Lahti MC 2019 – haulikon Maailmancup-kilpailussa jaossa viimeisiä Tokion Olympialaisten Haulikkoampujien paikkoja

Blogi, perjantaina 16.08.2019

Lahden Maailmancupissa taisteltiin tänäänkin Tokion Olympialaisten viimeisistä haulikkoampujien maalipaikoista trapissa ja skeetussä. Kilpailupaikkana toimiva Hälvälän ampumaurheilukeskuksessa Hollolassa tarjosikin parastaan ja mitä upeimmat olosuhteet maailmanluokan kisalle ja ampujille. Suomen maailman cupin osakilpailu oli näillä tiedoilla jo toiseksi viimeinen kilpailussa, jossa voi saavuttaa maapaikan Tokion Olympialaisiin 2020 ja näin kisat vetivätkin mukaan 469 urheilijaa 75 maasta. Meiltä mukana kahdessa lajissa on yhteensä 20 ampujaa.

Yksi seuratuimpia oli tietenkin naapurikunnan Orimattilan vuoden 2008 Olympiavoittaja Satu Mäkelä-Nummela, jolta myös uusi olympia-paikka vielä puuttui. Sain Rio De Janeirossa seurata Satun ammuntaa paikan päällä ja upea ura jatkuu edelleen. Kotikisassa hän tavoitteli finaalipaikkaa ja toista kahdesta jaossa olevasta olympiapaikasta Tokion kisoihin. Finaalin kakkossija varmistikin olympiapaikan ja näin Tokion kisat ovat Satulle jo hänen neljännet olympialaiset.

Satun 17-vuotias tytär Sara Nummela (Mqs) debytoi myös Hollolan kotikisoissa ja ampuikin hienosti. Sara ampui aiemmin kesällä 20-vuotiaiden sarjan Suomen ennätyksen 119/125. Nummelan perheen isä Matti Nummelakin kilpaili kolmissa olympialaisissa ja Saran velipoika Patrik Nummela kuului kesällä nuorten MM-joukkuehopeaa voittaneeseen trioon. Ampujaperhe!

Ja meiltä Lopelta kisassa mukana nähdään Hälvälässä AHA:n Eetu Kallioinen ja Kaisa Kurki (Mqs).

Tämän tason kilpailuja näkee Suomessa harvoin. Maailmanmestaruuksista ammuttiin Hollolassa 17 vuotta sitten ja maailman cupia edellisen kerran 24 vuotta sitten, kun Kansainvälisen ampumaurheiluliiton (ISSF) maailmancup järjestettiin Suomessa vuonna 1995. Nyt Lahden MC juhlistikin samalla 100-vuotisjuhliaan viettäviä Suomen ampumaurheiluliittoa ja Lahden Ampumaseuraa. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö toimii Suomen Ampumaurheiluliiton 100-vuotisjuhlavuoden suojelijana.

Ampumaurheiluliitto on halunnut kotikisassa ja juhlakisassaan painottaa myös paikallisia palveluita ja vahvasti myös ekologisuutta. Tästä esimerkkinä voisi mainita esimerkiksi sen, että maailmancupin ravintolapalveluista vastasi paikallinen lahtelainen perheyritys Tolvanen Oy ja toisaalta kisatuotteista hollolalainen Hämeen nimituote. Lisäksi kisoissa käytettiin myös ekokiekkoja, jotka on valmistanut hyvinkääläinen ja maailmanlaajuisesti tunnettu ja arvostettu Nastakiekko.

Haulikkoammunta on mitä parhain laji katsella ja seurata. Hienot kisat jälleen! Kiitos kaikille ja onnea seuraaviin kisoihin! Ja menkään ihmeessä paikan päälle katsomaan. Kisoihin on vapaapääsy! Ensi viikon torstaina sitten skeetin finaalit ja toivottavasti Eetu siellä kisaamassa olympiapaikkaa itselleen. Taidan lähteä minäkin paikan päälle katsomaan.

Niin ja kun aina liikuntapaikkarakentamista seuraan ja teen työksenikin niin täytyy antaa kiitosta Hälvälään. Radalla on tehty hienoa työtä ammun jatkonkin turvaamiseksi mm. rakentamalla uusi  meluvalli. Aiempaa noin 600 metriä pitkää ja kuusi metriä korkeaa vallia jatkettiin ja korotettiin noin 18 metriin ja näin äänet saadaan hyvin blokattua pois ympäristöstä. Tämä osaltaan takaa radalle rauhan jatkaa ja ympäristölle rauhan asua.

….

Pitkä päivä sai siis hienon päätöksen Hollolassa. Aamulla kävin jo Keravalla TV:ssä Uutiskauhan vieraana ja nyt jo valmiina myös huominen puhe Riihimäen uuden Cocks Areenan avajaisiin. Nähdään siellä ja huomenna myös Santamäen perinteinen Elotapahtuma huutokauppoineen. Niin ja nyt ohjelmassa myös Timotein pienoiskonsertti.

 

 

Kommentit