Rinteen hallitus murentamasta itse oman ohjelmansa perustan? – Paikallinen sopiminen olisi konkreettinen keino kohti 75% työllisyyttä

Blogi, torstaina 15.08.2019

Eilen julkaistiin Rinteen vasemmistohallituksen ensimmäinen budjetti tai sen isot linjat. Talous näyttää jo hiipumisen merkkejä ja työllisyyden hyvä kehitys on pysähtynyt. Ja kun Rinteen hallituksen koko ohjelma perustuu kasvavaan vähintään 75% työllisyysasteeseen niin budjetin toimettomuus tuntuu uskomattomalta. Budjetissa ei käytännössä ole yhtään sellaista työllisyystointa millä vaikutukset näkyisivät lähivuosina edes 2022 mennessä ja siksi ensimmäinen budjetti vetää karusti pohjan hallituksen omalta ohjelmaltaan.

Maksuton toinen aste on esimerkiksi hyvä tavoite ja sillä on varmasti joitain vaikutuksia myös työllisyyteen, mutta vasta ehkä vuosikymmenen päästä. Eli hyvien toimien vaikutukset eivät tule näkymään lähivuosina tai edes tällä vaalikaudella.

Nyt olisi tarvittu työllisyyttä tukevia toimia. Esimerkiksi yritysten paikallinen sopiminen pitäisi saattaa pikaisesti voimaan niin, että halutessaan työntekijät ja työnantajat voisivat paikallisesti sopia työpaikan asioista. Tällä olisi nopeat vaikutukset työllisyyden kasvuun ja työttömyyttä saataisiin edelleen alaspäin. Myös työnverotusta olisi ollut tarpeen alentaa sillä nyt rajut korotukset mm. bensaan ja dieseliin syövät ostovoimaa merkittävästi. Tämä hyydyttää kotimaan taloutta entisestään jne. Eli konkreettiset keinot työllisyyden osalta puuttuvat hallituksen ohjelmasta kokonaan tai ovat jopa vaikeuksiltaan negatiivisia.

Ja lisäksi ensi vuoden budjetti kääntää jälleen maamme velkaantumisen kasvuun. Hyvä suunta siis kohti tasapainoista julkista taloutta  siis kääntyy negatiiviseksi kaikilla mittareilla.

Budjetissa on myös hyviä toimia mm. opiskelijoille ja lapsiperheille. Loppusumma jäänee heilläkin kuitenkin muiden korotusten ja uusien leikkausten jälkeen miinukselle. Ja pitää muistaa sekin, että nämä parannuksetkin maksetaan lisävelanotolla. Valtionvelka on leikkaamista lapsiltamme.

‪Mutta toisaalta samaan aikaan keskustan johdolla työnverotus kiristyy ensi vuonna 2020 merkittävästi. Ahkerien suomalaisten verotus kiristyy 500 000 000 eurolla. Pieni- ja keksituloisille tämä tarkoittaa jopa 250€ lisäveroa vuositasolla. Lisäksi bensavero ja dieselvero kiristyvät ja myös monet leikkaukset mm. kotitalousvähennyksen leikkaaminen iskevät mm. eläkeläisiin ja perheisiin. Muutos aiempaan on todellakin suuri ja tulee näkymään monien arjessa karulla tavalla.

Muutos siis aiempaan työntekoa, yrittäjyyttä ja ahkeruutta kunnioittavaan linjaan on kova ja karu.

Tänään Yrittäjien aamukahvit Silmänkannossa Järki-Saneerauksella. Toivotaan, että pian taas tapahtuu lisää alueella. Aamukahvilla puhui työntekijöiden hyvinvoinnista Mikki Friman. Hyvä päivänavaus.

Ja pitkä päivä päättyi sitten Lopen Torilla viimeiseen Kesätoriimme. Esiintymässä oli Ilta ja väkeä oli varmaan kesän ennätysmäärä. Ensi kesänä jatketaan!

Huomenna aamusta TV-äänestyksiin ja illalla Haulikon Maailmancupia seuraamaan Hälvälään.

 

Kommentit