Saunaolut voisi pelastaa monta kyläkauppaa – Kokoomus haluaa turvata maaseudun palveluita

Blogi, keskiviikkona 24.05.2017

Eduskunnassa on käynnissä kummallinen näytelmä. Jo kertaalleen yhdessä hallituspuolueiden kanssa sovittu alkoholilain maltillinen vapauttamisesitys hyväksyttiin neuvottelun jälkeen kaikissa eduskuntaryhmissä. Esityksen hyväksyi Kokoomuksen ja Perussuomalaisten eduskuntaryhmät, mutta myös pääministeripuolueen Keskustan eduskuntaryhmä. Nyt kun yhdessä sovittu on pitänyt viedä maaliin niin jostain hämmentävästä syystä Keskustan riveistä on syntynyt aikamoinen iltalypsyjen iltalypsy. Keskusta haluaa kaataa uudistuksen vain 0,8 prosentin tähden. Keskusta ei haluakaan, että lähikaupasta voisi ostaa jatkossa saunaoluen ja lonkeron vaan ne halutaan Alkon hyllylle.

Kuvituskuva: Kyläkauppa

Keskustelu asian ympärillä on hämmentävää. Muutama äänekäs vastustaja puhuu limuviinojen tuomisesta kaupan hyllyille. Siellähän ne ovat olleet jo vuosikausia.  Kaupasta saa nykyisinkin alle 4,7 prosentin limuviinoja. Muutos olisi siis desimaaleissa. Mielikuvapolitikointi on siis hurjaa ja kuollevatkin on jo näytetty suurin piirtein nimeltä päätetyn. Valmistustapaneutraliteetin vastustaminen on myös hämmentävää. Se nimittäin tukisi juurikin kotimaisia toimijoita ja mahdollistaisi lonkeron myynnin myös kyläkaupoissa.

Aiemmin yhdessä sovittu alkoholilain uudistus olisi varsin maltillinen ja järkevä. Se vähentäisi viinarallia Virosta ja muista Baltianmaista ja pienentäisi kotivarastoja kun kaupasta voisi ostaa vain sen saunaoluen laivalta tuotavan laatikkokasan sijaan.

Jos tämä uudistus nyt kaatuu Keskustan vastustukseen niin samalla kaatuu myös moni turhan byrokratian purku. Jatkossakin anniskeluluvat myönnettäisiin kolmella eri tasolla, ravintoloiden mietojen juomien ulosmyynti jäisi toteutumatta, terassialueiden järkeistämiset jäisi haaveeksi, kotimaiset pienpanimot eivät saisi vieläkään ulosmyyntioikeutta, maaseudun myymäläautot eivät saisi olutta myydä eikä Alko tuoda kesämökkikuntiin uusia myymäläautojaan jne. Järkeviä pieniä muutoksia jotka sopisivat erityisen hyvin meille maaseudulle missä kyläkaupat ovat uhattuina ja palveluita muutenkin kovin niukasti.

Katsotaan miten maaseudun palveluiden käy. Elinvoimaa moni kylä, kyläkauppa ja maaseutu tarvitsisi ja jos näin pienillä ja maltillisilla muutoksilla sitä saataisiin niin hämmästyttää jos sitä ei nyt haluta tehdä. Keskittämisasetus tuntuu jylläävän täälläkin.

….

Ei sitten edennyt alkoholilain kokonaisuudistus. Keskusta haluaa jo tehdystä kompromissistä uutta kompromissiä ja eihän sellainen monipuoluehallituksessa sovi. Kyllähän siihen pitää voida luottaa jos jotain yhdessä sovitaan tai muuten tämä alkaa muistuttaa jo puolivälissä kautta viime vaalikauden loppua. Ei sellaisella kokoonpanolla ole järkevää jatkaa jos ei pienistä asioistakaan tehtyjä sopimuksia voida pitää sillä isot asiat ja niistä tehdyt sopimukset on vasta tulossa lopulliseen päätöksentekoon. Jos sielläkin jokaisessa asiassa käydään iltalypsyllä niin eihän siitä mitään tule.

Nyt tuntuu siltä että osa on politiikassa vain tehdäkseen ongelmia eikä ratkoakseen niitä.

No onneksi muuten asiat etenevät hyvin ja tänään mielenkiintoinen Valtion Liikuntaneuvoston kokous ja sitten muutama pieni palaveri isommista ja niistä pienemmistäkin asioista. Ne kaikki hyvässä putkessa. Huomenna sitten Lopella Säästö-Karien uuden lähiruokakaupan avajaiset eli kannattaa ajella Lopelle katsomaan mitä kaikkea uusi Lähiruokapuoti Pehtoori pitää sisällään.

Kommentit