Raukkamainen isku lapsia ja nuoria vastaan – Euroopan vahvistettava valmiutta yhdessä

Blogi, tiistaina 23.05.2017

Yöllä viestit herättivät. Britanniassa oli sattunut jälleen uusi terrori-isku ja mitä raukkamaisimmalla tavalla ei vain siviilejä ja tavallista arkea kohtaan vaan myös puolustuskyvyttömiä ja kaikkeen syyttömiä lapsia ja nuoria kohtaan.

Manchesterissä stadionilla tapahtunut terrori-isku tapahtui kun poplaulaja Ariana Granden konsertti oli päättymässä. Paikalla oli tietojen mukaan noin 20 000 kuulijaa ja tiedot kertovat yli 20 kuolonuhrista ja kymmenistä loukkaantuneista.

Huolestuttavaa on myös se, että isku pystyttiin tekemään suljetusta konsertissa. Se osaltaan kertoo epäonnistumisesta niin tapahtuman turvallisuudessa, mutta myös Britannian turvallisuuspalvelun ja poliisinkin suuntaan. Britanniassa on aiemmin ainakin kerrottu, että iskuja on onnistuttu estämään ennalta, mutta nyt isku onnistui eikä vain avoimella kadulla vaan suljetussa tapahtumassa. Mutta on toki totta, että kaikkea ei koskaan onnistuta estämään eikä varsinkaan ns. yksinäisten susien iskuja millaiseksi tätäkin ainakin osa asiantuntijoista on kommentoinut. Itse epäilen, että kyse ei lopulta kuitenkaan olisi vain aivan yhdestä iskijästä tai hullusta vaan räjähteiden käyttö ja tällainen kohde minun kokemuksen mukaan usein viittaa kuitenkin vähintään jonkinlaiseen järjestäytyneempään iskuun.

Meidän tulee EU:ssa yhdessä vahvistaa nyt työtä terrori-iskujen ennaltaehkäisemiseksi. Britannia on tässä merkittävässä roolissa mm. tiedusteluosaamisensa kanssa ja on tärkeä varmistaa, että Brexitin toteutuessakaan ei tämä yhteistyö kärsi vaan mieluumminkin kehittyisi. Samaan aikaan pitää varmistaa ja vauhdittaa, että myös meidän lainsäädäntö myös tiedustelun osalta saadaan kiireellisessä järjestyksessä kuntoon.

Osanotto kaikille iskun uhrien omaisille ja läheisille. Ja voimia kaikille joita tapahtumat koskettavat. Itse en sano, että pelolle ei pidä antaa valtaa. Minusta meidän jokaisen tulee osaltamme olla joka hetki enemmän valveilla ja informoida myös Suomessa epätavallisista huomioita entistä matalammalla kynnyksellä.

Kello 22.23 ja hetki sitten kämpille. Tänään pitkä päivä eduskunnassa ja monta mielenkiintoista tapahtumaa. Pieni palaveri tulevista hevosalanjutuista ja myös Kyläverkoston kokous. Minut kutsuttiin mukaan verkoston työvaliokunnan jäseneksi ja mielelläni lähdin mukaan. Meillä on mahtavia kyliä niin kunnissa kuin kaupungeissakin ja olen varma, että elävien kylien arvo tulee nousemaan ja tullaan ymmärtämään taas pian. Palaan tähän joku kerta hieman laajemmin.

Istunnossa tänään muutama mielenkiintoinen isompi keskustelu ja sitten illalla vielä muutama tapaaminen Ben Zyskowiczin ja Pertti Salolaisen kanssa. Huomenna aamusta jatketaan sportin parissa.

 

Kommentit