on jo kunnossa kannattaisi jättää nyt rauhaan ja osoittaa toimenpiteet ja varat perusterveydenhoidon kuntoon laittamiseen? Pitäisi.

Tämä nyt eduskunnan käsittelyssä jo oleva ideologinen sote tulee siis kaataa. Se on kuin entisen alokkaan asento, niin huonosti tehty, että siitä ei korjaamallakaan saa enää hyvää, vaan pitää tehdä kokonaan uusi.

….

Upea päivä kokoomukselle – Elina Lepomäki mukaan Helsingin kuntavaaleihin

Eipä olisi paljon upeampaa uutista ja päätöstä tälle viikonlopulle voinut saada. Yksi maamme valovoimaisimmista ja osaavimmista poliitikoistamme, kokoomuksen varapuheenjohtaja, Elina Lepomäki ilmoitti asettuvansa kuntavaaliehdokkaksi maamme pääkaupungissa Helsingissä. Elina tekee paluun kotikaupunkiinsa ja uskonpa, että laittaa myös pormestaripelin kaupungissa uusiksi. Elinaa jo toivoimme aiemmin mukaan ehdokkaaksi Helsingissä ja myös pormestariehdokkaaksi ja nyt paras mahdollinen toteutuu kuitenkin. Elina on ehdolla ja saamme myös hyvän pormestariehdokkaan! Malttakaa odottaa sitä vielä hetki.

Elina on vahvasti tulevaisuuteen uskova ja katsova tahtopolitiikko ja parasta mahdollista mitä pääkaupunkimme voi saada. Ja olen itse sitä mieltä, että pääkaupunki myös ansaitsee parasta. Upea uutinen ja hieno päätös Elinalta!

Ja mahtuihan päivään totta kai myös hyviä muitakin uutisia. Kalle Rovanperä yhdessä Jonne Halttusen kanssa nousi rallin MM-sarjan kärkeen ajettuaan Tunturirallissa kakkoseksi Ott Tänakin takana. Upea ralli sai hienon päätöksen ja Jari-Matti Latvalan johtamalle Toyota-teamille myös päätöserikoiskokeen lisäpisteet.

Ja iso kiitos täytyy tänään antaa vielä myös Arctic Rally Finlandin tekijöille Heikki Porasen johdolla ja myös vastuulliselle suomalaiselle rallikansalle. Sopimuksen ja vaatimusten mukaan kisa käytiin ilman yleisöä. Ymmärrän, että monia tämä harmitti, niin minuakin, mutta nyt meidän oli pakko toimia vastuullisesti ja koronakylki edellä. Toivottavasti Tunturi saa MM-rallinakin jatkoa ja silloin sitten yleisön kera ja Suomen liput liehuten.

Ja hienojen uutisten päivä täydentyi vielä sitten hiihdon MM-kisoista, kun Ristomatti Hakola ja Joni Mäki hiihtivät parisprintissä MM-hopeaa! Onnea miehet!

Ja ei kai kolmea ilman neljättä – Nyt jännitetään sitten yhdistettyä. Ilkka Herola ja kumppanit ladulla joukkuekisassa!

Kommentit