SDP:n ajama hanke voisi politisoida sotilastehtävät – Pääesikunta, Ulkoministeriö, Presidentinkanslia, ulkoministeri ja puolustusministeri jo tyrmänneet pääministerin uuden avustajahankkeen

Blogi, tiistaina 31.01.2023

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) johdolla on Valtioneuvoston kansliaan puuhattu uutta ”turvallisuuspoliittisen neuvonantajan virkaa”. Demarihanke nosti välittömästi karvat pystyyn monessa suunnassa. Asiantuntijat ovat yksi toisensa jälkeen tyrmänneet viran tarpeettomana ja jopa haitallisena. Ja myös puolueet ovat todenneet, että vähintäänkin aikataulutus on umpisurkea. Marinilla näyttää nimittäin olevan kova kiire saada uusi virka täytettyä ennen kevään eduskuntavaaleja. Moni on epäillyt, että paikalle on jo valittuna sopivin.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikan keskiöstä ensin hankkeen tyrmäsi Tasavallan presidentin kanslia ja sitten Puolustusvoimien Pääesikunta. Myös ulkoministeriö tyrmäsi uuden viran.

Ulkopolitiikkaa johtavan Tasavallan presidentti Sauli Niinistön alaisuudessa toimiva ns. Tasavallan presidentin kanslia totesi lausunnossa, että ”Nykyinen järjestelmä on toimiva, perustuu selkeään työnjakoon ja vastuisiin ja että yhteistoiminta ulkoministeriön ja puolustusministeriön kanssa toimii sujuvasti ja luotettavasti. Näin ollen kanslia ei näe tarpeellisena eikä tarkoituksenmukaisena perustaa Nato-jäsenyyden varjolla uutta yksikköä valtioneuvoston kansliaan.” Lausunnossa jatkettiin mm., että ”Kaiken kaikkiaan tasavallan presidentin kanslia pitää valtioneuvoston kansliasta annetun asetuksen muuttamista ehdotetussa muodossaan ja laajuudessaan ennenaikaisena ja ylimitoitettuna. Ehdotus perustunee todennäköisesti erheelliseen olettamukseen poliittista ohjausta vaativien Nato-asioiden merkittävästä ja jatkuvasta kasvusta.”

Pääministeri Sanna Marin eduskunnassa. Kuva: Eduskunta Hanne Salonen

TPK haluaa myös pitää kiinni nykyisistä toimivaltasuhteista ulko- ja turvallisuuspolitiikan osalta. Lausunnossa todetaan varsin yksiselitteisesti, että ”keskeiset linjaukset myös Nato-asioita koskien on säännönmukaisesti tehty ja tullaan jatkossakin tekemään tasavallan presidentin puheenjohdolla TP-Utvassa. Nato-jäsenyys ei myöskään muuta sitä, että TP-Utvan sihteeristönä toimii jatkossakin ulkoministeriön Utva-sihteeristö.”

Ulkoministeriökin arvostelee pääministerin johdolla tehtyä valmistelua. UM harkitsisi tällaista uuden turvallisuuspolitiikan yksikön ja pääministerin uuden neuvonantajan viran perustamista aikaisintaan sitten, kun Suomen Nato-jäsenyydestä on saatu kokemuksia. UM:N lausunnossa todetaan, että malli olisi ”omiaan hämärtämään valtioneuvoston kanslian ja turvallisuuspolitiikasta vastaavien ministeriöiden toimivallanjakoa ja voi aiheuttaa epäselvyyttä toimivallan siirtymisestä joiltain osin kyseisiltä ministeriöiltä valtioneuvoston kanslialle”.

Pääesikunnan lausunto on ehdottomin. Sen mukaan kyse ei ole edes aikataulusta vaan yksinkertaisesti siitä, että tällaista  pääministeri uutta turvallisuuspoliittista neuvonantajaa ei tarvita. Jo nykyisellään sekä ulkoministeriö että  puolustusministeriö tuottavat tarvittavan tiedon ja asiantuntijuuden päätöksenteon tueksi. Pääesikunta ehdottaakin aivan oikein, että järkevämpää olisi tarvittaessa vahvistaa näiden ministeriöiden resurssointia. Pääesikunnan lausunnossa todetaan lisäksi, että ”esityksessä ei myöskään lainkaan ole käsitelty sitä, miten uusi neuvonantajamalli vaikuttaisi valtion johtamismalliin turvallisuus- ja puolustuspolitiikan sekä maanpuolustuksen kannalta”.

Lausuntokritiikki on tyrmäävää ja osoittaa, että hanke on siis huonosti valmisteltu, mutta myös vähintäänkin tässä tilanteessa tarpeeton. Ja vielä tarpeettomammaksi sen tekisi se, että Marin siihen oman henkilönsä istuttaisi muutama viikko ennen vaaleja. Onneksi toki koeaika menisi yli vaalien ja uuden hallituksen kaudelle asti. Kai sellainen tässäkin tehtävässä kuitenkin käytössä olisi?

Ja kun vielä myös Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ja puolustusministeri Mikko Savolakin (kesk.) jättäisivät tällaisen harkinnan ja mahdollisen uuden tehtävän perustamisen vähintäänkin uuden hallituksen tehtäväksi, niin Marinin esikunnan tavoitteet tai ainakin perustelut on täydellisesti kyseenalaistettu. Marinin hanke ei siis näytä saavan tukea enää edes hallituskumppaneilta.

Ja hämmentäväksi tämän sotkun tekee vielä sekin, että eri mediat ovat kertoneet tavoitelleensa pääministeri Sanna Marinia kommentoimaan valtioneuvoston kanslian esitys ja sen samaa tyrmäävää kritiikkiä, siinä kuitenkaan onnistumatta. Kenenköhän syyksi tämä sotku lopulta sysätään?

*) Otsikon politisoitumisen riskiin viittaa Pääesikunta omassa lausunnossaan. Pääesikunta on huolissaan siitä, että sotilastehtävät voivat politisoitua, jos sotilasvirassa olevia henkilöitä valitaan tehtävään pääministerin pyynnöstä.

….

Tänään Marinin hallitus sai valmiiksi toivottavasti viimeiseksi jäävän lisätalousarvionsa. Valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.) johdolla valmisteltu esitys saadaan myöhässä eduskuntaan ja rahaa siinä taas palaa taas rutkasti. Kokonaisuus pitäisi tulla julkiseksi torstaina.

 

Kommentit