Särkihomma on järkihomma. Loppijärvellä hoitokalastukset jatkuvat – Tänään taas lapioidaan särkeä ja lahnaa.

Blogi, lauantaina 01.11.2014

Särkihomma on järkihomma.
Loppijärvellä hoitokalastukset jatkuvat – Tänään taas lapioidaan särkeä ja lahnaa.

Viimeiset pari viikkoa on Loppijärvellä jälleen lapattu kalaa sumpuista ylös. Viime viikonloppuna ja alkuviikosta ei kalaa tullut aivan viimevuotiseen tahtiin mutta tuli kuitenkin ja urakkaa päätettiin jatkaa. Tänään jälleen rysä tyhjennetään kello 14 ja uskoisin, että tulee. Viilenevä sää saa kalat liikkeelle kohti Isojokea.

Hoitokalastusta on tehty järvellämme 1990-luvun alusta lähtin rysillä Isojoessa ja Vanhankosken patoaltaalla. Kaikkien aikojen paras saalis, 108 000 kiloa, saatiin vuonna 1991. Ja viime vuosina on kalaa nostettu muutamia kymmeniätuhansia kiloja joka vuosi. Hoitokalastuksesta on vastannut Lopenkylän osakaskunta Ahlqvistin Maken ja Törhösen Osmon johdolla ja meitä talkoolaisia on sitten ollut mukana apuna. Hoitokalastuksella siis pyritään poistamaan järvestä vähäarvoista särkikalaa ja sen mukana fosforia, joka kiertää järvessä kaloissa. Itseasiassa siis kun kalastamme tonnin pikkukalaa pois niin saamme samalla keskimäärin seitsemän kiloa fosforia pois järvestä. Ja suuri hyöty tästä on myös sen kautta, että sinilevän ”tilanne tulee tukalammaksi”. Ravintoketju siis tervehtyy eikä enää ole sinilevälle niin otollinen. Eli kun pikkukalat vähenevät niin tämän kautta suuret planktoneläimet, vesikirput ja muut, pääsevät lisääntymään ja nehän syövät siis mikroskooppisia leviä. Hoitoketju siis etenee luonnon kautta näin. Järven kalakantaa pyritään parantamaan myös petokalaistutuksin, joita meillä on tehty sekä Lopenkylän että Sajaniemen osakaskuntien toimesta.

Ja samaan aikaan myös ulkoista kuormitusta pyritään vähentämään pelto- ja metsäojista. Loppijärvelle on asennettu nyt mm. fosforisieppareita pahimpiin ojiin ja tehty lukuisia kosteikkoja ja imeytysaltaita. Iso kiitos siis kaikille tekijöille jotka ovat jo vuosikymmeniä tehneet suojelu- ja hoitotyötä tämän meidänkin järven eteen. Ja se työ nyt jatkuu.

Kohta kahluuhousut jalkaan ja särkihommiin

Kello 21.35 ja päivä paketissa. Aika hauska päivä olikin. Tänään oikeastaan nuo kuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa. Mutta aamu ensin kotona ja päivällä mukava parituntinen Lopen Hunsalassa ratsailla. Iltapäivällä sitten hoitokalastuksen tämän päivän urakka Loppijärven Vanhakoskella. Isojoen sumpusta saimme ylös nyt vain reilun 500 kg särkeä ja salakkaa. Hyvä sekin ja osaltaan taas auttaa järveämme. Katsotaan mikä sitten huomenna on päivän anti. Sunnuntaina sumpun tyhjennys jälleen kello 14 ja jos haluatte niin tulkaahan katsomaan. Aika mielenkiintoista ja sykähdyttävääkin tuo homma on ja täytyy kyllä suuri kiitos antaa Törhösen Osmolle joka on hommaa tehnyt jo pian 25 vuotta joka ainoa syksy ja nyt viime vuosien puuhamiehelle ja hoitokalastusvastaavalle Markku Ahlqvistille. Ammattimiehiä ja mukava saada olla auttamassa tällaisessa työssä itsekin. Huomenna jatkamme.

Iltapäivällä sitten salibandyä ja vähän illallakin. Lopen Elmolassa ensin pikkupoikien turnaus ja sitten Riihimäen Urheilutalolla eduskustusjoukkueen 2-divarimatsi Nokiaa vastaan. Hienoa viihdettä ja samalla saimme seurailla myös tunnelmia Hämeenlinnan Elenia-Areenalta missä pelataan nyt nuorten ja maajoukkueiden turnausta. Ja siellä U19-poikien joukkueessa pääarkkitehtinä häärää Lopen LFT:n kasvatti Ville Lastikka. Uskomattomia tehoja maaotteluissa ja huomenna sitten Ruotsia kaatamaan.

Mutta tässä vielä linkki tämän päivän hoitokalastustalkoisiimme: Särkihommia Loppijärvellä.

Kommentit