Juha Sipilän hallituksella oli 42 avustajaa – Antti Rinteen hallitus palkkaa 82. Jyrki Kataisen hallituksella, jossa oli siis Rinteen hallituksen tapaan 19 ministeriä valtiosihteereitä ja erityisavustajia oli 48. Rinteen hallituksen tilanne on siis täysin ennennäkemätön ja poikkeuksellinen.
Isoa avustajakuntaa on puolusteltu nyt käynnissä olevalla puolenvuoden mittaisella EU:n puheenjohtajakaudella. Hämärtämistä sekin. Voin lyödä vaikka vetoa, että Rinteen hallitus ei pudota avustajamääräänsä aiempien hallitusten normaalille tasolle EU-puheenjohtajakauden päätyttyäkään. Ei pudota.
Lähes 13 miljoonan euron palkkameno on siis luotu pysyväksi menoksi tälle vaalikaudelle. Jo tälle kuluvalle vuodelle ministerien, valtiosihteerien ja erityisavustajien palkkamenoihin Rinteen hallitus lisätalousarviossaan varasi lisää rahaa yhteensä 6,1 miljoonaa euroa. Tänä vuonna ministerien, valtiosihteerien ja erityisavustajien palkkoihin varataan siis kaiken kaikkiaan ainakin 9,4 miljoonaa euroa ja ensi vuonna noin 12,5 miljoonaa euroa. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan avustajamenoja korotetaan vielä uudelleen syksyn seuraavassa lisätalousarviossa.
Vielä eilenkin Rinteen hallitus haki lisää avustajia. Mikä tässä on lopulta rajana niin sen vain hallitus tietää. Tätä uutta ”puoluetukijärjestelmää” ei nimittäin oikean puoluetuen tapaan ole päätetty yhdessä parlamentaarisesti puoluesihteerien johdolla vaan hallituksen kabineteissä. Nyt jo siis hallitus kolminkertaisti valtiosihteerien määrän ja tuplasi erityisavustajien määränsä ja uusia rekrytoidaan edelleen.
Esimerkkeinä voi mainita esimerkiksi edellisen hallituksen opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen. Hänellä oli loppuaikana kaksi erityisavustajaa. Nykyisellä vasemmistoliiton opetusministeri Li Anderssonilla on nyt jo viisi erityisavustajaa ja lisäksi valtiosihteeri.
Viime hallituksen valtiovarainministeri Petteri Orpolla oli edellisen hallituksen aikana kolme erityisavustajaa. Antti Rinteellä on jo tässä vaiheessa kuusi erityisavustajaa ja kaksi valtiosihteeriä. Ainakin yksi, julkisuudessa olleiden tietojen mukaan, vielä tulossa. Orpolla ei ollut myöskään ministeritehtävän valtiosihteeriä. Ja olijan Sipilän hallituksessa myös liikenneministeri, jolla ei ollut lainkaan avustajia jne.
Paljon puhuva oli myös Presidentti Sauli Niinistön kesäinen kommentti hallituksen erityisavustajien määrään. Hän tyytyi toteamaan, että ”Käytin vain yhtä erityisavustajaa (ministerinä), joten koen olevani jäävi”.
Vasemmiston Li Andersson puolusti massiivista avustajakuntaansa siis sillä, että hän toimii vasemmistoliiton puheenjohtajana. ”Ero on oikeastaan siinä, että minä toimin puolueen puheenjohtajana. Näissä hallitusneuvotteluissa sovittiin, että kaikille hallituspuolueiden puheenjohtajille tulee viisi erityisavustajaa.” Onko todella niin, että hallituksen erityisavustajat tekevät puolueiden töitä? Näin ei ainakaan pitäisi olla. En usko, että onkaan. On kuitenkin kestämätöntä perustella puolueen töillä ja tehtävillä ministerin tehtävään varattuja avustajaresursseja ja niiden massiivista kasvattamista. Tässä itseasiassa se isoin ongelma tässä koko sotkussa onkin. Kuin salaa synnytettiin siis uusi vain hallituspuolueille tullut lisäpuoluetuki.
Myös avustajien palkkoja korotettiin vaivihkaa. Edellisen hallituksen aikana puolustusministerin erityisavustajana toiminut kertoi korotuksen olleen noin 1000 euroa kuukaudessa jokaista erityisavustajaa kohden keskimäärin. Nyt Valtiosihteerien palkat ovat suurimmillaan 12 780 euroa kuukaudessa ja erityisavustajien jopa 7900 euroa.
Kokoomus esitti jo kesällä lisätalousarvion käsittelyn yhteydessä, että avustajakunnan lisäys pitäisi puolittaa. Eli olimme valmiita myöntämään, että viime kaudella määrä oli alakanttiin, mutta nyt mentiin överiksi sitten toiseen suuntaan. Tulemme tätä pitämään esillä ja uskomme tai haluamme uskoa, että Rinne leikkaa hallituksensa avustajamäärää, kun EU-puheenjohtajakauden työt vuodenvaihteen jälkeen poistuvat.
Kaiken kaikkiaan tästä uudesta piilopuoluetuesta on syytä käydä avointa keskustelua. Avustajakunta ei nimittäin ole mikään tae laadukkaalle lain valmistelulle. Avustajat eivät edes sitä työtä tee. Laadukkaaseen lainvalmisteluun mihin pitääkin panostaa tarvitaan riittävä resurssi osaavia omanalansa ammattilaisia ministeriöiden koneistoihin.
…
Kello 21.52 ja mökin sohvalla. Kuuntelin A-Studiosta, kun keskustan valtiovarainministeri Mika Lintilä puhui ensimmäisestä budjetistaan. Tuli sellainen olo, että hän ei oikein tiennyt pitikö keskustan Juha Sipilän hallituksen toimista olla ylpeä vai pitäisikö niitä hävetä. Ei tuntunut mies oikein olevan kotona.
Mukana keskustelussa ollut entinen Sipilän hallituksen valtiovarainministeri Petteri Orpo hyvin kuvasi nykytilannetta ja sitä miten paljon parempaan kuntoon Sipilän johdolla maamme saatiin. Tätä kehitystä olisi pitänyt jatkaa vielä muutama vuosi niin olisi ollut talous kunnossa ja oikeasti rahaa mm. sosiaaliturvan parannuksiin ja opiskelijoille ja lapsiperheille. Nyt nämä sinänsä hyvät panostukset tehdään 100% velkarahalla. Eli lapset joutuvat omien lapsilisäkorotustensa ja opiskelijat omien opintotukikorotustensa maksumiehiksi.
Palaan budjettiin huomenna ja varmasti myöhemminkin. Nyt Kympin Uutiset ja nukkumaan.